Reklama

Reklama

Wanastowi Vjecy

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 1993, 40 min

Režie:

Ivo Novotný

Hrají:

Robert Kodym

Obsahy(1)

Hudební dokument o známé pražské skupině. Wanastowi Vjecy je česká hudební skupina, která vznikla na konci osmdesátých let minulého století. Produkuje experimentální pop rock, s punkovou minulostí. Hraje ve složení R. Kodym (zpěv), Š. Smetáček (bicí), T. Vartecký (kytara) a R. Havlíček – (baskytara). Zpěvák Robert Kodym oslavuje v těchto dnech své abrahámoviny (50 let). Kapela vznikla jako studiový projekt, který měl natočit hudbu pro připravovaný dokument o punkáčích v Praze. Wanastowi Vjecy debutovaly v září 1991 s deskou „Tak mi to teda nandey". Album se neslo v punkovém duchu. Rok na to vydávají „Lži, sex a prachy", odklonily se od punku k barevnější muzice a brzy se dočkaly velkých úspěchů. Písně Nahá a Sbírka zvadlejch růží byly často hrané v rádiích.

Na konci první dekády 21. století se kapela stahuje do ústraní. Členové formace údajně koketovali s myšlenkou přípravy materiálu na novou desku, ale informace se postupně ukázala jako nepravdivá. Spekulace o konci činnosti kapely se však nepotvrdily. V navazujícím tiskovém prohlášení lídr projektu Robert Kodym potvrdil, že skupina v žádném případě nekončí a s posílením v podobě comebacku staronových členů připravuje novou desku. Na podzim 2010 Kodym během rozhovoru pro rádio Frekvence 1 prozradil, že staronovými členy rockového seskupení jsou bubeník Štěpán Smetáček a baskytarista Radek Havlíček. Oba hudebníci v kapele již působili během první poloviny devadesátých let. V této nové sestavě Vjecy odehrály v roce 2011 dva koncerty (Praha, Klub Mlejn; festival Topfest), které byly kritikou skvěle hodnoceny. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Wanastowky jsem vždycky bral jako takovou teatrální pozérskou kapelu, kterou nemůžu brát úplně vážně ale která mě nějakým způsobem přitahuje. Protože má svou originální auru, kvalitu, originalitu, energii a vtuhuje mě zpět do dětství. Do devadesátek, kdy bylo vše jinak, než dnes. A stejně je to i s tímto prostým dokumentem. Pro mě osobně vcelku fascinujícím výletem do raných devadesátých let i s obrazem. Do období, kdy jsem nastupoval na základní školu. Člověk si uvědomí, jak moc je ta doba už vzdálená. P.B.CH. i Kodym k nepoznání, ječící a omdlévající fanynky jak v éře Beatles, atmosféra doby, kterou si mlhavě vybavuji,... Kodym se prezentuje coby pozér jak poleno (dnes by to už neprošlo:-) ), P.B.CH. naopak jako úplně normální kluk. Oba dva v oku vířícího rockového turné. Na závěr klip ke Sbírce zvadlejch růží, který jsem dlouho marně hledal. Prostě zážitek:-) Vcelku Kodyma chápu, že dnes tak často teskně vzpomíná na devadesátá léta ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Dobový dokument, či skôr reportáž mapujúca jeden koncert a autogramiádu okolo vydania druhého albumu Lži, sex a prachy. Doby, kedy bola kapela na absolútnom vrchole. Gró obsahu je založené na rozhovore pred koncertom, ako inak s P.B.CH a Kodymom. Veľmi dobre sa počúvajú, ešte ako cc 25 roční mladíci. Plní charizmy, štýlu, ktorý zafungoval. Autenticky zobrazená situácia doby, ktorú si mnohí dobre pamätáme. V hutných, 40 minútach, dostupné na Youtube. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Wanastowi Vjecy jsou pro mě jedna z našich nejlepších kytarových rock'n'rollových kapel, ono když máte skupinu ve složení Kodym, P.B.CH. (kurva, Petře, vrať se!), Vartecký, Smetáček, tak to snad ani jinak nejde. Než přišly všechny ty rockové grupy z UK nebo USA, tříbil jsem si svůj vkus právě na Andělech, Kouzlech nebo Letadlech (btw skvělá punková vypalovačka). Dokumentík takovej typickej z počátku let devadesátých, ale docela pobavil (někdy v desáté minutě jde v publiku vidět Jakub Kohák, ta jeho držka je nepřehlédnutelná :). ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama