Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Dnes už tenhle starší kousek nemá tak silnou výpovědní hodnotu, jakou jistě měl v době svého vzniku. Hlavní i vedlejší postavy mi přišli poněkud zidealizované (nedočkáme se žádných zlých bachařů ani jiných stereotypů vězeňských filmů), ale pořád se jedná o velmi kvalitně odvedenou práci s jasným záměrem, který se určitě zdařil. (Pozor spoiler!) Závěr je stejně emotivní, i když žádná z hlavních postav nezemře. Snímku dominují hlavně herecké výkony ústředních dvou představitelů, kteří si tu střihli jedny z nejkrásnějších rolí ve svých bohatých kariérách. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Chyběla jen dusnější atmosféra. Nesnaží se diváky rozplakat na mol, soustředí se mezi prvními na předsudky vůči černošským menšinám ve státech. Poitier není jen asi nejuznávanější černošský herec, ale ve svých filmech snaží se o rovnocennost, a ukázat věci tak jak jsou. Tony Curtis taky není jen herec koho si vybrali protože ostatní neměli čas, ale taky člověk kdo tu celou myšlenku podporoval. Pokud vás zaujímá podobná tematika, doporučuji vynikající krimi V žáru noci ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tahle vysoce hodnocená filmová klasika mě dost zklamala. Tony Curtis a Sidney Poitier se spolu pořád broděj přes nějaký močály a snažej se nám sdělit poselství, že "Rasismus je špatný, áno?. Zhruba po hodině jsem myslel, že je konec filmu, protože jsem si fakt nedokázal představit, jak z týhle situace hlavní dvojka vybruslí. Scénárista si s tim hlavu moc nelámal, takže sestoupí doslova "deus ex machina" a můžeme tak sledovat ještě podivnou epizodu se ženskou, která se na první pohled zamiluje do uprchlýho trestance, o kterym neví vůbec nic, ale chce s nim za každou cenu utéct. Pak už jen naivní závěr a THE END. A to ani nepočítám, že jsou ve filmu hodně debilní chyby (sice jsem promočenej na kost, ale vytáhnu z kapsy suchý cigáro a suchý sirky, spadnu do bláta a v dalšim záběru mam čistý oblečení). ()

Mol 

všechny recenze uživatele

CULLEN, I CAN'T MAKE IT! COME ON, MAN, YOU DRAGGIN' THE CHAIN!!! Byl jsem zvědavej na tuhle klasiku a o to víc jsem byl zklamán. Film v sobě nemá, žádné silnější momenty a i dialogy mi přišli prázdné a o ničem. Písnička pana Poitiera byla navíc dost otravná a může si jí prozpěvovat i s panem Curtisem, tak leda až budou krompáčema mlátit do šutrů. Jediný co tak film zachraňuje z bažin, kterými se neustále brodili, je závěr s vlakem, přátelství a pohledy, které těsně před nápisem THE END oba hodili. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne natočený jednoduchý nápad. Keby som počul od niekoho známeho krátky opis deja, myslím, že by ma to odradilo. Ale v jednoduchosti je krása, veľmi pekne vedené dialógy, spočiatku som nevedel na ktorú stranu sa mám prikloniť, no potom som pochopil zámer a postupné získavanie si dôvery jeden druhého. Človek by ťažko uveril, že ešte pred 50timi rokmi by boli ľudia schopní černocha obesiť. 85%. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama