Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Adaptace Steinbeckova  biblického románu, respektive  jeho druhé části. Příběh dvou bratrů, nýmanda Arona a labila Caleba, kteří si v závěru své role  de facto prohodí, založený na strašlivém rodinném tajemství o žijící matce, toho času vedoucí penzionu pro pány,  se mi pod kůži nedostal.  Filmařsky zdařilé, leč téma zde opravdu trochu zastaralé. Na druhou stranu "Cesta do pekla jest lemována dobrými úmysly", pravda a závěrečné odpuštění na první pohled neodpustitelného dojemné.  Takže tři. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nádherný film nakrútený pred pol storočím podľa polovice Steinbeckovej knihy. James Dean v ňom predstavuje Cala Truska a je ľahké pochopiť, prečo ho milovali davy žien napriek tomu, že nakrútil iba tri filmy. Jeho stvárnenie Cala, ako hľadajúceho, túžiaceho, vybuchujúceho mladíka, niekedy prepadajúceho malovernosti a zúfalstvu je dokonalé a nezabudnuteľné. Cal môže žiariť aj vďaka skvelej ženskej spoločnosti Abry a jeho matky a poľahky dominovať nad nevýrazným Aronom a bigotným otcom. Film nie je ani zďaleka dokonalý, ale obsahuje niekoľko scén, kvôli ktorým ostáva v mojej Top 100. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tento film po letech neztratil nic ze své síly. Elia Kazan je vynikající režisér, jsem si jist, že jeho filmy se budou pouštět ještě dlouho. Za kvalitu bezpochyby může i předloha Johna Steinbecka. Střízlivý realimus amerického maloměsta, uvěřitelné postavy, skvěle zahrané, vyniká nejen James Dean, ale hlavně Julia Harris. Ten příběh prostě umí vydolovat neuvěřitelně silné emoce, aniž byste tvůrce podezřívali z podbízivosti a falešnosti. Nevím, co bych dodal, tady není co vyčítat, ani kameře, hudebnímu doprovodu. Dokonalé. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dean jako nejistý, zasněný a většinou mlčenlivý mladík, kterého souží nedostatek lásky, chybějící matka a především totální neporozumění, s kterým se všude setkává. Hlavní roli v samotné dramatické struktuře filmu hrají stará biblická témata - především hledání otce a konflikt Kaina s Abelem. Film je na vysoké úrovni sám o sobě - "šikmá kamera" ve chvílích nejistoty hlavních hrdinů a ještě o něco vystupňovanější postup pomocí houpajícího se Cala. Přes to přese všechno tady jde "skoro jen" o citlivého rebela s celkem patrnou příčinou svého buřičství. Zajímavé je, že v německé verzi byla vystříhána takřka všechna místa obsahující narážky (po pravdě řečeno dosti výrazné "narážky") na protiněmecké nálady let 1917-18. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná rozervanost trpícího Cala, snaha změnit osudové určení "prokleté" povahy, kterou zdá se, zdědil po své zlé a kruté matce, která rodinu opustila, zatímco se bratr Adam vyhříval na výsluní otcovy lásky, jež Cal nikdy nepoznal. Přirozený výkon J.Deana zastínil teatrální herectví ostatních protagonistů, v době vzniku snímku běžně vídané. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)
  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)

Reklama

Reklama