Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Videa (14)

Trailer 6

Recenze (555)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Na svou animovanou předlohu hraný Aladin v mnohém ztrácí, i tak je ale jeho sledování převážně příjemným zážitkem, zejména díky nákladné a barvami hýřící velkolepé výpravě s trochu nesourodou koncepcí, ovlivněnou vším možným. Arabské prvky se tu potkávají s vlivy indického Bollywoodu (včetně tanečního čísla na závěr) či estetikou brazilských karnevalů a bohužel dojde také na breakdance a beatbox. Z hlediska děje nejde přímo o kopii, neb přibylo několik pasáží a dvě nové písničky a u některých scén bylo zpřeházeno jejich pořadí a pozměněn jejich obsah (místy k lepšímu, místy k horšímu). Will Smith s přehledem zvládá být v roli Džina hravý, vtipný i dojemný. Mena Massoud a Naomi Scott v rolích Aladina a princezny Jasmíny si oproti němu získávají divácké sympatie již složitěji a Marwan Kenzari je v záporné roli sultánova rádce Jafara se svým koženým projevem a nedostatkem charismatu vyloženě tragický. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je Aladin dobrý film? Ne, není. Je to zábavný film? Ano, ano a ještě jednou ano. Barevný rozjuchaný kýč, tanečky, písničky a všechny barvy, co umíte pojmenovat a pak také ty, co pojmenovat neumíte, doplněno těmi, co jména ani nemají. Exploze barev zastíní klišé v ději, jednoduchá schémata a nelogičnosti. Na konci budete chtít svůj vlastní létající koberec. My už o něj píšeme Ježíškovi, i když cosi mi říká, že to nedopadne. Kdo hodnotí čistě podle intelektuálních kvalit, nechť si dvě hvězdy odmyslí, ale tomu pak koberec tuplem létat nebude! ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Džina chceš mít za kámoše hned teď! Will Smith je bourák, a ostatní nadmíru sympatičtí herci mu zdatně pomáhají v tom, dělat z téhle písničkové pohádky zábavný nadprůměr. Původní animák si navíc vůbec nepamatuju, takže další plus pro člověka, kterýmu smrděj doslovný remaky. P.S. Jen malé varování pro ostatní podobně doufající: fakt to není Král Artuš pro děti. Richieho jsem tam skoro nepoznával. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Byl jsem to já, kdo nejhlasitěji namítal, že právě Aladin hranou adaptaci nepotřebuje, protože už ve své kreslené předloze dokáže být etalonem dobrodružného žánru. Ritchieho režie ale podle očekávání dělá z honiček na tržišti či koberci efektně vzrušující podívanou, pouto hlavního hrdiny s dokonalou Jasmínou (Naomi Scott je nejúžasnější princezna a chci ji teď vidět pokud možno všude, děkuji) na pohádkové poměry perfektně uvěřitelné a přidané vedlejší linky s Jafarovou motivací nebo dech beroucí písni Speechless dělají z prince Aliho nejen skvělý letní blockbuster, ale po pro mě nedostižné Krásce a zvířeti i nejlepší hranou disneyovku. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Keďže je pôvodný Disneyovský Aladin moja najobľúbenejšia rozprávka, mala som veľmi silné obavy ako to dopadne. Ako vidím, tak aj táto verzia má dobré hodnotenie, aj keď niektoré hodnotenia nechápem. Scenáristi vytvorili niečo, čo zapadne do dnešnej doby, nemôžu predsa vytvoriť identickú live-action pre úplne nové publikum. Will Smith ako Gin veľmi potešil, výber hercov na jednotku, hudba a akcia výborná. Jediné, čo mi trošku vadí, je že SR kiná zatiaľ neuvádzajú film v origináli, možno nejaké menšie to niekedy uvedie, ale určite veľa ľudí by si vypočulo radšej Willa Smitha s jeho hlbokým hlasom ako nejaký hlas, ktorý sa skôr nehodí. Nehovorím, že dabing je vyslovene zlý, len aspoň jeden krát by to mohli uviesť aj v origináli. Inak sa mi celkom rátalo, že na premietaní, na ktorom som bola ja sme sedeli samí dospelí a aj to väčšína 25+. A teraz k bodu prečo nerozumiem niektorým dvojbodovým hodnoteniam, už som veľmi dávno nebola v kine s tým, že sa celé kino smialo až plakalo, to som už veľmi dlho nezažila. Pre mňa zatiaľ najlepšia live-action adaptácia Disneyovky. 100% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • Keď v jaskyni začne džin spievať a opička hrať na bicie, zaznie veľmi podobne znejúca melódia, na akú tancuje i Jim Carrey v kultovom filme Maska (1994). (emdvojka)
  • Natáčení snímku Aladin probíhalo v ateliérech Longcross a Arborfield ve Velké Británii, a také na jihu Jordánského hášimovského království. Natáčelo se od 6. září 2017 do srpna 2018. (Zdroj: Falcon)
  • Královský dvůr v Agrabah, stánky na tržišti, úzké uličky a stísněné střechy byly navrženy tak, aby vyhovovaly komplexní choreografii a kaskadérským scénám, které jsou součástí hudebních sekvencí se skladbami „One Jump Ahead“ a „Prince Ali“. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama