Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Sedmiletá Marushka (Florence Hoath) žije v Čechách se svými prarodiči. Její matka Zina se pokouší prorazit jako herečka v budovatelských představeních. Marushka je na jedné straně konfrontována s náboženskými hodnotami babičky a dědečka, na straně druhé s pochybnými politickými idejemi, o kterých se učí ve škole. Velký vliv na ni má sympatický strýc (Hugh Laurie), jehož nezastíraný odpor ke komunistickému režimu se postupně stává nebezpečným pro celou rodinu. Když se rozhodne pro emigraci do vysněné Ameriky, Marushka je odhodlána odejít také. (vesper001)

(více)

Recenze (3)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nějakou dobu pro mě byl trochu problém sledovat film z prostředí pražské rodiny, kde všichni mluví anglicky, a kde ruské odrhovačky a dokonce i budovatelské plakáty a transparenty jsou vyvedeny v jazyce tehdy nenáviděného Západu. Nějakou dobu jsem si musela zvykat i na představy dětské hrdinky, které se bez varování prolínají do děje, a nad děsnou hudbu jsem se nedokázala povznést až do konce, ale – je to dobrý film. Surrealistický, něžně humorný, dojemný. Většina příběhu je vyprávěna optikou udiveného pohledu sedmileté holčičky, která je příliš brzy postavena před realitu života v komunismu, a na základě tohoto poznání udělá osudové rozhodnutí. Představitelka Marushky, Florence Hoath, podává jeden z nejlepších dětských výkonů, jaký jsem kdy viděla, přesvědčiví jsou i její filmoví prarodiče, Joan Plowright a Ian Bannen, a tím nejlepším je bezesporu Hugh Laurie v roli disidentského strýčka, který v životě své neteře představuje jedinou morální i lidskou oporu. Závěr mě pak definitivně odrovnal, něco tak silného se v českých filmech nevidí. Je velká škoda, že tento nenápadný, ale silný příběh zapadl. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

V posledni dobe mam stesti na bizarni ceske filmy ze zacatku devadesatych let - pricemz tedy ani Vasnivy polibek nebyl plne ceskym filmem, ale koprodukci se Slovenskem. Je velmi nezvykle sledovat pribeh zasazeny do Ceskoslovenska padesatych let, sehrany povetsinou britskymi herci v anglictine. Mikulas a zabijeni kapra a reci o Klekanici (aspon myslim, vyraz Whisking Witch jsem nikdy neslysel) nebo ceska, ale obcas poanglictena jmena na jedne strane a sileni komsomolci, pionyri, stbaci, stylizovane budovatelske plakaty se zmenenou barevnou paletou a prozpevovani Internacionaly ci Katusy v anglictine na strane druhe. Film se rovnez nevyhyba zobrazovani fantazijniho sveta holcicky, ktera je hlavni hrdinkou snimku. ------ Kdyz si zvyknete, ze "zína" neni Xena, ale Zina, Dr. House je o dvacet let mladsi a Taborsky si tu strihnul jednu ze svych prvnich cizojazycnych roli (technik obsluhujici magnetofon a zcela zaujaty klinem protagonistciny matky, zatimco ta se svym milencem recituje budovatelskou poezii a proti nim fouka ventilator, ktery ji zveda sukni a ona se ji marne snazi prihlazovat rukou, coz nejde dohromady s vyraznymi gesty hornich koncetin, ktere takovy prednes vyzaduje) a dokonce mluvenych roli ("shit"), dostane se vam pomerne zajimaveho divackeho zazitku. Pripadne, pokud chcete videt Tomase Hanaka jako Janosika. ---- Jinak dle IMDB se reziserka a scenaristka jmenuje Susan Kodicek, rozena Oprsalova, a "Hannah Kodichek" pouzila pouze pro tento film. http://www.youtube.com/watch?v=69NghEZcwu8&list=PL984797249CCB60BF - na youtube v sestnacti castech, film je jinak prakticky nesehnatelny. ()

Reklama

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Autorka scénáře Hannah Kodichek sugestivně evokovala vzpomínky na vlastní dětská traumata. (sator)

Reklama

Reklama