Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (915)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Šully" je v jadre komorná dráma odohrávajúca sa vo veľkom meste tesne po veľkom akte. Točí sa okolo jednej osoby a jeho co-pilota, je mu naplno podriadená a dáva možnosť vyniknúť istému fantastickému hercovi a katapultovať ho medzi potenciálne oscarové nominácie. Tom Hanks dodáva výborný výkon, no súčasne budete prekvapení, že v celej stopáži nemá ani typickú oscarovú scénu, kde by trieskal do stola, dával takzvané oscarové prejavy, nahadzoval odlišný prízvuk alebo masku. Vystačí si so sivými fúzikmi a prelivom vlasov, zvyšok ťahá na vlastných pleciach a takmer nezlezie z plátna a chce vás sprevádzať neskutočným martýriom, čo ho čaká po fenomenálnom pristátí. Samotný film však stopercentná tutovka byť nemusí. Vrstvenie pocitov, rekonštrukcie a vyšetrovaní ešte viac tlmí Sullyho ako malú drámu, ktorá takmer nemá kde vyniknúť. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Sully je dobrý film. Hodně dobrý film. Už jenom proto, že asi tak 70 procent filmu tvoří, to že si lidé povídají. A je to zajímavé. A když se konečně dočkáme pohledu na pád letadla dočkáme se ho z různých uhlů (kokpit, pasažéři, zachránci) pohledu. A když nehoda skončí vidíme cestující kteří jsou rádi že žijou a ihned volají svým rodinám, že jsou v pořádku. A je to dojemné. Sully si povídá se svojí ženou (Laura Linney) a je to dojemné. A to na filmu Sully funguje- Emoce. Clintu Eastwoodovi je 86 let a stále umí režírovat. Tom Hanks a Aaron Eckhart jsou skvělí (Protože i když jsem je viděl ve špatném filmu oni vždy hráli skvěle) a Eckhart tu má dokonce nejlepší roli od Temného rytíře. A Tom Hanks se opravdu do Sullyho promněnil. Jenomže co jiného byste chtěli od herce který hrál Forresta Gumpa než kvalitní herecký výkon. Sully tak pak jenom trochu chaotický zakopává a především flashbacky někdy trochu matou. Jinak je to ale v pořádku a největší překvapení za poslední dobu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sully je částečně procedurální drama a v druhé rovině, jak je u Clinta zvykem, snímek o americkém patriotismu, který je ale podávaný v rozumných dávkách a s porozuměním pro lidskou náturu. Opírá se o zkušeného Toma Hankse, který se pro podobný styl rolí snad narodil, a nemá výraznější slabiny. Rozumná stopáž, dobrý scénář a silný příběh. Snad bych jen podotkl, že nevnímám snímek jako film o hrdinství, ale o profesionalitě, která je konec konců v mém povolání hodně důležitá. Celkový dojem: 75 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

U filmů podle skutečné události si vždycky představuju, jak herec celebrita studuje toho konkrétního člověka, kterého má ztvárnit. Jeho návyky, gesta apod. Tomáše Hanksovic poslali domů k Sullymu (ne tomu strašidlu z Příšerek a.s.) seděl s nimi u večeře, koukal s nimi na televizi (i když Tom ne, ten ne, ten furt zíral na Sullyho, co u té televize dělá), vykukoval v noci zpoza rohu postele nebo stál vatru v rohu Sullyovic kadibudky. Nastudoval úplně vše, včetně pozvednutí pravé nohy při prdění a mírného záškubu tváře při pití vodky. Eastwoodoj pak zavolal, že už ho má, ať spustí letadlo na vodu, že to prý spláchnou za jeden natáčecí den. Jelo se vždy na první dobrou, protože Hanksovic kluk to má prostě ve voku. Zbytek dotáhli ve studiu, upraveném na soudní síň. A bum ho, ke smutku Ladinovic prořídlého klanu dopadl film i zánovní airbus dobře. Vlastně, být napnutý jak Legolasův luk u filmu, o kterém víte, že dopadne dobře, je celkem vzácnost a zde, tím spíš, že se vlastně nic nedělo. No zkrátka skládka, peru tomu pětku jako v Rusku. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ten Clint je stejně borec! Hodinka a půl svižného vyprávění o jednom pilotovi, který se rozhodnul posadit to na Hudson v lednu. Pokud někdo čeká že se ve filmu bude řešit něco navíc. Nebude. Film je opravdu jen o tomhle a něco vám řeknu. Bohatě to stačí. Tom Hanks opět přesvědčivý a Clint jako vypravěč naprosto ultimátní. 75% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (22)

  • Taktiež skutočný detektív Robert Rodriguez a detektív Michael Delaney z N.Y.P.D. Scuba Team / Air Sea Rescue Unit (v preklade jednotka New Yorkského policajného oddelenia zameraná na potápačov) si zopakovali svoj skok z vrtuľníku na mieste nehody. (Astonko)
  • Film sa nakrúcal na 65 mm digitálnu kameru ARRI ALEXA 65 IMAX, ktorú len nedávno vyvinula a upravila nemecká spoločnosť Arri Rental v spolupráci s korporáciou IMAX. (classic)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2016 na Telluridském FF. (Varan)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama