Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Dokonalý přepis knižní předlohy - snad až na 3 detaily, které se liší, se všechno děje úplně stejně, dokonce ve stejné časové posloupnosti, s každým dalším obrazem pouze obracíte další stránku knihy, chybí byť jen náznak invence. Tvůrci jakoby nevěděli, jak využít potenciál filmového média. Nějak takto si představuji rutinní práci, k čemuž přispívá i výkon Ondřeje Pavelky. Knihu nemám ráda (ostatně jako všechny Vieweghovy knihy - především pro jeho ukájení se ve vlastní "chytrosti"), tento snímek však nemám ráda ještě víc :-( ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Viewegha nečtu, takže jsem nemohl porovnávat film a jeho knižní předlohu, ale myslím, že by se mi do toho ani nechtělo. Po druhém shlédnutí jsem musel ubrat hvězdičku, protože jsem usoudil, že jsem se minule s těmi dvěma kousky až příliš odvázal. Příběh byl v podstatě nicneříkající, v závěru až zoufalý, Ondřej Pavelka nemá šanci dostat se mezi herce, na jejichž účinkování bych se těšil, takže jsem rád, že jsem film okomentoval, protože už na něj mohu zapomenout. ()

Reklama

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Anna Geislerová už za svoji hereckou karíéru jasně dokázala, že patří mezi nejlepší české herečky. Ve Výchově dívek v čechách předvedla dobrý výkon a výborně tak doplnila sympatického Pavelku. Film má poměrně dobrý děj, i když se z velké části skládá z milostných pasáží dvou hlavních postav. Možná že kdyby jich tam bylo o trochu méně, filmu by to rozhodně neuškodilo. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem zne/vy/použít českou televizi pro letmé seznámení s Michalem Vieweghem, jehož romány jsem nečetl ani nehodlal. Nechápu, nerozumím, nyx verstehe. Smysl uniká jak fretka. Asi by se měli všichni, kteří se na tomto filmu podíleli, nad sebou zamyslet. Samozřejmě jsem se nedodíval, ale kdo by mi právě toto mohl mít za zlý. "Jo, severní vítr je krutý / počítej lásko má s tím / buď Arizona ruty šuty /nebo tě jen tak vymastím" - výchova dívek? K čemu? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nebola by to Aňa, keby výchova neprebiehala sčasti hore bez a nestvárnila pritom nejakú aspoň mierne narušenú osobnosť. Našťastie sa odpudivosť po krátkej výchove celkom vytratí a absurdný príbeh naberie obrátky. Všetko je v poriadku, lebo je to prezentované ako spisovateľov výmysel, kde vystupuje ako Kráľovsky platený gigolo s kráľovsky chápavou a milujúcou manželkou. Ja som sa bavil, a aj na tých jeho nedomyslených obratoch. –––– To budou těžce vydělaný peníze. – No to si teda piš! –––– Zbabělče! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama