Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 2

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (681)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je tu vedro jako v prdeli a nerozeznáš ty dobrý od zlejch." Tak s tím já problémy nemám. Dobří jsou domácí Libyjci a zlí jsou američtí vetřelci. Kdyby totiž nerozpoutali občanskou válku v Libyi, tak by si obyvatelstvo dál žilo své poklidné životy, ropa by neproudila za hubičku do USA, ekonomičtí migranti by se nevydávali z Afriky do Evropy a američtí režiséři by neměli o čem točit hrdinské filmy. Přesto mi byli vousáči z GRS celkem sympatičtí a v boji s ozbrojenými Alibaby jsem jim snad dokázal chvílemi i fandit, ale ty nekonečné přestřelky a slzavé vzpomínky na rodinu mne občas donutily k vyjádření odborného názoru formou erudovaného zívnutí. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|50%| Původně jsem na to chtěl jít do kina. Nakonec jsem z časových důvodů nemohl. Nyní po shlédnutí jsem rád, že jsem na to nešel, až tak moc mě to neuchvátilo. Nebylo to vyloženě špatné, ale na víc jak slabší průměr to nemá. Příběh mě nechytnul, politika jde mimo mě, takže politické aspekty mě nudily, místy byla opravdu nuda. 2 klady film má a sice: Postavy a akci. Postavy byly opravdu uvěřitelné. Žádného, více známějšího herce tu asi nemáme, ale přesto jsem byl s výběrem herecké sestavy velmi spokojen. Akce bylo celkem dostatek, ikdyž bych ji ve finále víc zvelkolepil – právě to finále mě celkem zklamalo, ikdyž to bylo místy reálné. Přece se nejedná o klasický akčnák. Jistá žánrovka tenhle snímek je – to nepopírám. Stopáží to bylo ale podle mě trochu přestřelené. A to mi dlouhé filmy nevadí. Hudba byla obstojná. Začátek se celkem vlekl. Dokonce jsem zamýšlel, že dám lepší 2 hvězdy, ale nakonec jsem tu 3 dal. To, že to není vyloženě můj nejoblíbenější žánr, je můj problém. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle se Michaelu Bayovi vážně povedlo. Vrací se ke stylu svých starých filmů. Za levno natočený film s neznámými herci, ale přesto kvalitní. Celé je to dost reálně pojaté a máte pocit, jako byste tam skutečně s těmi vojáky byli. Akce je tam víc než dost. A tato parta vojáků to v nehostinné Libyi vůbec nemá jednoduché. Čeká na ně jedna past za druhou. Přece jen se toho ale nebojí a vydávají se vstříc nebezpečí. Akční scény jsou opravdu povedené. Chtělo by to víc takových filmů. Neměli to tam tehdy vůbec jednoduché. "Žádáme okamžitou leteckou podporu!" ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Aké príjemné vidieť, že Michael Bay nie je ešte úplne odpísaný, keď po nekonečnej sérii Transformers, z ktorej aj tak za niečo stál len prvý diel, pričom ani pri ňom si nie som istý, či by ma to ešte dnes bavilo a jednej hlúpej komédii prichádza konečne s nejakým lepším filmom. Určite musím aj pochváliť, že si vybral žáner, ktorý mám rád, ale v americkej áčkovej produkcii sa už prakticky nevyskytuje, vojnové filmy zamerané na akciu už takmer vôbec netočia a ten Bayov militaristický štýl, ktorý využíva aj vo filmoch iných žánrov som si vždy vychutnával, keďže nikdy nebol tak prehnane patriotistický, kde by vojaci umierali za svoju vlasť v nezmyselných vojnách, ale bol o partii správnych mužov, ktorí sa rozhodnú urobiť správnu vec a to je presne aj tento prípad. Dejovo sa určite nejedná o nič výnimočné, prišlo mi to ako taká trochu komornejšia variácia na kultový Čierny jastrab zostrelený, čo ale určite neberiem ako zápor. A navyše tu nemám žiadny problém ani s touto nadpriemernou dĺžkou. Úvodná rozbehová trištvrtehodina ideálne zoznámi s pár hlavnými hrdinami a celou situáciou, pričom ale prinesie aj pár napínavejších situácií, takže mi to neprišlo len ako povinné čakanie, no a následne sa už rozbehne dynamická akčná jazda, ktorá už s pár krátkymi prestávkami vydrží až do konca. Po akčnej stránke si tu moc nemôžem sťažovať, síce sa nemuseli tak moc využívať digitálne kamery, kvôli ktorým explózie, ale aj streľba nepôsobia až tak úderne a akcia všeobecne mohla byť aj trochu rozmanitejšia, aj keď zase chápem, že táto konkrétka situácia väčšiu pestrosť ani moc neumožňovala, ale inak je výborne natočená a dynamická presne, ako mám pri Bayovi rád, poteší viacero výborných momentov a nápadov a čo sa týka drsnosti, tak mi prišlo, že sa celkovo trochu držala na uzde, ale aj tak sa vždy raz za čas našiel nejaký zaujímavý moment. Takže v akcii som sa bavil neustále. V rámci obsadenia ma síce prekvapila úplná absencia výraznejšie známych hercov, ale to neberiem ako zápor, aspoň sa ťažšie určuje, kto prežije a navyše tým pár hlavným hrdinom som fandil. A ani hudba nebola najhoršia. Takže v rámci žánru sa síce nejedná o nejakú nezabudnuteľnú záležitosť, ale ja som dosť spokojný, Michael Bay ma po dlhých rokoch konečne potešil a určite som Tajných vojakov z Benghází nevidel posledný krát. 76% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bay se hledá a neví kudy kam. Sice stárne a v jistých tvůrčích aspektech dozrává, zároveň však ale dramaticky ztrácí svůj režijní rukopis a z toho, co v devadesátkách a nulkách bavilo miliony fandů a skalních uctívačů tohoto mega hitmakera nezbylo skoro nic. Dneska už jsou to víceméně experimenty, které mají evokovat jakýsi posun divákova vnímání, ale sakra já chci zpět ten starý Armageddon a 14 střihů za vteřinu a ne half digital copycat Black Hawk Down, kde je umírání a marine feeling sice podobně syrový, ale formálně se to ztrácí před očima. Divák je výbuchy a kulkami nakonec přece jen udolán, ale ne úplně v pozitivním slova smyslu. Není to tak jak by mělo být. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Velká část filmu se natáčela v Ta' Qali na Maltě v březnu 2015. Film se natáčel i v Maroku. (agentmiky)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama