Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý počin už len preto, že Rašína dnes skutočne pozná už iba málokto, a ak, tak iba ako meno a funkciu, prípadne atentát, jediný dokonaný / úspešný atentát na politickú osobnosť v moderných českých dejinách (v dobe kedy to na takom Balkáne bolo na dennom poriadku). Alois Rašín je tu vyobrazený ako pracovitý vzdelanec, neústupný vlastenec nezlomného ducha aj kondície, a dokonalý manžel a otec. Proste hrdina... - proste nacionalista. Zobrazenie je to zrejme celkom verné a zahraný O. Vetchým je vyslovene excelentne. Herecké majstrovstvo však predvádzajú aj ostatní, v prvom rade s M. Donutilom (ale utkvie aj vynikajúci Topfer). Zamrzí, že jeho Karel Kramář je oproti supermanovi Rašínovi zobrazený ako naivka. Za neodpustiteľné, ale možno o to pochopiteľnejšie, považujem ukončenie deja vznikom republiky. Vzhľadom k tomu, že film bol aj tak dvojdielny a útok na Rašína ho otváral aj ukončoval, prečo sa takýmto oblúkom vyhol jeho 4-ročnému pôsobeniu v československých vládach a uspokojil sa s rýchlokomentárom o jeho význame ? Neboli už peniaze na tretiu časť ? Skôr si myslím, že by sa ukázalo skutočne zapeklitým problémom vyobrazenie počínajúcej prvej republiky. Jej chaos, kvas, intrigy a boj o moc aj charakter mladého štátu, by vyžadovali vyslovene prvotriednych scenáristov, mimoriadnu erudíciu a k tomu odvážne srdce a otvorenú myseľ aby dokázali zobraziť problematické, konfliktné až nenávistné vzťahy Masaryka a Beneša na jednej strane s Kramářom (ktorého už po roku vyšachovali nadosmrti z vysokých vládnych postov) či Rašínom, (ktorý stihol byť za tie 4 roky ministrom financií v 1. aj 7. vláde ČSR!, s Benešom sa vyslovene neznášali, hradné kruhy zápalisto kritizoval a zrejme iba jeho smrť zabránila totálnemu vyhroteniu ich vzťahov). A to už by poriadne zakalilo ten hrdý oslavný a pekne natočený obrázok, ktorý pri príležitosti storočnice vzniku Československa vznikol... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Svobodovi, ač je to stalinista, se režie většinou daří. Zde tomu není tak! Zdlouhavé záběry na zcela nepodstatné scény. Zhulená ruska Kramářová tam tančí nějaký rituální tanec. A toho je víc.  Jinak ale oceňuji že Ondra Vetchý do toho dal, co moh. Zajímám se o Rašína a Englishe již 8 let. Jeho vražda nebyla pomatenost atentátníka.  Všichni z jeho šlapání v porcelánu měli husinu. Proto byl deaktivován. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Osoba Aloise Rašína byla velmi složitou míchanicí říšské politiky a silné osoby. Jeho názory často předbíhali události v zemi i na politické scéně Evropy. Film ukazuje spíše osobu než politika a dle mého je škoda, že se víc nezaměřil na politiku československou, kvůli které byl nakonec zavražděn před svým domem. Politiku, kterou dělali s Kramářem, souběžně s Masarykem můžeme označit jako důvod zrodu republiky a bez jakýchkoliv předsudků proto Rašín patří k naším velkým osobnostem, která žila v těžkých dobách a nebyla vždy pochopena tak jak by si zasloužila. Muselo jim být hrozně když čekali na popravu, ale zároveň ta úleva, která přišla po amnestii a potom zrod samostatné republiky, byly to velké časy a byli to velcí lidé. Kramář, Švehla, Beneš, Rašín, Masaryk i Soukup a další. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Když už někdo zná Rašína, tak jako ministra financí, což ve dvou dílech vůbec není zachyceno. Na druhou stranu, co dělal předtím o tom jsem nevěděl zhola nic. V tomto snímku se dost dozvíte i o Kramářovi (prvním premiérovi ČSR), neboť s Rašínem sdíleli kriminální celu. Herecky nemám co vytknout, situace jsou vcelku dramatické (hlavně druhý díl), jen bych přidal více zobrazení dat (to mi dost chybělo, když byli pořád v base). Prostě někdo bojoval venku (Masaryk) a někdo uvnitř jako Rašín. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vůbec nerozumím tomu, proč seriál neměl tři díly, s tím že ten poslední by ukázala činnost Rašína v první vládě. V tomto případě to mělo skončit vznikem republiky a ne tím epilogem neb to působí zmatečně. První díl mě moc nevzal, nebyla tam divácka přísada dramatičnosti událostí, takový bezkrvený dokumentík, ovšem druhej díl to je jiná káva, hodně se mě líbilo to zaměřená na chování spolustraníků když byl K+R v kriminále, možná by tam chybělo i víc dialogů mezi Rašínem a Kramářem, protože Mirek Donutil i Ondra Vetchý byli hodně dobrý. U Ondry při jeho vztahu k naší zemi nepochybuji, že tuto roli studoval velmi pečlivě a Mirek Donutil se mě líbí víc a víc. Hrozně se těším jak zahraje Gustava Husáka. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)

Reklama

Reklama