Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se komunistické Československo stalo světovou velmocí ve výrobě LSD? Jak je možné, že hluboko za železnou oponou, v prostředí totalitního státu, probíhaly svobodné experimenty s halucinogeny, kterých se zúčastnily tisíce lidí? Dokumentární pátrání po českých stopách silného halucinogenu, který pod názvem Lysergamid vyráběla továrna Spofa. Svědectví podává trojice psychiatrů, kteří výzkum vedli – Stanislav Grof, Miloš Vojtěchovský a Jan Srnec. Pomocí experimentů s LSD chtěli psychiatři pochopit, jak fungují duševní poruchy. Věřili, že najdou lék na schizofrenii, deprese, závislosti a neurózy. Vlastní pokusy prováděli i vojáci, kteří v LSD viděli moderní zbraň hromadného ničení. Dobrovolníky pro výzkum se stávali nejenom studenti medicíny, psychologie či filosofie, ale hlavně umělci, dnes často známé osobnosti – např. herci Boris Hybner a Petr Oliva, malíři Jiří Anderle a Ivo Medek, socioložka Jiřina Šiklová, Martin Kratochvíl nebo japonolog Martin Vačkář. Dokumentární film Pavla Křemena umožňuje nahlédnout do duše intoxikovaného člověka nejen díky osobním příběhům účastníků pokusů, kterým zážitek změnil život, ale i speciálním vizualizacím. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

contrastic 

všechny recenze uživatele

„Nejen českým pivem jsme světoznámí, ale ještě dvěma dalšími fenomény jsme dobyli celý svět ! Výbušninou semtex a velmi kvalitní LSD „ V 60 letech minulého století českoslovenští psychiatři testovali LSD na vybrané skupině lidí. Patřili mezi ně sami lékaři, umělci, ale třeba i postižené děti. Vzpomínky na prožitky hlavně v umělecké skupině (herci, hudebníci, malíři) byly velmi intenzivní a převážně pozitivní, že člověk dostal chuť to zkusit  Někteří tyto zážitky považovali za zásadní, klíčové zkušenosti….Naopak pro lidi striktně racionálně myslící nebyl prožitek nijak zásadní . Nicméně z laboratoří se látka dostala do ulic a následkem bylo v USA hnutí hippies a to byl začátek konce…. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, jenž mapuje výzkum nejznámnější psychoaktivní látky u nás, poměrně objektivním způsobem, včetně celkového vyznění co do její schopnosti ovlivnit či být přínosem. Je opravdu velká škoda, že výsledky dnes leží v archivu bez dalšího využití, bohužel zřejmě hlavně kvůli značné míře neuvážlivého užívání tohoto "problémového dítěte" doktora Alberta Hofmanna. 90 % ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Pavel Křemen je jeden z našich předních dokumentaristů a dokazuje to svým precizním zpracování o látce zvané LSD. Spousta osobností vypráví o účincích této látky a dojde i na zmínku o dnes již opuštěném oddělení dětské psychiatrie, kde se prováděli pokusy LSD na dětech. Výborné jsou i ukázky z filmových materiálů, kde látku zkoušeli přímo na vojenských šaržích. Dokonale a poutavě zpracované téma. Po dlouhé době konečně kvalitní dokumentaristická práce. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Naprosto ukázkově zpracovaný dokument. Obraz neskutečného paradoxu. Plán Bolševiků, zamořit nepřítele místo střepinami notnou dávkou halucinogenu, je snad nejfantastičtější vize vládnoucí garnitury v dějinách lidstva. Nenaplněná, pochopitelně. To by to na této planetě vypadalo trochu jináč, neb opustit své tělo a prozkoumat těžko pochopitelné funkce mozku, je zážitek, na který se nezapomíná. Spíše naopak, vzpomíná. Toto je jen jeden ze zmíněných případů, ovšem tyto socialisticko-tripózní výlety, doživotně zapůsobily i na ty dobrovolníky, kteří si nezalétali. Nechybí ani odvrácená strana používání látky a její historie i celospolečenský vývoj ve světě. V dokumentu je skutečně vše. I odkaz. Zbývá jen závidět množství, a hlavně kvalitu krásně zabaleného Lysergamidu, který drželi zúčastnění kdysi dávno ve vlastních rukách nebo koupit detektor kovu a jít do Bohnic na zahradu. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bezvadný! :) Pobavilo mě to, ale co je hlavní: rozšířilo mi to obzory! :) O tomto národním fenoménu jsem se dnes něco dozvěděl vůbec poprvé v životě. A to už jsem ve věku, kdy mám pocit, že se tu v té naší malé zemi všechno omílá furt, furt dokolečka dokola. A tohle téma - nadužívání LSD pro "vědecké" účely mě tedy úspěšně míjelo. A pak že za komárů nebylo veselo... :) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama