Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej medzinárodne úspešnej čiernej komédie, ktorá je režijným filmovým debutom uznávaného islandského divadelného režiséra a filmového herca Baltasara Kormákura, sa odohráva v priam vidiecky pokojnej štvrti Reykjavíku, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť "typicky" islandskej depresívnej atmosféry rozprávania, obohatenej prvkami mrazivého čierneho humoru. Tragikomickým hrdinom filmu je dvadsaťosemročný Hlynur, povaľač, ktorému sociálna podpora bohato stačí na to, aby sa cez týždeň potĺkal a cez víkend si s kamarátmi užíval v rockovom klube v centre. Pohodlný život inteligentného, ale lenivého mladíka, ktorý netúži viazať sa, však končí v okamihu, keď si jeho rozvedená matka pozve na Vianoce svoju učiteľku z krúžku flamenca, Španielku Lolu - a šokovaný Hlynur zistí, že cudzinka je matkinou milenkou... Lola, ktorá poprehadzuje tradičné sexuálne úlohy, sa stáva hýbateľom pochybne pokojného života hrdinov. Zmeniť sa musí i Hlynur, ktorý vyrastal bez otca, vzdal sa mužskej úlohy a dlho odmietal prijať zodpovednosť dospelého človeka. Režisér však sympatizuje skôr so sebavedomými a samostatnými ženami než slabošskými mužmi. Napriek vypätej dramatickosti daných situácií (incest, drogy...) i cynickému komentáru hrdinu, sprevádzajúcemu rozprávanie, sám autor sa s prirodzenou ľahkosťou vzdáva jednoznačných odsúdení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až umřu budu mrtvej. Před narozením jsem byl taky mrtvej. Život je pauza mezi smrtí." Hlynur je hňup přežívající v mamahotelu na trase výživný - podpora v nezaměstnanosti - starobní důchod. K tomu chlast, drogy a sex v čekárně na oddělení pohlavních chorob. Prostě týpek vhodnej k umrznutí. Jenže umí vypouštět skvělý moudra, takže už vím, že život trvá tejden, obličej je podpěrka na brejle, sex možná nebyl myšlenej pro chlapy, AIDS není vhodnej způsob sebevraždy a svět není jenom Reykjavík. To poslední jsem vážně netušil. Taky jsem nevěděl, jak se stát otcem svýho bratra, aniž bych spáchal incest, takže se musím přiznat, že se mi na Islandu líbilo a tamní sociální systém bych asi taky trochu podojil. A stejně je Hlynur hňup. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Náš malý chlapeček, nás všech. Lola bude jeho matka a moje matka bude jeho táta. A já budu jeho bratr, ale zároveň budu i jeho otec. Taky budu syn jeho otce a syn jeho babičky... a budu taky bývalý milenec jeho matky. Jak se s tím vyrovná? Černá, eroticky laděná tragikomedie s netradičním příběhem, u kterého se nepřestanete úsměvně šklebit od začátku do konce. Nikdy bych neřekl, že film z ledového Islandu dokáže takto zahřát srdce. A docela bych i věřil, že nějak tak to na tom Reykjavíkském předměstí vypadá. Poslední dobou zažívám příjemná překvapení ze všech koutů Evropy. Nejdříve skotský Aberdeen, poté gruzínské Léto ztracených polibků a nyní islandské S milenkou mé matky. Je dobře že evropský film má co nabídnout jak obyčejnému, tak i náročnějšímu publiku a v mnoha případech k tomu stačí i jediný film. ()

Reklama

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Tak, čo povedať na úvod? :-) Musel som sa presídliť do Reykjaviku, aby som najprv prečítal 101R, a následne ho videl ako film v tesnom závese. Z mojho pohľadu to BK pekne odflákol, a spravil to ako z rýchlika. Škoda, bola by to IMHO látka na pekných 120 minút, kde by sa všetky možné (sfilmovateľné) nuansy a drobné (zdanlivo) bezvýznamné prvky charakteru jedinej hlavnej postavy mali možnosť rozvinúť. Byť HH, tak ľutujem že niekto tak zmrštil moje dielo! Každopádne, ešte dám "Baltimu" šancu, a pozriem i na jeho ďalšie kúsky, keď bude čas (počas islandských bezsenných noc). Čítali ste Fight Club od Palahniuka? A následne ste videli Fight Club od Finchera? Tak tak nejak si predsavujem dokonalé spracovanie knižnej predlohy, na plátne. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Čím sa živíš? Ničím. Beriem invalidný dôchodok." Zvláštna to životná filozofia hlavného hrdinu, pripomínajúca jednu nemenovanú menšinu u nás. Mladík kráčajúci odnikiaľ nikam neschopný prekročiť vlastný tieň, postavený pred dosť zaujímavú životnú situáciu a cesta ako sa s ňou dokáže vysporiadať. Baltasar opäť raz u mňa zabodoval. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Napřed jsem si říkala, že to bude nejspíš nějaká sociální nuda, ale styl, v jakém je téma zpracováno si mě nakonec dostalo až tak moc, že dávám plnou palbu. Protože jsem při tom filmu zažila takový to "ACH". a to hned několikrát. Islandu tam není moc, ale aspon něco, atmosféra života v tak odlišných podmínkách, než znám, je vynikající. Hlavní hrdina mě nenadchl ani jsem s ním ijak zvlášť nesympatizovala, ale stejně byly jeho hlášky super:)) Režisérská práce, stejně tak jako kameramanská je tu excelentní a muziku tvrdí výborné komentáře hlavního hrdiny - místama až geinální. Ano, v tomhle filmu hlavní devizou je styl zpracování. Možná už jsem tak "zkažená", že mi příběh a všelijaký ty vztahový peripetie nepřijdou kdovíjak exotický (nakonec každýmu se může stát, že přefikne nekoho z rodiny) zato způsob zpracování příběhu mě dostal na lopatky. Perfektní práce. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o evropský koprodukční projekt, který v červnu 1999 společně s dalšími 11 celovečerními projekty finančně podpořil evropský fond Eurimages. (Verka13)
  • Ocenění: Edda (islandská výroční cena) 2000: nejlepší scénář, nejlepší zvuk. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Locarnu a svému režisérovi vynesl cenu mladé poroty Euro. (Verka13)

Reklama

Reklama