Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (164)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pohybuji se někde mezi pohledem A (sportovec) a pohledem B (NinadeL). S respektem jsem sledoval přehnaně osobité vyjádření ženské oddanosti, tedy, až po určitou mez a mužské egoistické nenasytnosti, kterou nezastaví nic. Nic? Pytel hrozinek je lepší než nejkvalitnější hašiš. Ale to už jsem příliš zabrousil do Krumbachovského údolí. Krásný design interiéru je skvělým odrazem vskutku originálně osobitého pojetí, což rozhodně pokládám za velké plus. Ovšem krásně naaranžované údolí nakonec přinese, sice velmi dobře, ale přece jen obyčejně posekaný trávník. Úsměvná konverzačka plná jídla ve mně probudila hlad, ale ne nadprůměrný zájem, i když jako další plus připisuji filmu podobně laděné pozitivum - Ester se podařilo v Jiřince probudit sex appeal. Rozhodně lepší tři. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Z počátku hodně krutá a celkem vtipná satira na soužití muže a ženy (a taky na otroctví, ve kterém ženy musí žít:) se postupně změní v rozvleklé opakování těch samých prvků, takže i při celkem krátké stopáži začne film brzo nudit. Sem tam probleskne Krumbachové výtvarná suverenita, ale to je všehovšudy to jediné, proč to vlastně stojí za vidění. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Nýče? Co to je?" . . . No co se kýče týče, je to krása, když se sejdou inteligenti, Frojd přitom není morský norský záliv a Bájrn není fotbalovej klub kdesi z Mýnchenu, že... %-))) . . . Haha, kolik tušašských >intošitů< všech dob a postavení se asi od tenkrát zhlédlo v tomhle rozkošně stylizovaném podobenství, čertovsky satirické komedii o věcech mužských i ženských, mo/mentálním soužití bytostí míjejících se v marném souznění. On medvěd, ona mondéna, každý gurmán po svém v duchu malého čecháčkoffství pokřiveného navíc dobovým socialistickým soužitím. Zvláštní, jak i po více jak čtyřiceti letech je tohle lehce surreálné dílko nadčasově svěží, špetka zase jednou té lehce dada poézie vedle vší té reál prózy, se slzou pózy a ženského po-nad/hledu na věc. J.B. navíc v oněch dobách co naplat byla ve všech těch šatičkách šumná švitorka a V.M. se svým chlupatym pupikem vypouštěje z papuly "...ach ty ženy..." či "...ty jedna prcinko..." je přímo kvintesencí českého opivního chlápka, >mačochcysty< ryze národního formátu... ;o] . . . D.m.s.n. je tenhle filmek skvělým uzavřením fenoménu zvaného "Nová vlna", umělecké etapy českého filmu, po níž následovala už jen vyprázdněná (krom politické a společenské i - až na zcela mimořádné výjimky - ta...) kulturní "Normalizece", konec lásky a her, úbyť uměleckých lavírování a zmar hravého vizuálního obžerství. Ejhle aspoň tedy stihla zbýt taková >malá žranice< po našem, o nás a pro nás. Co následovalo a pokračuje kontinuálně vlastně podnes si vyžer každý sám... °-| - - - P.S. Husu bych si taky dal, ale vystačím si povětšinou i s tou mladou kachničkou... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno kdesi >klubově< kdysi v dobách hladových, hodnocení 3.11.2011 po obžerském repete na dvd 747., sytý komentář zde jako třiapadesátý - 3.11.2011) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nebudu si hrát na sofistikovaného intelektuála. Pomoc Ester Krumbachové zvláště u filmů Jana Němce je geniální. Ale tady prostě vzala otřepanou feministickou myšlenku, jak jsou chlapi na prd a prasata a nemá smysl se o ně snažit, rozvedla do podoby nijak zajímavého celovečeráku, a konec. Evidentně nejlépe jí seděla spolupráce právě s Němcem, kde se doplňovali - každý z nich samostatně jsou (byli) mizerní. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Famózní studie tradičních genderových rolí. Výsostně feministický film. Absurdní, trochu černá komedie par excellence, u které jsem se hodně smál. Bohdalová, kterou normálně nemůžu vystát, tu je naprosto k sežrání jako chytrá/vychytralá manipulátorka, a Menšík zahrál tak dokonale hnusnýho a blbýho křupana, že se může porovnávat se Suchařípovým Faunem (byť ražením filmu míň slizkým). Jako zkušená kostyméreka tomu dovedla Krumbachová dát svoji jedinečnou stylizaci. Ta kuchyň! Ty barvy! Ten nábytek! Takovou pecku jsem fakt nečekal. Jaká škoda, že jí soudruzi zakázali další tvorbu a mohla tak natočit jenom jedinej film. Ale i v něm si do nich zvládla rýpnout. "Bohouši! Někdo ohlodal v celém bytě nožky od nábytku! Jakoby tu měli nory nějací ... cizopasní hlodavci! Nenasytní! Žraví! Nestoudní! Co si mám počít? Jak mám přimět jakéhokoliv řemeslníka, aby vykonal tak ... podivnou opravu? Zvlášť v dnešních časech, kdy lidem tak zjemnělo nervstvo?" ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) ihned po předkrmu vypije všechny 3 skleničky, které má před sebou. Když dáma (Jiřina Bohdalová) nese jako další chod špagety, jsou všechny tři sklenky již opět plné. Když začne inženýr hodovat, jsou opět prázdné. (DexMASTER094)
  • Natáčelo se od 29. srpna do 27. listopadu 1969. (GASTON73)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) při své první návštěvě spořádal předkrm, předkrmový koktejl, hlavní chod i s kompotem a dezert. Dezert mu natolik chutnal, že snědl rovnou celý tác. Nestačilo mu to, a tak spořádal celou sklenici domácí husí paštiky z celým bochníkem chleba. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama