Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Herecká přehlídka Kostky, Obermaierové a především Šafránkové v její skvostné, možná nejlépe zvládnuté roli. V kombinaci lyriky a psychologické expresivity občas zadrhne soudržnost a plynulost všech filmových složek ( především ♫ rozsáhlá a expresivní Liškova hudební partitura vytváří někdy příliš výrazný protipól herectví.), ale civilností projevu dává film vyniknout výbornému literárnímu nápadu M.Majerové. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemyslieť na nič, to sa určite nedá, hlavne nie v situácii, v akej sa ocitla Blaženka. Veselé prostredie dievčenského tábora pri vode sa rýchlo premení na robinsonskú situáciu všedného života. Celkom iného, ako bol život predtým. Aj v domácích prácach je poetika opusteného ostrova alebo pirátskeho života, a aj dievčenský román môže byť pre mňa stráviteľné sústo. Kachyňa to s deťmi vedel, aj keď krásnu a výbornú Miroslavu Šafránkovú sa tu už nedá celkom označiť za dieťa, jej monolôgov je plný film a ťahajú ho neuveriteľne dopredu. –––– Večeře uniká! Kdo potopí fregatu, dostane nejtučnější sousto kanibalských hodů. A mozeček. –––– Vždyť tatínek pláče. Nikdy jsem ho neviděla plakat. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Překrásná Mirka Šafránková září v této dívčí romanci, jako slunce na modré letní obloze. Petr Kostka je v tradiční roli shovívavého táty a správného chlapa, tak jak to umí nejlépe. Hudbu již netřeba chválit, protože neustálým leštěním zlato na své ceně nezíská, své karáty si totiž nese navěky, děkuji pane Liško. Pan režiser opět staví další díl své diamantové hory československé kinematografie. Tohle je dojemně něžný příběh trápení v atmosféře naší predválečné doby. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kachyňova režie, ať už kýmkoli sledována či korigována, nepřestane být citlivou a svým způsobem geniální, lidskou, přirozenou... Jeden z nejlepších českých filmových režisérů nám servíruje známý literární kus, který nikdy nebyl "na štíru" s minulým režimem, ba naopak, ale moc hezky. Výkon mladičké paní Šafránkové je skvostný.. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kachyňovi se podařila stylizace prvorepublikového období. Samotný příběh kromě sociální otázky klade důraz na Blážinu samostatnost. Ta se snaží s problémy vyrovnat pomocí hry, citace z Robinsona i scénky s tatínkem, nebo kamarádem vhodně zakomponovány. Pěkný motiv kola - jízdy (krasojízda s V. Dlouhým působila jako profi), vytouženého dárku. Zajímavá role Marie Horákové - do postavy Růženky se pořádně změnila, zatímco Miroslava Šafránková si svůj dívčí půvab uchovala nejen v 80. letech (Básníci), ale i v 90. letech (Arabela, Co teď a co potom?). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)
  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)

Reklama

Reklama