Reklama

Reklama

La Viande in vitro bientôt dans nos assiettes ?

(TV film)
  • Francie Bientôt la viande in vitro dans notre assiette ? (více)
všechny plakáty
Francie, 2013, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Otvára sa zavádzaním tzv. in vitro mäsa, na ktorého vývoji pracujú vedci vo viacerých krajinách, možnosť perspektívy nasýtenia ľudstva? Alebo je to len planá nádej? Dokážu sa presadiť ekologické argumenty o zamorení ovzdušia skleníkovými plynmi v dôsledku mäsovýroby? Tento film ponúka viacero odpovedí, jeho autori cestovali po celom svete, aby zmenili váš doterajší pohľad na mäso - a to navždy! (STV)

(více)

Recenze (2)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vyrábět, místo pěstovat a vraždit. Holandská myšlenka převedená do praxe, která by se ovšem nekonala bez tajného a záměrně nezveřejněného sponzora. Mark Post a jeho hamburger bez jediné kapky krve by bez těchto peněz pracoval zřejmě na něčem úplně jiném. Takový je reálný zájem světovládců na zastavení vražedné mašinerie hospodářských zvířat. Ve výsledku jde jen o prvotní místo na globálním trhu. Celým dokumentem se táhne jeden argument - zákazník supermarketu má možnost si vybrat - podpora organizace PETA a několik dlouhých vteřin drastických záběrů z jatek, vypadají spíše jako taková tečka se slabým vyzněním. Ale i toto může několika lidem otevřít oči a dle mého, soucit se zvířaty ve většině lidech přirozeně je, takže by se produkt asi zájmu dočkal, protože i přes soucit, se lidé masa nevzdají. Tato cesta je ovšem velice dlouhá a zítra čekají v řadě na smrt další miliony zvířat. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako dlho ešte budeme chovať celé kurčatá, aby sme z nich potom vyrezali len stehná a krídla? Musíme nájsť spôsob, ako produkovať stehná a krídla bez toho, aby sme museli chovať celé kurčatá! Toto publikoval Winston Churchil ešte v roku 1932 a tak ho môžeme označiť za vizionára aj v oblasti stravovania. Dnes je idea taká, že jedna embryonálna kmeňová bunka nasýti celý svet. Budeme ju deliť a premieňať na svalové bunky a vyrábať mäso bez zvierat. Takto to zatiaľ nefunguje, ale zo svalových buniek, ktoré zabezpečujú regeneráciu svalov po poškodení a za prispenia obrovských investícií sponzorov sa holandským vedcom vyrobiť hovädzie mäso podarilo. Prvý hamburger stál 300000 dolárov a výroba trvala 6 rokov. Scéna jeho opečenia na panvici je vrcholom mnohoročnej práce a vedci si ho patrične vychutnali a pochválili. Aby sa všetko podarilo, tak boli nevyhnutné mnohé umelé prvky ako farbivá, emulgátory a antibiotiká, takže o zdravotnej nezávadnosti sa dá pochybovať. Trochu ma zarazilo opakovanie myšlienky, ako veľmi kravy poškodzujú planétu svojim skleníkovým plynom metánom. Podobne ako Holanďania na to išli otec a syn Forgáčovci, Američania pôvodom z Maďarska, ale tí si pomohli 3D tlačiarňou, ktorá dá mäsovým bunkám tvar pred finálnou kultiváciou z vytlačených vlákien. Nad tým všetkým, samozrejme, jasajú ochrancovia zvierat a vegetariáni, ktorí si snáď na takomto mäse aj pochutnajú. Ak archeológovia poskytnú vzorku, raz ochutnáme aj mäso z dinosaura. Dokument zaujímavý od začiatku do konca. ()

Reklama

Reklama