Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilejší série českých filmů. Měl jsem je rád, když jsem byl malý capart (i když si teď nedokážu představit co mě na nich mohlo zajímat:-) ), miloval jsem je na střední a rád si je pustím i kdykoli teď, jako vysokoškolák. Nechci srovnávat kvalitu prvních tří dílů, každý je o trochu jiném období života, všechny však podané nezapomenutelně poeticky a laskavě vtipně. Prolézání gymnázia mám ještě stále v živé paměti... Nechci do toho plést režii, musím jenom pochválit Kleina, za to, jak vedl mladé herce Kříže a Matáska a mnoho malých roliček velkých herců. Nashledanou Štěpáne a Kendy, uvidíme se na vysoké... 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nedal téhle pentalogii pořádně šanci a vlastně jsem tenhle snímek poprvé pořádně viděl až dnes, když píšu tenhle krátký názor. Překvapivě, jsem byl z filmu nadšený. No, možná to až tak překvapivé není. Ve srovnání s dnešními komediemi je tohle chytré, zábavné, navíc se to dobře dokáže opřít jak do člověka a jeho chování, tak i do společnosti. Výborné herecké výkony jak mladých herců, tak i starých veteránů. Opravdu škoda, že jsem se jim vyhýbal tak dlouho, i když je pravda, že jsem "Básníkům" nijak zásadně nepropadl. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poslední ročník gymnázia je pro Štěpána (Pavel Kříž) a Kendyho (David Matásek) kromě první lásek také zpestřen jejich pološkolním projektem. Za pomoci Štěpánových básní a Kendyho muziky se pokusí zorganizovat modernizaci divadelního představení o Lesní panně, do kterého zapojí takřka celé městečko. Ale za tím vším je hlavně Štěpánova touha zapůsobit na svoji věčnou lásku, krásnou Borůvku (Miroslava Šafránková)... Nepředpokládám, že by při natáčení tohoto filmečku Pavle Kříž s Davidem Matáskem doufali, že se film stane jedním z nejúspěšnějších představitelů české kinematografie a že se dočká několikerého pokračování. I dneska, i když už je vidět, že má film leccos za sebou přináší spoustu scén, které se nesmazatelně zapsaly do paměti. Skvělý Oldřich Navrátil v roli Emila Nádeníčka to vše jen podtrhuje! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie o středoškolských studentech, dnes již legendární dvojce Štěpán - Kendy, kteří vymyslí projekt, jímž rozehrají příběh o životě na malém městě, jejich postavách a postavičkách, vztazích, prvních láskách, radostech i strastech těchto obyčejných lidí. Spousta skvělých hlášek, vynikající herci i v menších rolích (Kopřiva, Filipovský, Kodet, Somr) a hezký příběh jako ze života, učinili tento film dnes již téměř klasickým dílem naší kinematografie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Takže začíname. Režisér Dušan Klein štartuje úspešnú filmovú sériu o prostom českom mládencovi, s dušou básnika a povahou večného romantika, Štepánovi Šafránkovi. Mladučký Pavel Kříž je na počiatku svojej hereckej kariery. Je štíhly a sympatický. Sekunduje mu gitarista kapely Orlík, okuliarnatý David Matásek. A okolo nich je celá plejáda známych hereckých osobností. Je to svižné, vtipné a príjemné. Dobrý začiatok. Štepán je stredoškolák a najväčšími jeho starosťami sú príprava ochotníckeho divadelného predstavenia a túžba po prvom milostnom akte. **** ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Komunistické noviny Rudé právo pozvali do kín divákov titulkom recenzie "Jenom legrácky nemohou stačit". Toto slovné spojenie režisér použil v pokračovaní Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984), kde Štěpán (Pavel Kříž) hodnotí Kendyho (David Matásek) snímku natočenú ako študentskú prácu na FAMU. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Dušan Klein našiel pri písaní scenára dosť inšpirácie u svojich dvoch synov, vtedy takisto stredoškolákov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Pri schvaľovacej projekcii riaditeľ českého filmu, slovenský básnik Milan Lajčiak, po oneskorenom príchode hneď tvrdo zaspal. Následne film zhodnotil slovami, že je mu z toho zle a niečo, čo hanobí spoločnosť, nemôžu pustiť do kín. Nakoniec rozhodnutie zmenili, keď režisér súhlasil, že vystrihne dve básničky, ktoré v zastúpení Štefana Šafránka (Pavel Kříž) zložil MUDr. Pecháček. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama