Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žoldák Luo Li (Ti Lung) je najat bohatou dámou (Candy Yu), aby z partyzánského tábora v Kambodži přivedl zpět zločince, který zabil jejího otce (Phillip Ko). Luo tento těžký úkol nezvládne sám, a sestaví proto elitní tým. Do jeho týmu se nakonec přidají Ruan (Wai Man Chan), který to umí s nožem, dále ostrostřelec Lei Tai (Lo Lieh), pouliční rváč Hong (Wang Lung Wei), sukničkář Blanche (Pak Cheung Chan) a mistr v otvíraní trezorů a zámku - paklíč Curry (Wong Yu). (Epistemolog)

(více)

Recenze (3)

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo zákeřné! Jak už jsem tvrdil v komentáři k Magic Crystal, že Jing Wong se měl věnovat pouze komediím, tak zde to platí dvojnásob. Tento film je velice špatný ve všech směrech. Ač přichystán na vážnou akci drže se komentáře Kitana a Miklaras, dostal jsem mix slapstickové komedie a vcelku brutální, ale špatně sestříhané, po technické stránce břidilské akce, takže je ta brutalita ve výsledku také komická. Jde o jednu z Wongových prvotin a rok 1983 to do jisté míry omlouvá. Ale co neomlouvá je pekelný scénář. Pro představu jednu scénu, kdy si hlavní hrdina vybere partu a spolu pak jdou do luxusního baru na skleničku, jenže všichni jsou namísto běžného civilního obleku navlečení do stejných, týmových teplákových souprav (třetí obrázek v galerii) jako nějací sportovci, což ve mně vzbudilo obrovskou salvu smíchu stejně jako následující scéna s balením cizinky. Následuje podle pravidel pořádná bitka, ve které všichni pobíhají zmateně po nějakém nákupním centru či co to je, a zde se patrně hodí tepláková souprava pro snadné rozlišení našich hrdinů a lumpů. Jestli tohle bylo myšleno vážně, tak nevím… Samozřejmě tam toho je více. Zajímavý je výběr herců, z nichž většinu samozřejmě znám z jiných rolí, ale Pak-cheung Chan je rozený komik a jeho tvář jak měsíček se prostě do filmu vůbec nehodí. Nulové herectví většiny herců je trademark té doby, takže dramatické scény samozřejmě vyšumí do prázdna. V tomto případě záleží hodně na toleranci a krevní skupině. Já si film pouštěl natřikrát, ale nakonec jsem objevil láhev vína, která mi pomohla udržet dobrou náladu až do konce. V dnešní době nemá tento film naprosto co nabídnout kromě hardcore fandům. Možná má tento film představit jistou touhu hongkongských filmařů natočit něco na způsob amerických válečných filmů. Také by si nejspíše zasloužil zcela jiné hodnocení, ale ať nežeru, docela jsem se nakonec i bavil, i když to bylo díky vínu. 40 % ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Mercenaries From Hong Kong je akční snímek režiséra Wong Jinga, který se rozhodně s ničím nemaže. Na dobu a místo vzniku jako by se vůbec neohlížel a myslím, že v rámci akčních filmů je vysoko nad standardem a to nejen nad tím hongkongským. Kromě Ti Lunga v hlavní roli se tu objevilo víc hvězd zlatého období, jako Lo Lieh a Wang Lung Wei, oba v netypicky kladných rolích. Naopak charismatický Lee Hoi San si tu střihnul fenomenálního padoucha. Je tu od všeho kousek. Trocha válečného dramatu, trocha střílení, honiček, explozí a spousta vynikajícího kopání. Syrové mlátičky v náležitě rychlém tempu se tu nesou pěkně bez příkras a komu se zdál Danny the Dog(Utržený ze řetězu) tvrdý, neměl by si tohle vůbec pouštět (Wang Lung Wei se pro takovéhle street mlátičky narodil a Jet Li by mu mohl závidět ten přebytek testosteronu...). Oproti americkým akčním filmům se tady nikdo nešetří, děti a klaďasy nevyjímaje. Celý film režiséru Wongovi odsýpá bez zbytečných okolků. Navíc vypadá dost profesionálně a skoro nečínsky (což se netýká zuřivě obludných retrooblečků, ale i ty mají svoje). John Woo ho určitě viděl a i když má Better Tomorrow docela jinou atmosféru, přeci jen si odsud občas zobnul. Pravda je, že v Mercenaries si člověk moc velkého stylizovaného baletu neužije, protože smrt je tu rychlá, aby nenarušila tempo vyprávění a chlapci toho moc namluvit nestihnou. Výborný HK akčňák, u kterého je strašná škoda, že ho ještě nikdo neobjevil. 9.5/10 ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnuti musím ísť s hodnotení máličko dole. Niektoré komediálne úlety v prvej polovici filmu posobia ako päsť na oko. Stále si v šak stojím za tým, že ide o skutočne ojedinelý snímok akčný snímok s unikátnym hereckým obsadením a výbornými žánrovými momentmi. (8/10) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Luo Li (Ti Lung) v tomto snímku zabije 23 protivníků, Ruan Nanxing (Wai-Man Chan) pak 48. (Epistemolog)

Reklama

Reklama