Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

820. hodnocený film: Pořád jsem nevěděl, co ten Compadre na tomhle snímku viděl a v čem byl pro něj tak výjimečným. Nyní, po shlédnutí, jsem pochopil. Dokonalý příběh toho, že i takový problém, jakým je rasová nesnášenlivost, může pomoci k úspěšnému unikání před rudkou zákona. Film má dokonale jednoduchou zápletku, ale herci jsou takovými mistry, že je z toho trhák. Dokonalé zápletky a skvělé postavy dodaly filmu šmrnc a já jsem se vážně královsky bavil a sledoval až do poslední chvíle osudy bělocha s černochem. Bohužel, neunilki... 5* je jasnejch a nelitoval jsem. Naopak bych klidně uvítal nějakou tu minutu navíc. 5* ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Útek v reťaziach má ľahko zapamätateľný dej. Jeho protirasistickú myšlienku dokázali pochopiť aj socialistickí cenzori takže bol jedným z mála amerických filmov ktoré boli v tej dobe u nás premietané. Aj ja som ho mal v spomienkach zafixovaný ako napínavý útek dvoch väzňov a už som si nespomínal, ako to vlastne skončilo. Vidieť ho po pol storočí bol úplne iný zážitok. Vychvaľované herecké výkony hlavných predstaviteľov (brodenie, bitka), nelogickosti scenára a figúrkovitosť prenasledovateľov mi často dvíhali obočie. Celkovo ma film nechal ľahostajným. Preto aj to znížené pôvodné hodnotenie. ()

Reklama

Angerr 

všechny recenze uživatele

S postupujícím časem lepší a lepší film o skutečném, chlapském přátelství, které se rodí z počátečního odporu a teprve z nutnosti spolupráce, během překonávání společných obtíží, vyzrává. Jen je snad škoda několika trapně směšných delších promluv, film by mocně působil i bez nich a možná i čistěji. Závěr je - jak se mi s přihlédnutím k dalším shlédnutým režisérovým dílům zdá - Kramerovsky neotřelý. 8/10 ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený film. Téma bylo kdysi horké jak vařící brambor a jsem si jistý, že mnoho Američanů, zejména těch na Jihu, bylo zhnuseno a odcházeli z kina, pokud na ten film tedy vůbec šli. Tony Curtis a Sidney Poitier zahráli výborným způsobem dva uprchlé vězně spoutané řetězem. Fešák a Čmoud si dávají pěkně do těla slovně i fyzicky, zároveň ale poznávají "bílý" a "černý" svět v době, kdy byla rasová segregace hluboko zakořeněná v mnoha bílých Američanech. A k tomuto poznání došlo jen díky společnému řetězu a osudu štvanců. Ani po letech neztrácí tento film nic ze své působivosti. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě byl opravdu zážitek, na kterém zub času i přes rok jeho vydání nenechal ani škrábanec. Síla tohoto snímku z mého pohledu dřímá hlavně v kráse dlouhých konverzací. Z obou hlavních postav je cítit obrovské charisma a z jejich rozhovorů zase velká otevřenost. Byla radost sledovat jejich chytlavé dialogy o rasismu, o jejih snech, a dívat se na vývoj jejich vztahu a náhledu na věc. Každá věta působí, že má ve filmu své místo a že tam není zbytečně. K tomu naráží během útěku na další pěkně napsané postavy. No jde zkrátka o film, co neztrácí ani na minutu grády a sleduje se na jedno nadechnutí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)
  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama