Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najoriginálnejších hollywoodskych scenárov posledných mnoho rokov. A zároveň aj najšialenejších. Je podivuhodné, že sa Kaufmann dokázal tak etablovať, že mu štúdio zaplatí aj takýto umelecký úlet. Film bol pre mňa pôsobivejší až po vzhliadnutí, keď som si ho nechal poriadne uložiť v hlave a uvedomoval so si postupne jeho originalitu. Keď má zaňho oscara Cooper, mal ho dostať aj Cage. Jeho najlepší výkon po vegaskom ožranovi. Keby vedeli, ako to s ním dopadne, dali by mu ho. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a originální scénář Charlieho Kaufmana, který se tentokrát neponořil do hlavy Johnu Malkovichovi, ale sám sobě. To nejzajímavější a nejpoutavější, hned po scénáři, jsou bezesporu skvělé herecké výkony. Nicolas Cage předvedl vynikající výkon, za který byl po delší odmlce nominován na Oscara. Meryl Streep snad ani špatně zahrát neumí (nominace na Oscara za vedlejší roli). A Chris Cooper, kterého jsem si v roli "bohéma" Johna hned zamiloval, předvádí jeden z svých nejlepší výkonů vůbec, za který poprávu obdržel Oscara za vedlejší mužskou roli. Druhé spojení sil "hollywoodského zázraku" scénáristy Kaufmana s režisérem Spikem Jonzem dopadlo opět výborně a těším na jejich další spolupráci. Slušné čtyři hvězdičky........ ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající schyzofrení snímek o scénáristické krizi Charlieho Kaufmana. Jeho filmy jsou vůbec všechny tak zvláštně skvělé (Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche atd.). Nicolas Cage, myslím, zahrál svůj životní výkon, Meryl Streep a Chris Cooper také odvádí dobrou práci, velice se mi líbila i hudba (hlavně závěrečná písnička). Obdiv však jednoznačně patří Kaufmanovi, který je skutečnou hvězdou tohoto filmu. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman je první scénáristická celebrita Hollywoodu, o tom není pochyb. Na Adaptaci jsme nešli jako na "film s Cagem", ani jako na "film od Jonzeho", ale výhradně na "film od Kaufmana". Adaptace je brilantní mystifikace od scénáristického génia, film o psaní scénáře k sobě samému, jehož žánr se dynymicky mění podle momentálního rozpoložení labilního scénáristy, kterého zároveň sledujeme na plátně. A v kterém jiném filmu máte šanci vidět zhulenou Meryl Streepovou?:-) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností bych Adaptaci šoupnul 4 hvězdy, pochválil jí za originalitu a herecké výkony a za pár dní bych na ní zapomněl. Jenže... tohle je jeden z tech případů, kdy se vás film nějakým způsobem osobně dotkne a dokážete se perfektně ztotožnit s jedním hrdinů, což je i můj případ. Měl jsem dojem, že Cageův Charlie mi je víc podobný než kterákoli filmová postava. Ne snad tím, že bych byl tlustý a plešatějící, ale ta ostýchavost a všechno kolem... no nic, to nechme stranou, takže se omezím jenom na to, že Adaptace je sakra dobrá a když se Coppolova synovce ujme schopný rejža, dokáže z něj vytřískat i víc než kvalitní výkon. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Charlie Kaufman sa v skutočnosti nikdy nestretol so Susan Orlean počas písania scenára k filmu. Prvýkrát sa s ňou stretol osobne až po viac ako roku od začiatku produkcie, keď Orlean navštívila natáčanie a Nicolas Cage ju predstavil Kaufmanovi. Prvá vec, ktorú povedala, bola: "Nemáte ani poňatia, ako som teraz zahanbená," na čo Kaufman odpovedal: "Nie tak zahanbený ako ja," a potom utiekol z miesta. Po tejto udalosti sa stretli až o ďalší rok. (Pat.Ko)
  • Nicolas Cage dostal úplne oddelené titulky pre postavy Charlieho Kaufmana a Donalda Kaufmana. Titulky boli uvedené v poradí ich výskytu a každý z Cageových titulkov sa zobrazil v poradí, v akom sa postavy Charlieho a Donalda objavili. (Pat.Ko)
  • Na začiatku filmu, keď John (Chris Cooper) brodí bažinou pri hľadaní orchideí, vidíme ho až po pazuchy vo vode. Keď vyjde z vody a prichádza k nim dôstojník parkovej polície, vodná hladina na Larocheovej košeli je jasne viditeľná tesne nad pásom - asi o jedenásť palcov nižšie než bod, do ktorého bol ponorený. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama