Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Nikolaj Gogol se zoufale pokouší uspět jako autor, ale jeho knihy se míjí se čtenáři i kritiky. K tomu trpí silnými epileptickými záchvaty, během kterých má podivné vize. Vyšetřovatel Jakov Guro však jeho vidiny nebere na lehkou váhu a uvědomuje si, že spisovatelovy vize obsahují stopy a indicie, které by mohly pomoci při řešení skutečných zločinů. Společně se Gogol a Guro začnou zabývat obzvláště bizarním případem, který je přivede do malé vesnice Dikanka, kde má podle všechno každý co skrývat. Seriál je revoluční směsí žánrů: vychází od thrilleru prodchnutého erotikou a tajemnem, ale zahrnuje také akci, drama, detektivní pátrání, černý humor i hororové prvky. Všechny tyto žánry se překrývají v podivném fantastickém příběhu volně založeném na biografii jednoho nejznámějších ruských literárních klasiků, Nikolaje Vasiljeviče Gogola. (Serial Killer)

(více)

Recenze (21)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Začalo to ako z veľkej knihy. Postupne sa ale noha z plynu dávala dolu, pričom z hororu skĺzol snímok do (skutočne) televízneho fantasy, ktoré občas baví viac, inokedy (ale že) absolútne. Človek má z toho fakt zmiešané pocity a prevláda viac pocit sklamania ako nadšenie. Medzi dva-3 no pokračovaniu šancu dám. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Filmy, ktoré sa podobajú  na ospalú dieru mám dosť rád a tento nebol výnimkou. Je tu killer, ktorého opradajú legendy, je tu i vyšetrovateľ, ktorý má netradične metódy a sú tu aj povery, ktoré to cele ešte viac zamotajú. Od začiatku je tu slušná ponurá atmosféra a nezabúda sa ani na krvavosť i keď tej som čakal o niečo viac. Ale čiastočne si to vynahradzoval dianím vo filme, ktoré vobec nenudí a práve naopak. Stále sa tam niečo deje a divák je v napätí, ako to bude pokračovať. Tak sa teším na dvojku, lebo som videl už niekoľko spracovaní Vij a niektoré sú viac než dobré. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hmm, v poslední době se mi nějak často stává, že mě ruští filmaři překvapí něčím, co bych od nich nečekal. Pravda, film mi stylem i atmosférou silně připomněl Sleepy Hollow, takže se nebojím tvrdit, že právě odsud Rusové čerpali inspiraci, ale to nic nemění na faktu, že natočili vydařenou mysteriózní záležitost s hororovými prvky. Nuda mi v žádném případě nehrozila, bavil jsem se výborně, jen to v jednu chvíli vypadalo, že ruská plastická chirurgie v časech Gogolových a Puškinových dosahovala vskutku překvapivých výsledků. Ale co už, nebudu bazírovat na detailech a radši se zmíním o skvělém Olegu Meňšikovovi. Ten předvedl opravdu výborný výkon, ale možná ho jen nekriticky obdivuji, protože patří k hercům, na které se vždycky těším. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Všechny tři díly jsou velkolepě natočenou, přímočarou, temnou a zábavnou fantasy, jakou by jeden od Sojuzmultfilmu rozhodně nečekal, zvláště, když na vlastní oči viděl, jak děsivě Štěpčenko v roce 2014 zprasil Vije. Zároveň jde o více než důstojné moderní kompoziční zpracování bubavé povídkové tvorby (Večery na samotě u Dikaňky + Vij) asi nejlepšího autora klasického ruského romantismu. Satanžel to Nikolaj Vasiljevič tenkrát nevydal jako homix ani se toho nechytil povrchní mrvelovský lobotomizér, tudíž dnešní dyslektičtí pubertální kokoti považují jméno velkého spisovatele a jednoho z pilířů světové literatury i dramatu jen za špatně napsaný název šmírackého webového prohlížeče. Rozhodně nesmírně oblažující vidět po všech těch Dyznyho přitroublých furtdokolových svištících bukanýrech až edukativně, dost brutálně, téměř hororově a výpravně zpracovanou mykologii Kyjevské Rusi s pořádným literárním základem a bez podprahového kokotporátního mentorování náctiletých potratů dělnické třídy ke stádovému konzumerizmu a pošlapávání kulturní svébytnosti. Jediné, co tomu můžu vytknout je urputná snaha vykreslit Gogola jako astrálního podivína, která nechtěně vedla k tomu, že z něj udělali tak trochu iritujícího slizáka. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ospalá díra + Sherlock + nějaké ty ruské legendy a je z toho celkem inovativní, místy vtipná, místy temná a především moc pěkně udělaná záležitost, u které člověk nehypnotizuje hodiny, aby už byl konec, a ani nekroutí hlavou, že je to blbost. Postava jezdce excelentní a těším se na další dva díly. 75% ()

Galerie (16)

Související novinky

Reklama

Reklama