Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

sud 

všechny recenze uživatele

John Steinbeck patří mezi mé nejoblíbenější autory a jeho "Na východ od ráje" jsem přečetl těsně, než jsem shlédl film. A mohu říci, že nejsem zklamaný, naopak. Film je jiný než kniha, ale ne horší. Zabývá se sice jen poslední částí knihy, ale to až tak nevadí, protože k celkovému zfilmování bychom potřebovali možná čtyři hodiny. Hodně postav a věcí bylo vypuštěno, ale jedno zůstalo. Bratrský konflikt, otcova paličatost a tajemství okolo matky Cala a Arona. Není zde oproti knize vylíčena jako zrůda, ale spíše jako nešťastná žena s nezáviděníhodnou minulostí. Herecké obsazení je přepychové. O Jamesu Deanovi už bylo napsáno hory knih a komentářů a já jen suše konstatuju, že byl skvělý (chvílemi mi svým projevem připomínal Vladimíra Pucholta) a nechám to plavat. Jinak si pochvalu zaslouží ještě především Julie Harris v úloze osudové Abry a Raymond Massey coby paličatý otec Adam Trask. Elia Kazan natočil snímek perfektně a já kdybych měl tento román natěsnat do 110 minut, asi bych si vybral stejnou pasáž z knihy a film nenatočil jinak. P.S.: Film má rovněž vynikající dabing, který před lety vyrobila ČT. Boris Rösner, který svým znělým barytonem namluvil Adama Traska, obdržel za svůj výkon Cenu Františka Filipovského. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím označit jako zklamání a jsem si tudíž vědom, že svým hodnocením půjdu tentokrát silně pod místní průměr (což se mi u filmů těchto období nestává). Příliš předramatizované a nudné, postava Cala není absolutně vysvětlená. Potvrzuji výborný dabing ČT, bratry namluvili Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý. Herecky na vysoké úrovni, především zásluhou Deana. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

no já nevim, jednoduše to nějak nefungovalo... celé se to moc táhlo, tolik opěvovaný Dean mě nijak extra neuchvátil, sošku za nejlepší herečku ve vedlejší roli taky moc nepobírám. knihu jsem nečetl, asi bych se měl stydět, ale upřímně řečeno, tenhle film mě ani moc nenabádá to napravit... prostě nuda. je mi líto, zklamání. 50% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dean byl rozhodně lepší herec, než řidič. A snad je to i dobře, kdyby hrál i v dnešní době, zřejmě by skončil u instantních a prefabrikovaných výkalů současné americké produkce. Takto mohl plně dokázat, že skutečně uměl. Kazanův film je velmi dobrý, bohužel místy mu už hlodající zub času poněkud ubral dech. Snad nejvíce bych celému snímku vytkla, že jediný dobrý a přirozený herec v něm je Dean. Zatímco Dean je přirozený, představitel jeho bratra Davalos hraje spíše jako přirození. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dean jako nejistý, zasněný a většinou mlčenlivý mladík, kterého souží nedostatek lásky, chybějící matka a především totální neporozumění, s kterým se všude setkává. Hlavní roli v samotné dramatické struktuře filmu hrají stará biblická témata - především hledání otce a konflikt Kaina s Abelem. Film je na vysoké úrovni sám o sobě - "šikmá kamera" ve chvílích nejistoty hlavních hrdinů a ještě o něco vystupňovanější postup pomocí houpajícího se Cala. Přes to přese všechno tady jde "skoro jen" o citlivého rebela s celkem patrnou příčinou svého buřičství. Zajímavé je, že v německé verzi byla vystříhána takřka všechna místa obsahující narážky (po pravdě řečeno dosti výrazné "narážky") na protiněmecké nálady let 1917-18. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)

Reklama

Reklama