Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 3

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (682)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je tu vedro jako v prdeli a nerozeznáš ty dobrý od zlejch." Tak s tím já problémy nemám. Dobří jsou domácí Libyjci a zlí jsou američtí vetřelci. Kdyby totiž nerozpoutali občanskou válku v Libyi, tak by si obyvatelstvo dál žilo své poklidné životy, ropa by neproudila za hubičku do USA, ekonomičtí migranti by se nevydávali z Afriky do Evropy a američtí režiséři by neměli o čem točit hrdinské filmy. Přesto mi byli vousáči z GRS celkem sympatičtí a v boji s ozbrojenými Alibaby jsem jim snad dokázal chvílemi i fandit, ale ty nekonečné přestřelky a slzavé vzpomínky na rodinu mne občas donutily k vyjádření odborného názoru formou erudovaného zívnutí. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jelikož v době uvedení tohohle filmu vrcholí v USA prezidentské volby mezi Clintonovou a Trumpem (aktuálně má u sázkovek Clintonová kurz na vítězství 1,3 a Trump 3,05), nelze v tom filmu nevidět dílo na zakázku, který udělal Bay pro republikánskou stranu. Důvod je ten, že Clintonová byla v době útoku v libyjském Benghází ministryní zahraničí a republikáni se na ní celý průšvih snaží hodit. Faktem nicméně je, že ten film není navzdory tomu a navzdory svýmu nižšímu rozpočtu žádnej slabej vývar, co chutná jako namočený fusky s nějakou fancy omáčkou, ale uměřená vtahující podívaná. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsou někteří ti sympaticky věrohodní vousáči v tom chaosu nakonec tak zaměnitelní, ačkoliv si úvod filmu docela dává záležet na tom, aby je co nejlépe představil. Je to totiž to jediné, co mi na 13 hodinách vadilo. Ale zase na druhou stranu je dost možné, že až film uvidím na DVD, jednoho od druhého už rozeznám snáz a film to jen vylepší. Michael Bay mě překvapil - film je totiž docela málo patetický (na jeho poměry!), nepřeplácaná akce je skutečně napínavá a čekání na ni jakbysmet, scénář si může dovolit nechat postavy říkat věty typu "To je jako v Černý jestřáb sestřelen!", aniž by to znělo směšně, a stejně tak režisér může trikovým letem minometného granátu odkázat na pád japonské bomby ve vlastním Pearl Harboru... Stopáž jsem téměř nevnímal, pořád se něco dělo a všeho bylo s mírou. Zkrátka více než dobrý film. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

V podstatě nonstop military akce, která na plátně hezky vypadá a i je dostatečně intenzivní. Bohužel je to ale vlastně totéž pořád dokola a bez pořádného příběhu dvouapůlhodinový film utáhne jen málokdo a málokdy (Ridleymu Scottovi obdobný přístup v Černý jestřáb sestřelen vyšel jen tak tak). Naštěstí se ale Michael nepokoušel řešit politiku (tudíž je všechno "krásně" černobílé) a soustředil se "jen" na kvalitní žánrové řemeslo. A to mu vlastně docela vyšlo. 60 % ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bay a jeho vlastná verzia Čierneho jastraba. Dlho som čakal, kým Michael Bay natočí seriózny film a konečne som sa dočkal. Škoda, že prvá polka nemala väčšie tempo, pretože od druhej to už išlo s kopca. Inak je to čistá Bayovina. Efektné spomalovačky, drsný hoši, fajnové výbuchy a vlajúca americká zástava v tom najväčšom vetre. Veľké plus tu hraje aj hudba. Miestami ako keby tu ani nebola, ale v tých kľúčových momentoch bičuje film vpred a v závere žmýka emócie. Menej známe xsichty tiež celkom potešili, ale na druhú stranu práve v tomto ma Black Hawk Down výhodu. Obľúbené soundtracky: The Last Resort, Forgotten. 85% - 4* ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Na žádost Michaela Baye se zvyšovala hlasitost filmu, aby se divák vžil více do děje a vychutnal atmosféru. (kytka.patrik)
  • Výrok: „Cílem není padnout za svojí vlast, ale donutit ty parchanty, aby padli za tu svou,“ je jedním z nejznámějších citátů George S. Pattona. (Nathaniell)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama