Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 2
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (470)

Marius 

všechny recenze uživatele

Už dlho ma tak nemrzelo, že kvôli posledným dvom častiam z 26 nemôžem dať päť hviezdičiek. Prvá séria vyzerá ako Twin peaks na steroidoch, okamžite upúta, je svižná, nádherne natočená. Druhá začína rozplietať jeden svet aby tretia mohla zapliesť druhý do prvého a to čo príde na konci je učebnicový deus ex pretože tak ako to scenáristi zaplietli by to v logike oboch svetov jednoducho nemohli rozpliesť. Paradoxne tým vytvorili viac otázok než odpovedí. Pri filmoch, v ktorých sa cestuje v čase oceňujem najmä ak sa nehráme na to, že paradoxy sú normálne a logicky vysvetľujeme príčiny a následky. Dark je bootstrap paradoxov plný (vrátane jedného typu "bolo skôr vajce alebo sliepka?"), to však paradoxne nie je jeho najväčší problém. Tým je to, že primerane pravidlám "pokazených" svetov nevysvetlí pravidlá pre nepokazený a tak nejak to potom postráda inú ako deus ex logiku. Ten skvelý existencialisticky depresívny 24 dielny seriál je proste nehodný tak tupého konca. 8/10 ()

Helo 

všechny recenze uživatele

První řada je geniální. Její mysteriozní nádech, tajemno, postupný zamotávání, odhalování a další zamotávání (ano, skutečně se mi stávalo, že když jsem měl pocit, že už to konečně začínám chápat, objevilo se něco dalšího, co to zase zamotalo a znova jsem byl vedle) - tohle všechno člověka drží a nepustí. Pak přijde druhá série s několika novýma postavama a časovýma liniema a prvních pár epizod to pořád ještě funguje, ale tehdy už po několika epizodách dojde vlastně k vysvětlení (skoro) všeho a zbytek epizod se tak z většiny zabejvá už jen tim, jak k tomu, o čem víme, že se stalo, vlastně dojde. Třetí série přidává zase něco novýho, chvíli člověka zase drží novýma otázkama, ale nakonec jsem z toho měl pocit, že z těch 16 epizod posledních dvou řad, by klidně šlo udělat epizod 8 nebo deset, protože velká část z nich jen dovysvětluje trochu zbytečný linky a postavy v nich pořád dokola opakujou ty samý tajemný hlášky, který ale nijak neposouvaj děj. Jasně, celá pointa příběhu je založená na cyklickým opakování všeho, ale tady už toho bylo občas až moc. No a celý rozuzlení v poslední epizodě... nemůžu říct, že bych nechápal, proč to tvůrci vymysleli takhle. Ono to asi těžko šlo vymyslet jinak, jen to vlastně celýmu tomu zbytku dává takovej punc zbytečnosti s tím, že některý věci tu ani nejsou dovysvětlený nebo mi to vysvětlení ušlo. Nebo by vlastně bylo zbytečný vzhledem k závěru. Napsal bych ještě jednou tak dlouhej komentář, kde by bylo mnohem víc chvály a vlastně důvod, proč tomu i tak dávám 5*, ale to, co by v něm bylo, už vypsal Beckett51, takže můžete kouknout k němu. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Německá odpověď na Stranger Things? Tohle tvrzení slýchám pořád, ale nemůže to být vzdálenější od pravdy. Oba seriály mají společné snad jen to,že jsou mysteriózní a zaplatil je Netflix. A že je to mysteriózní tedy fest. Osobně z výsledku nejsem bezpodmínečně nadšený, hlavně kvůli několika dílům ze začátku, které si nedržely tak dobré tempo,dělal jsem dobrovolně velké pauzy a ačkoliv jsou všechny záhady zaštítěny líbivou atmosférickou hudbou a co se týče audiovizuálu, je se pořád na co koukat. Ovšem celá první série pro mě nadále zůstane malinko překombinovaná, hlavně tedy kvůli nabalování dalších a dalších záhad v posledních čtyřech dílech, kdy už jsem se poměrně ztrácel v komplexnosti dějových linií, které nejspíš velmi záměrně zůstaly nedořešeny. Druhou řadu jsem po prvním díle z neurčitého důvodu na rok odložil a vrátil se k ní až s premiérou třetí. Během roku z tohoto seriálu stal obrovský fenomén a já úplně chápu proč, je to skvěle natočené a výborně promyšlené, mě ty šokující zvraty ovšem nechávaly poměrně v klidu. Celkově obrovsky respektuju německé tvůrce za to,že se jim povedlo prorazit v globálu a já to docela se zaujetím sledoval, ale zvláště ta třetí řada pro mě už byla moc a dost dílů jsem celkem protrpěl. Závěry dílů s nějakou chytlavou hudbou jsem si většinou dost užil, ale ta stopáž, dost často stoupající i nad 60 minut, pro mě byla zkrátka ubíjející a kvůli pauzám jsem se opět až do konce ztrácel i v postavách. Nicméně na další,již potvrzený, projekt těchto tvůrců na Netflixu jsem zvědav...70% | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Was wir wissen, ist ein Tropfen, was wir nicht wissen, ein Ozean." Dark jsem odkládal celkem dlouho a jsem rád, že jsem si počkal na úplný konec seriálu, jelikož jsem si tak mohl užít celý příběh najednou a bez přestávek, což je podle mě vzhledem k neuvěřitelné dějové a charakterové komplexnosti výhodou. Na počátku je divák zmatený a nemá absolutně tušení, kdo, kde, kdy, jak a proč. Pak se začnou skládat jednotlivé dílky puzzle, což se v podstatě zastaví až v závěrečných minutách třetí série. Některé dějové plot twisty (hlavně co se týká propojenosti jednotlivých postav mezi sebou) byly vskutku nečekané, jiné se daly tak trochu předvídat, i tak se ale tvůrcům podařilo mě udržet v neustálem napětí a "tápání v prázdnu". Chválím casting, jemuž se vesměs podařilo vybrat fyzicky podobné herce pro jednotlivé časové úseky, čímž byla orientace v ději o trochu ulehčena. S navyšujícím se číslem řady se postupně zvyšovala i komplexnost příběhu, nicméně to stále nějak fungovalo a drželo při sobě v podstatě až do samotného závěru, jehož rozuzlení se dle mého tvůrcům celkem vydařilo (Die Familie ist immer am wichtigsten!). Jediná moje větší výtka by se týkala postav, které mi mnohdy přišly opravdu otravné a iracionálně jednající, takže jsem měl občas problém si k nim vytvořit kladný vztah (viz Magnus, Bartosz, Hannah a Katharina). Celkově mě ze všech charakterů nejvíce oslovila Claudia Tiedemann. V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit výraznou hudební stránku s nádechem Dopplerova efektu. Ve výsledku by se sice jednalo o čtyři a půl hvězdičky, nicméně si v tomto případě přidám - zejména za odvahu tvůrců se pustit do tak náročného projektu. "Wir passen perfekt zusammen." ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Na Německou televizní, ba i filmovou produkci je to famózní počin. Ve srovnání s celkovou produkcí Netflixu je to nevyvážené, rozhárané, rozporuplné. Skvělá idea s naprosto dokonalou kamerou je v několika epizodách zabíjena abusrdností dialogů, méně pozornému divákovi může místy ujíždět děj a orientace v časové ose a v neposlední řadě místy idiotsky vybraný hudební doprovod. Přítom úvodní "theme" je tak dokonalé, tak podmanivé, že je věčná škoda, že si s tím tvůrci nevyhráli více, nekoupili práva na použití melodie v celém průřezu seriálu, protože scén, které by si ten temný hudební podkres klavíru z úvodních titulků zasloužily, je téměř nekonečno..a tento podkres by se tak stal nosným prvkem. Celková nevyváženost jednotlivých dílů (kdy navíc scénář i režie je po celou dobu pod taktovkou stejných lidí) potenciál skvělého nápadu zabíjí. Vidím tam prostor pro druhou sérii (zejména rozvinutí postavy Noaha), která když se ponaučí z chyb té první, může se stát naprostým skvostem evropské televizní tvorby poslední dekády. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (43)

  • V seriálu několikrát zazní píseň „Irgendwie Irgendwo Irgendwann“ od německé zpěvačky Neny. Stejně jako je tomu v mnoha dalších použitých písní, i tato velmi souvisí s tématem – název by se dal volně přeložit: „Nějak, někde, někdy,“ a text písně potom hovoří o čase, minulosti, budoucnosti a lásce. Píseň také odkazuje na 80. léta, což je i období, ve kterém v seriálu poprvé zazní. (Baltazzar)
  • Obraz v Adamově kanceláři je od Rubense. Peter Paul Rubens je německý malíř. Obraz se dá vyhledat pod názvem „The fall of the damned“ („Pád prokletých“). (zabr23)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama