Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 2

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (682)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Stopáž zabíja dynamiku, vizuál atmosféru. Proste drsná špinavá vojnová dráma nemôže vyzerať, ako farbičková oslava nového roka, kde sa púštajú prskavky z miletičky. Fakt som čakal odkial vyskočí Optimus Prime a rozseká arabášov mečom. Méty Ryana, či Black Hawka v nedohlaďne. Ale porovnávať sa z najlepšími ale nie je hanba, rovnako ako táto Bayovina. Rusofili budu posratí z amerických vlajok, ženy roztopené z fúzatých crossfiterov a nás ostatných poteší R-kový bodycount. Nakoniec fajn. 70% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Michael Bay je komerční tvůrce, který má jistě skvělý přehled o základních žánrových měřítkách a postupech, ale veškeré dění včetně akčních sekvencí neumí absolutně znaturalizovat a dodat mu osudový, fyzicky bolestivý nádech. 13 Hours představuje prototyp dobré akční podívané, které ale zoufale schází jakýkoli inovativní impulz, jež by ji povýšil do kategorie výborné - charakter ústřední postavy je představen pomocí nejprofláklejších klišé a její jedinou motivací je tradičně návrat k ženušce a malým dcerkám, ostatní aktéři se v příběhu jen tak míhají a díky totožným fyzickým parametrům v akční vřavě těžko rozeznáme jednu od druhé. Zápletka jinak primitivního děje je kypřena otravnou postavou iracionálního šéfíka, který jen účelně jedná, aby situaci více vyhrotil, a konečně i samotná akce nestrhne tak, abychom se jí zcela poddali a zapomněli na vše ostatní. Pochválit lze rychlé tempo, díky němuž nepůsobí stopáž přestřeleně, úvodní dokumentární pasáž a s ní související zobrazení Benghází coby skutečného pekla na zemi, kde je zabíjení na každodenním pořádku. Je to film upřímnější a efektivnější než nesourodý Pearl Harbor, ale stále příliš vyumělkovaný a málo intenzivní, v porovnání s Black Hawk Down vyčpělý looser... 60% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsou někteří ti sympaticky věrohodní vousáči v tom chaosu nakonec tak zaměnitelní, ačkoliv si úvod filmu docela dává záležet na tom, aby je co nejlépe představil. Je to totiž to jediné, co mi na 13 hodinách vadilo. Ale zase na druhou stranu je dost možné, že až film uvidím na DVD, jednoho od druhého už rozeznám snáz a film to jen vylepší. Michael Bay mě překvapil - film je totiž docela málo patetický (na jeho poměry!), nepřeplácaná akce je skutečně napínavá a čekání na ni jakbysmet, scénář si může dovolit nechat postavy říkat věty typu "To je jako v Černý jestřáb sestřelen!", aniž by to znělo směšně, a stejně tak režisér může trikovým letem minometného granátu odkázat na pád japonské bomby ve vlastním Pearl Harboru... Stopáž jsem téměř nevnímal, pořád se něco dělo a všeho bylo s mírou. Zkrátka více než dobrý film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

13 Hodín je značne rozpoltený film. To preto, že je to film Michaela Baya. Hneď vysvetlím. 13 hodín je niekde úplne inde, ako zvyšok jeho produkcie a tak naňho použijem aj náročnejšie kritériá. Za prvé je tu ten Bayov pátos, ktorý funguje medzi robotmi a na meteorite, ale v krvavom aktuálnom príbehu rozprávajúcom o našom svete pôsobí trochu nepatrične. Našťastie to s ním nepreháňa, lenže ak po precízne natočenej akčnej scéne, ktorá v ničom nezaostáva za tými najlepšími od Greengrasa príde na radu doslovnosť, kde slová vyjadrujú zmätok v hlavách vojakov, ale my tento ich vnútorný zmätok takmer až metaforicky dokážeme vyčítať na základe zmätku počas akcie, je to absolútne zbytočné. Sentimentálny záver toho ničí pomerne dosť, napríklad moje rozhodnutie prikloniť sa k nižšiemu hodnoteniu. Každopádne Bay otvára nejaké tie otázky o súčasnom svete a už tento fakt je takmer zázrakom v jeho tvorbe. Prepad filmu je nespravodlivý, Bay sa skutočne snažil a v mnohom prekročil svoj tieň. Jeho fanúšikovia bohužiaľ nie, tí sa viac tešia na....ani sa mi to nechce písať....70% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čásek po Eflekově xichtování po Iránu přichází další storka která ukazuje, jak se i mistr vorldkap občas utne a díky tomu ztratí figurky na diplomatické šachovnici. Souhlasím s Ďurem, že ,, postavy a vzťahy Bay príliš nevie", ale koho vlastně zajímají, no ne? Po plátně se motají stejnostejní matláci, všichni mají maskovací vous a doma děti, za kterými furt bulej, takže aby se prase vyznalo, který to vlastně položil život za mamčin eplpáj, ovšem, opakuji znova, to zrovna nás drtit nemusí. Zmar z prosrané Libyjské demokracifikace, narážející na naprosté nepochopení klanového uspořádání muslimské země, z toho na sensitiva čiší, a o to by mělo jít v řadě. Druhé třeba, ovšem i tak podstatné. V té první se rozvaluje fešná akce a troška toho napětí, děkujeme pěkně. A patos si tentokrát nečekaně přesedl až do třetí, byť i tak docela nahlas šustí sáčkem s pokroutkami. Jen se obávám, že z podobných návodných filmů sandmanky brzy odkouká, co všechno umí udělátka na noční a termo vidění... a pak si před klíčovým plížením pod stádem ovec ohákne třeba termáčfólii, potaženou černým krepákem. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu Tanto (Pablo Schreiber) hraje hru „Call of Duty: Advanced Warfare“ a Sean Smith (Christopher Dingli) hraje hru „Call of Duty: Ghosts“. (Frantisek.Fu)
  • Velká část filmu se natáčela v Ta' Qali na Maltě v březnu 2015. Film se natáčel i v Maroku. (agentmiky)
  • Při vyklízení operačního střediska(cca 1:10:00) má tlumočník Amal (Peyman Moaadi) v ruce pistoli a brýle, při záběru zezadu má brýle na hlavě a po dalsím střihu už je zase drží v ruce. (Topper.H)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama