Reklama

Reklama

Kaviár, poklad z Íránu

(TV film)
  • Francie Le Caviar, ce trésor venu d'Iran (více)
Francie / Německo, 2008, 52 min

Obsahy(1)

Labužníci jsou ochotni za tuto luxusní pochoutku utrácet astronomické sumy. Rybáři, kteří se každý den vydávají lovit jesetery na nebezpečné moře, dostávají z těchto peněz jen nepatrný zlomek a sami si na kaviáru nikdy nepochutnají. Kaviár, a to zejména pravý kaviár, který se získává z vyzy velké, patří k nejdražším a nejvzácnějším delikatesám. Je tomu tak proto, že se stavy této ryby žijící v Kaspickém moři, které je největším zdrojem kaviáru, povážlivě snižují. Vinu na tom mají jak komerční rybářské společnosti, které se při odchytu ryb řídí alespoň nějakými přepisy, tak především pytláci a pašeráci, které dopady jejich konání na přírodu a populaci vzácných ryb ani v nejmenším nezajímají. Jedním z největších vývozců kaviáru je v současnosti Írán a íránský kaviár je také považován za nejlepší. Avšak rybáři, kteří zde dnes jeseterovité ryby loví a podílejí se tak na státní produkci této pochoutky, kaviár ani neochutnají, i když tradice konzumace rybích jiker pochází právě od chudých rybářů, kteří se jimi živili v době, kdy měli špatné úlovky. Kaviár je totiž, kromě toho, že je velmi lahodný, také velmi výživný a zdraví prospěšný. Obsahuje bílkoviny, rybí tuk, velké množství vitamínů, minerálů a aminokyseliny. Jeho konzumace pomáhá snížit krevní tlak, rozpouští krevní sraženiny, působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a dodává životní energii. To všechno díky tomu, že se vlastně jedná vajíčko, které v sobě musí mít dostatek výživných a dalších látek, díky nimž se z jikry vyvine nová ryba. Íránští rybáři pro tento přírodní zázrak často riskují životy, přičemž jsou si také velmi dobře vědomi toho, že jeseterů, kteří jim takto zajišťují obživu, beznadějně ubývá. Sami sebe považují za poslední generaci lovců jeseterů. Íránský rybolov, tedy lépe řečeno produkce rybích jiker, se tak přesouvá z moře na chovné farmy, kde jsou stavy vzácných ryb obnovovány a kaviár získáván způsobem, který nevyžaduje usmrcení ryby. Pro mořské jesetery to však spásonosné řešení není. Dokud se bude miska prvotřídního kaviáru vyvažovat zlatem, budou vyzy velké a další vzácní jeseteři v přírodě loveni a zabíjeni. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

O kaviáru jsem moc toho nevěděl, snad jen jak vypadá a tak mi to přišlo zajímavé. Dokument se zaměřil na partu pohůnků, co bydlí v chatrči a snaží se dennodenně vydělat na živobytí rybařením. Největší vývar z toho mají zase obchodníci. Je tu i klasické postrašení, jak už to bývá, že ryb ubývá a kdysi to bylo lepší. Lidé a ropa dělají největší problémy. Nakonec ukážou i vyšťourání kaviárů z jesetera a jejich postupnou cesta, a jde tak vidět celý koloběh. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama