Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

S Kingovými adaptacemi se letos roztrhl pytel a dnes je k mání další z jeho povídek, která mě sice na zadek neposadila, ale rozhodně je zajímavější než nedávná nuda Gerald´s Game. V Hlavní roli je můj oblíbenec Thomas Jane, který má po dlouhé době roli šitou na míru a bez něho by film definitivně ztratil kouzlo. Film se odehrává ve dvacátých letech kdesi na farmě uprostřed ničeho,což vytváří zajímavou atmosféru, ale hororových prvků zde bylo na můj vkus docela málo. Rozhodně zaujme intenzivní konspirační vražda v posteli a pár scén s krysama, kterých jsem očekával daleko více, ale bohužel se s nimi šetřilo, což je škoda, protože na povedený horor s krysama by jsme museli déle zavzpomínat. Jako Horor film příliš nezazáří, jako mysteriozní odvyprávěné drama se solidními hereckými výkony a slušnou kamerou už ano. Pomalejší tempo může být u někoho na škodu, já se překvapivě nenudil.65% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1922 trpí syndromem celé řady kingovských adaptací. Autor používá paranormální a hororové prvky k prohloubení dilemat a duševních stavů postav, k umocnění dramatu, které má jinak "nehororový původ". 1922 je v jádru tvrdou baladou o vině a výčitkách, dramatem o lásce muže k synovi a zemi, která převáží nad láskou k matce. Navzdory skvělému vizuálu a dobrému obsazení je právě drama hodně kulhavé, vleče se a mocně si vypomáhá voice-overem Thomase Janea. Hlavně konflikt Wilfa se synem nevyzní zdaleka tak intenzivně, aby člověk prožil následné "sklepní zjevení" tak silně jak režisér plánoval. Krysy a přízraky prostě vyhlížejí spíš jako béčková proprieta a příliš okaté dořečení něčeho, co je jinak úzce spjaté s nitrem hlavní postavy. Thomas Jane je jako redneck dostatečně fotogenický, ale jeho výkon rozhodně nemá (a ani nemůže mít) parametry hlubšího dramatu. 1922 se drží v komfortní zóně a to platí i o soundtracku Mikea Pattona. Solidní práce, ale marginální výsledek. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velká škoda... Ačkoliv by si film spolehlivě vystačil s motivem ,,zločinu a trestu'' podobně jako ve slavném románu Dostojevského, kdy je hrdina sžírán svědomím (respektive hrdinové) - tvůrcům to nestačilo a zřejmě věrni předloze S. Kinga tomu dali hororový feeling, čímž to celé dost zazdili. Přitom atmosféra je skvělá, prostředí též. Amerika roku 1922 je zpracovaná perfektně. Oproti tomu přízraky a hlodavci působí ve filmu nepatřičně až směšně. Konec jsem očekával a dal tomu je poslední ťafku... Hlavní hrdina byl vybrán skvěle, jeho ,,vidlácký'' přízvuk byl prostě parádní a trochu mi připomněl Billy Bob Thorntona ve Sling Blade. Jak říkám , škoda. je to nevyvážené. Těšil jsem se na to, Netflix poslední dobou servíruje celkem lahůdky, ale tohle je jen za tři klasy kukuřice... * * * ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

King je teď v kurzu, o tom žádná a 1922 je zajímavé a napínavé, psychologické trýznění. Vynikající Thomas Jane, který na farmě maká, tomu nelze upřít a rád by makal dál, ale žena je proti, takže se synem se rozhodne jednat a od té chvíle se rozjede dost mrazivé ničení, otce a syna. Je tedy fakt, že King dost okatě vykrádá Lovecrafta, (Krysy ve zdech) ale efektivní to je, takže mu to lze i prominout, ale fakt ať King napíše něco sám za sebe a né že bude vykrádat hororového velikána. Největší svízel, tohle filmu je, že se to všechno neodehrává na farmě a v okolí, která je přitom v zimě perfektně strašidelné a film tak začne sledovat i druhou příběhovou rovinu, což působí zmatečně a rozvlekle. A však, ty lahůdkové masky a gore scény, ty to bohatě vynahradí. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné a překvapující zpestření. Zmínky o tom, že se jedná vlastně o zfilmování předlohy od Kinga, jsem si všiml až později, nicméně primárně mě zaujal především ten mysteriózní námět a maník v hlavní roli. Thomas Jane je velice zvláštní typ herce, dokáže udělat film filmem a nezapomenutelně ztvárnit klíčovou roli (tady a například v Mlze), na druho stranu se ale dokáže pravidelně objevovat i v totálních filmových lůzách a propadácích. Ale ok, doba je zlá a peněz není nikdy dost. 1922 se mi líbí ze dvou důvodů - jednak ono balancování hlavního hrdiny mezi realitou a halucinacemi (způsobené především špatným svědomím pochopitelně) a jednak jak prdel na hrnec padnoucí brutální přízvuk hlavního herce. Se spolusledujícím kamarádem jsme se jednohlasně shodli, že podobně dokáže utkvět v paměti například hlas Toma Hardyho a stejně jako on, průměrný film stává se v tu chvíli nadprůměrným a tady tomu není jinak, obstojně reálné depresívum....................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama