Reklama

Reklama

Láska a partnerství v říši zvířat

(TV film)
  • Velká Británie Animal Attraction
Velká Británie, 2014, 52 min

Obsahy(1)

Svádění druhého pohlaví v sobě zahrnuje rafinované lsti, překvapivé strategie a fascinující projevy. Samečkové vidy kohoutí se usilovně snaží vyskočit co nejvýš do vzduchu, aby udělali dojem na samičky v okolí. Jedna samička se letí podívat zblízka. Samec se hrdě předvádí v okolí stavby z trávy, zbudované jen pro účel zásnub. Při svádění potenciálních partnerů se zvířata dokážou vybičovat k neuvěřitelným výkonům. Snaha získat dokonalého partnera vytváří jedny z nejpůsobivějších představení ve světě přírody. Přitom se jedná o daleko složitější životní projevy, než si vůbec dokážeme představit. Člověk jen pozvolna odhaluje tajemství přitažlivosti v říši zvířat. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príjemný a vtipný dokument, Nie Attenboroughova špička, ale stále veľmi dobré: https://dokumenty.tv/laska-a-partnerstvi-v-risi-zvirat-dokument/ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prejavy lásky v zvieracej ríši sú miliónkrát zaujímavejšie, ako obdobné záležitosti medzi ľuďmi. Jednak preto, že záležitosti ľudské sú pre každého s nejakými skúsenosťami samozrejmé a o prekvapenia je núdza (pričom tie skúsenosti môžu byť zažité, načítané, napozerané alebo napočúvané) . A tiež preto, že až príliš často sa za snahou o lásku skrýva niečo iné, čo je vlastné len nám, ľuďom. Najmä vypočítavosť, podvod, závisť, nenávisť)- čo je už síce zaujímavejšie, ale z iného zorného poľa. Naopak pri prejavoch lásky a citu u ostatných zvierat (okrem človeka) je všetko akosi oveľa autentickejšie. Tak nejako, ako to asi bolo aj medzi ľuďmi v časoch, kedy nevyslovovali miesto slov len samé lásky plné sračky. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

V partnerskom správaní zvierat je toľko ľudského, že je to až neuveriteľné. Nielen predvádzanie sa partnerov navzájom, ale aj tance, spev, skrášľovanie príbytku a dokonca nevera a žiarlivosť. Vo filme som postrehol niekoľko scén z iných dokumentov BBC, ktoré ale patria k tomu najlepšiemu, a sú výborne vybrané presne k téme, aby zobrazovali partnerské vzťahy u rôznych druhov. Český komentár, ako vždy od Alfreda Strejčka, je výborný, neviem si predstaviť lepší hlas na prírodopisné dokumenty. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama