Reklama

Reklama

Společenství vlků

  • Česko Společnost vlků (více)

Obsahy(1)

Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

Mertax 

všechny recenze uživatele

První půlka se mi docela vlekla, pořád tam někdo někomu vyprávěl nějakou historku… Od prvního pohledu mi připadala divná babička - její protagonistka, kterou jsem nemohla z hlavy dostat jako mazanou vyšetřovatelku z To je vražda napsala, zdála se mi až moc babičkovská a fádní. Časem to dospělo ke vskutku netradiční parafrázi na Červenou Karkulku s prvky hororu (vyjíždějící jazyk, zbytek vlasů v hořícím krbu). Takže když se Rosaleen zeptala vlčího muže, proč má tak velké ruce, následovala nevinná odpověď: „To abych tě lépe obejmul“, což ale v daném kontextu působilo mrazivě. S tímle Společenstvím vlků bych zavyla hned. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 %. Neil Jordan rozebral, o čem ve skutečnosti je pohádka o Červené Karkulce. Totiž o ne už tak malých děvčatech, sexu a "vlcích". Což jsou shodou okolností oblíbená témata také autorky předlohy Angely Carterové. Film by ale potřeboval výraznější dramatický oblouk, a tak divákovi v paměti nejvíc zůstane naprosto odzbrojující Angela Lansburyová a flirtování Rosaleen s vlkodlakem. Příběh by se navíc obešel bez zarámování snem a možná by bylo ještě zajímavější natočit ho dnes. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Uhraničivá fantasmagória, ktorá súčasne nadchýňa majstrovskou pocitovou réžiou Neila Jordana i ubíja panenskou nevinnosťou svojho príbehu, protichodne zamotanou do otravného spletenca troch vzájomne sa prelínajúcich dejových línií. Úžasný a boľavý zážitok v jednom, a určite film, akých už veľa neuvidíte. Krásna výprava, sympatické cameo Terenca Stampa. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výtvarně vysoce stylizovaná studiová podívaná, která čerpá z více zdrojů, především ze známého příběhu o Červené Karkulce, z lidových mýtů ovlivněných pohledem církve, z romantismu 19. století a konec konců i z moderních hororů současnosti. Výsledkem je hororová pohádka pro dospělé, která se podobá např. Sleeping Hollow nebo pohádkovým filmům našeho Juraje Herze (Deváté srdce a Panna a netvor). Nejcennější je právě výtvarné pojetí, takhle nějak jsem si jako kluk představoval strašidelný les plný obřích hub, lesních velikánů s mohutnými pokroucenými kořeny a se spoustou tmavých zákoutí plných pavučin a svítících očí. Režisér mísí krvavou červeň s bílou barvou mléka, hraje si se zpomalenými záběry rozlétajících se střepů a s nejrůznějšími detaily hraček nebo živých tvorů, které dohromady vytvářejí tajuplnou atmosféru plnou vzrůstajícího napětí a v neposlední řadě i erotiky. Stejně jako je erotický motiv využíván ve starých upírských filmech, pak i zde je motiv vlkodlaka využíván ve smyslu pudové smyslnosti, kdy v každém muži i ženě se ukrývá kus dravce. Celkový dojem: 85 %. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Tedy, něčeho podobného bych se v dnešní době blockbusterů s otravným CGI dočkal asi jen stěží - osmdesátky fantasy filmům přály a Company of Wolves je toho dalším důkazem. I v porovnání s podobnými Sleepy Hollow T. Burtona nebo Gilliamovými Brothers Grimm je pro mě tenhle snímek jednoznačným vítězem. Příběh je možná tak trochu na pozadí, ani ne tak kvůli své snové nedoslovnosti, ale zkrátka protože se na to moc dobře dívá a ještě lépe poslouchá (hudba je vpravdě úžasná), tudíž ojedinělá atmosféra se stává tím, na čem divácký zážitek leží nejvíce. A stojí to za to. 9/10 ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Odhadovaný rozpočet filmu byl jen 2 mil. dolarů a velká část padla na dekorace - produkční návrhář (Anton Furst který mimo jiné vytvořil Gotham City pro Burtonova Batmana) si stěžoval, že musel postavit pohádkový les ze dvanácti stromů. (mahler)
  • Předlohou pro film je sbírka povídek nazvaná Krvavá komora (poprvé publikována 1979) od spisovatelky Angely Carter. (mahler)
  • Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii. (mahler)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama