Reklama

Reklama

Očima fotografky

  • Slovensko Očami fotografky (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmy režiséra Mateje Mináče proslavili příběhy o siru Nicholasi Wintonovi, který v období 2. světové války zachránil stovky židovských dětí. V tomto filmu režisér Mináč zdokumentoval osud jednoho z těch, kteří neměli to štěstí dostat se včas do bezpečí Wintonovým vlakem. Je to osud jeho vlastní matky, energické 84leté Zuzany Mináčové, která patří k největším osobnostem slovenské a české fotografie. Vystavovala v 30 zemích a její fotografie světových filmových hvězd z festivalů jsou legendární. A přece tuto úspěšnou optimistickou ženu pronásleduje celý život děsivé tajemství z dětství. Jedinou možností, jak se smířit s minulostí, bylo promluvit o celém příběhu její dětské lásky. Vydá se na nejtěžší cestu, na místo, kde jako 13ti letá zažila nejděsivější momenty svého života. Najde tam konečně klid? Mináčová vás s humorem pro ni typickým provede zásadními zvraty 20. století, fašismem, komunismem, kapitalismem a odhalí principy své umělecké tvorby, zákulisí fotografování hvězd, ale také svůj dramatický osobní život. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (32)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příjemně zpracovaný dokument o paní Z. Mináčové. Trochu mne tam však rušily ty hrané flashbacky. Ani mi tak nevadila jejich střídmost (např. vystoupení z vlaku v Osvětimi,, kde hrálo jen pár lidí). Spíše to bylo jisté přehrávání těch mladých herců. Netvrdím ale, že vše bylo špatné a dokumnt to rozhodně posunulo směrem nahoru. Každý takový osud stojí za zanamenání! Na příběhu paní Mináčové mne velmi zaujala postava onoho Petra. Musel ji asi vroucně milovat. Je neuvěřitelné co vše riskoval a k jaké oběti se odhodlal aby mohl být stále při jejím boku navzdory nacistickému běsnění i otazníkům na konečných transportů... Veliká škoda, že zmizel ve válečné vřavě a že se po válce nevrátil ke své milované Zuzaně... Ten mladý člověk zasluhuje obrovskou úctu. * * * * ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Matej Mináč natočil poctu svojej mame. Hrané pasáže Julie Ondráčkové a Zdeňka Piškuly jsou výborné. Vypravování Zuzany Mináčové zarámované válečným příběhem je dojemné, ale zároveň pobaví i nadsázkou, vtipem a potěší skomností. Výborné je i zachycení dějinných mezníků Československa po 2. světové válce. ()

Reklama

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil dokument podle natáčené osobnosti dal bych rovných 5*. Zásadní chybou dokumentu byly ty polohrané scény, které zbytečně rušily. Raději se měl dokument věnovat přímo fotografce, a divák by měl možnost se dozvědět více. Vlastně ten dokument zachránila neuvěřitelná vitalita Zuzany Mináčové, jinak bych asi dal jen 3 hvězdy. Takto 3-4* ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa bol tento film skutečným zážitkom. Sledovalo sa to veľmi príjemne, okamžite sme skočili do výborného humoru a je tu aj veľa talentovaných ľudí, ktorých Zuzana Mináčová pozná a poznala a dozvieme sa dosť aj o ich spolupráci. Plus musím priznať, že Zuzana je veľmi vtipná a veľmi sa mi páčilo ako samú seba a svoj život odprezentovala a čo všetko sa môže za jej životom skrývať. Osobne sa mi páčil moment keď sme sa dozvedeli ako sa spoznala so svojím manželom. Vynikajúce. Film je okrem toho skvele načasovaný, veľmi dobre plynie, nie je nudný a všetko na konci do seba skvelo zapadne. Plus to aj výborne adresuje myšlienky niektorým dnešním situáciam, kde neonacizmus pomaly naberá na sile. Záverečné momentky boli vskutku skvelé, plus aj absolútny koniec. Ak máte radi dokumenty a životopisné filmy, tak si určite "Očami Fotografky" pozrite. Film stojí za to. Hodnotenie: A ()

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který nádherně zachycuje nejen utrpení, ale také lásku, vervu a hlavně obrovský talent Zuzany Mináčové. Pocta, kterou ji v tomto filmu udělil její syn, dokumentarista Matěj Mináč se sleduje opravdu krásně, ačkoliv mnohé vyprávění a scény jsou velmi bolestné. Víc takových dokumentů. A vít takových umělkyň. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama