Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Jehan 

všechny recenze uživatele

Prapodivný mišmaš kriminálky a špiónky v retro kabátě. Samozřejmě nezbytně tendenční, ale není to až tak brutálně ideologické. Příběh je zajímavý. Klein spáchal lepší filmy, ale tady se povedl na jedničku hlavně casting. I epizodní role jsou bezvadně podané a filmu vévodí rozeklaný superagent. Július Vašek hraje výborně a jeho neotřelá fysiognomie je milým zpestřením. Řešení zvolil dobré, poněvadž by ho jinak StB nepochybně řádně zpracovala. Maigretovská mazanost Moučky budí úžas a film velmi obohatil okouzlující Bohumil Šmída. Jeho zasněný monolog o Broučcích v zimě je skutečnou perlou! Chudák Švormová, chudáček Vladyka... ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Oprostíme -li se od té ideologie, je to vcelku povedená detektivka se špionážní zápletkou. I když na druhou stranu si říkám, je to skutečně tak ideologické jak tu v některých komentářích zaznívá? Film jen věrně odráží tehdejší podobu bipolárního světa, kde soudruzi za každým keřem viděli narušitele ze západu a na západě zase bojovali se zákeřnými ruskými špióny - prostě tak to tehdá fungovalo. K mému překvapení ale postava bývalého banderovského důstojníka, tou dobou západního špióna, není ve své podstatě vykreslena vysloveně negativně a divák s ní tak nějak i sympatizuje, a žádná velká zášť není cítit ani ze samotných vyšetřovatelů, kteří tady vlastně dělají jenom svojí práci - i když nakonec je samozřejmě zlo po zásluze potrestáno. Je škoda že příběh nejde více do hloubky a nevěnuje se detailněji některým dalším postavám, protože výsledek mohl být mnohem lepší a nadčasovější. Pro mě lepší 3* a něco, na co se vždycky ráda podívám. ()

Reklama

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Koncem první poloviny 70. let se československý film pokusil vypořádat s tématem tajných agentů nastrčených Západem do Československa. Vyplodil film Případ mrtvého muže založený prý na pravdivé události. Může mi někdo vysvětlit, proč má většina filmů tak zajímavý a celkem i propracovaný rozjezd, aby konec byla rychlá a ustříhnutá nuda ? Proč se tady mluví řadu minut polsky bez titulků ? Proč oba policisté mají charismatu asi tak 100x míň než poručík Láďa z majora Zemana ? ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé téma - prý podle skutečné události, ač hóóódně ohnuté a domyšlené pro potřeby filmu (a agitky), pruměrné zpracování, ucházející někteří herci, ale dolů mi to chtě nechtě tahá všudypřítomné komunistické podhoubí, ze kterého to vyrostolo na objednávku. Btw. snad první film kde jsem viděl zapádní agenty v polovině 20.století se přepravovat balóny, heh (EDIT: tak dle upozornění kamaráda se to používalo). [40%] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máme dva balóny bez agentů a jednoho hluchoněmýho pašeráka bez ruksaku. To jsou výsledky." Já jsem se tedy těšil na špionážní kousek, ve kterém se zlí imperialisti budou snažit ukradnout kousek toho našeho socialistického štěstí, ale místo toho jsem většinu snímku strávil v ordinacích různých doktorů. To mě nebavilo. Nicméně dvojnásobný skok na špek se docela povedl a hodně mě potěšil "blbec" Carona, který se naučil tvářit inteligentně. Ten byl jedinečný. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Scéna, kdy málem dojde k usmrcení Karla Neumanna (Július Vašek) nákladním vozem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Scéna se točila v pískovně Provodín, kousek od stejnojmenné železniční zastávky směrem na Staré Splavy. Pískovna je dodnes v provozu, přibylo tam i koupaliště. (sator)
  • Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím, že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat. Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej. V dokumentu Neznámý č.44 (2000) se můžeme dozvědět více. (sator)

Reklama

Reklama