Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj a Kuba žijí v Růžovém království, kde se lidem moc dobře nežije. Zemi místo krále vládne vyslanec Theofil, který se stará jen o svou kapsu. Jedné noci vleze Kuba do Theofilovy spižírny, aby ukradl něco ke snědku. Místo jídla tam objeví truhličku s jeho penězi. Kuba z ní ukradne zlaťák, při loupeži ale udělá hluk a je odhalen. Oba mladíci skončí ve vězení, ale podaří se jim uprchnout. Při útěku se zatoulají do Liliového království, kde se seznámí s rozmazlenou a panovačnou princeznou Markétkou, která ráda ubližuje lidem. Osud pak zavede Matěje a Kubu do kouzelného Černého lesa, kde se po setkání s roztodivnými bytostmi a jejich vládkyní konečně napraví. (TV Nova)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (261)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Nechci být vůči této pohádce až tak tvrdý. Moc se mi líbila princezna v podání slečny Pfauserové. A když pominu tahouna pan Polívku st. a celkem sympatického A. Bilíka, k tomu fakt hezkou Š. Vaculíkovou, končím s klady..... ano, nápad sic neoriginální, ale pohodový. Moc hezká myšlenka "temného" lesa vs. doslova přezhýčkaná království. Ale sakra!! Nová pohádka, nové tváře, ale stejně se nechal semlít trendem nechutného pitvoření a až dětinského přehrávání postav na všech sférách. Čertovi v podání paní Blanarovičové v Princezně ze mlejna to sedělo. Byla famózní, ale že tím určí trend a že si budou nadcházející tvůrci myslet, že bez toho už nová pohádka natočit nejde, to mě nenapadlo... a je to k pláči. Co předvádí V. Polívka v tomto filmu je přesně to, co předvádějí české pohádky až na pár výjimek posledních 20 let, a to je bez prominutí humus. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Bylo, nebylo. Nejspíš bylo, protože kdyby nebylo, nebylo by co vyprávět. A to by nebylo ono, aby nebylo veselo. A aby nebylo zlo poraženo dobrem, ač v tomto příběhu se bývalo ukázalo, že zla by nebylo bez dobra a zla bez dobra v každém z nás…." Tak za prvé bych řekl, že spíše nebylo než bylo, protože vyprávět (co se scénáristického hlediska týče) se autorům této pohádky tedy zrovna moc nedaří. A že by bylo při sledování této pohádky moc veselo, to bych tedy taky netvrdil. Nejhorší na celé pohádce je snaha míchat "hrušky s jablky", tedy klasickou českou pohádku s fantasy ve stylu Avatar, Shrek či Hobit. Koukat se na všechny ty kreatury z Černého lesa to bylo skoro za trest. A pak tu bylo spousta pitvoření a přehrávání ala Zdeněk Troška a já měl místy chuť poslat celou pohádku do kategorie odpad. Ale přeci jen se tu z času na čas objevil nějaký ten vtípek a taky jedna vcelku nosná myšlenka o tom, že "co dáváš, to se ti vrátí". A ocenil bych i vcelku chytlavou filmovou hudbu. Takže nakonec suma sumárum za mě s odřenýma ušima za dvě hvězdy. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Řachanda" je síce v jadre celkom slušná stupidita, no celkom slušne ma to bavilo. V prvom rade je to film, z ktorého sa dá veľmi jednoducho robiť sranda. A má v sebe niekoľko dobrých hlášok, ktoré si zapamätám. Najmä: "Sport máte na trojce". Nie je to ale rozprávka, ktorá by chcela robiť postavy zaujímavé alebo nejakým spôsobom hovoriť kreatívny príbeh. Skôr to pôsobí, že chcela Marta Ferencová urobiť bláznivú rozprávkovú komédiu, kde sa môžu sami herci baviť na tom čo budú stvárať. Okrem toho Denisa Pfauserová ako princezná tu občas pôsobí ako mix Marfy a rozmaznanej princeznej z filmu "Kráľ Drozdia Brada". Pre mňa to funguje. Najmä keď robí niekedy skutočne fascinujúce grimasy. Pre mňa je to asi komediálne guilty pleasure. Neviem povedať, že ide o dobrý film, ale viem povedať, že ma úprimne pobavil. Hodnotenie: B ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem zprvu, že pohádku točil Troška ve svých 80 letech a z pojízdného vozíčku, kterého pustili zrovna ze sanatoria - alespoň to tak vypadalo. Pitvoření, vtipy jako z Troškových pohádek, jen daleko hůř podané, rozvlekle natočené a bez timingu. Dva teplí bratři hned na úvod. A sotva se seznámíme s nějakými postavami, šup skok, jde se jinam, kde je opět pláč a skřípění zubů ze vší té snahy o "veselé" pitvoření. Princezně lezou kozy ven, na homosexualitu dojde za chvíli znovu, a logické lapsy se množí (včetně naprosto nesmyslného přivázání prince a jeho pomocníka ke stromu - stačilo, aby se jeden provlékl směrem dolů). A když dojde k převýchově princezny, kam na tři tydny zmizeli ti dva pošuci? Slušná výprava a velmi dobrá kamera, sem tam i hudba ujde (až na to, že je jí moc a občas by mohla mlčet). Herecké výkony hodně tristní, samé přehrávání, vtipy na úrovni puberťáků z šesté třídy, děj zmatený, a kdyby tam přistáli ufouni nebo kolem projel Vinnetou, ani mne to nepřekvapí. ()

Alenaprokop 

všechny recenze uživatele

Režisérka se bezúsměvně a tragicky minula s pohádkovým žánrem i se základními pravidly filmové režie. K dramatickým chybám ve scénáři a k primitivní inscenaci se přidávají katastrofální nevkus a zvláště neschopnost včlenit pohádkové postavy do filmového obrazu. Pišišvoři jsou ukradení z Avatara a Jacksonových tolkienovských adaptací. Ať jsou výsledkem poctivého úsilí maskérů či trikařů, musejí se z vůle autorky a kameramana pinožit v realisticky snímaném, prosluněném lese vyzdobeném umělohmotnými rostlinami. Zdeněk Troška vychází ze srovnání jako sofistikovaný umělec. A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (9)

  • „Chtěli jsme natočit něco, co by se vracelo k odkazu pohádek, jako Byl jednou jeden král (1954) a podobně. Zároveň jsme ale chtěli zaujmout současné děti, které zbožňují Harryho Pottera (2001) a Pána prstenů (2001), a tak i u nás v lese žijí zvláštní tvorové,“ popsal vznik pohádky scenárista a producent Daniel Miňovský. (SONY_)
  • Ve filmu si můžeme všimnout, že princezna dostane šaty a na nich je zapínání na zip, což je na danou dobu dost nepravděpodobné. (cmenda)

Související novinky

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama