Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (915)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hraje si to na dekonstrukci amerického hrdinství, i když ho to staví v té nejzákladnější a nejklišovitější formě. A vzhledem k tomu, že jde o adaptaci knihy samotného Sullyho, se nejde ubránit dojmu, že tenhle "hrdina od vedle" je dost full of himself. (Osobně mám vůbec problém s tímhle pojetím hrdinství - hrdinou je člověk, který dobrovolně udělá něco, co mu může přinést nepohodlí nebo újmu, aby pomohl druhým, ne pilot, který v krizové situaci dokáže přistát. To ho dělá mistrem ve svém oboru hodným ocenění za svůj úsudek a schopnosti, ale jestli hrdinou? Hrdinou by byl, kdyby věděl, že se to letadlo dostane do takové situace, a přesto se rozhodl do něj nastoupit, aby zachránil cestující.) Jinak vykreslení vyšetřovací komise jako antagonistických inkvizitorů (vůči němuž se vymezil i skutečný Sully, který sám říkal, že ti lidi jen dělali svojí práci a dělali ji zcela adekvátně a pro dobro všech) ukazuje, že Eastwood nic nedekonstruuje, prostě dělá rutinní soudní drama. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Koľkokrát to skúšali vaši piloti, než predstúpili pred komisiu?" ---" Hmmm...sedemnásťkrát..." Clint Eastwood ako režisér iba málokedy sklame. Príbeh pilota, ktorý núdzovo pristál na rieke Hudson má síce iba niečo vyše 90 minút, ale napriek tomu pôsobí kompaktne a ďalšie minúty naviac by film iba zbytočne naťahovali. Je fajn, že sa na haváriu pozeráme z niekoľkých pohľadov a máme možnosť vidieť reakcie jak bežných ľudí, tak pilotov i záchranných zložiek. T. Hanks opäť skvele zabodoval a asi najviac ma zaujalo ako im to v závere pred komisiou natrel a potvrdilo sa to, čo kapitán hovoril od začiatku. Normálne som nechápal aká obrovská komisia ho v závere chcela uškvariť. To platia také obrovské množstvo ľudí, aby zistili či ako pilot pochybil? Kurva ja som myslel, že zasadá OSN...Silné štyri hviezdy a takmer plný počet. Možno po druhom zhliadnutí. 80% ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že už jsou to dva roky, co jsme se na tuhle novinku chystaly s kamarádkou. Nakonce zvítězilo Dítě Bridget Jonesové a na film došlo až dnes na návštěvě. Sice to nebylo velké plátno, jen obří obrazovka, ale zato pohodička a nerušené sledování bez sypání popcornu na záda a šplouchání coca coly za krk. Nutno dodat, že Clint Eastwood je prostě skvělý režisér, ví, co točí a jak to má vypadat, má i šťastnou ruku při vybírání tématu. Vedení příběhu v retrospektivě s použitím zvukového záznamu z kokpitu umocnilo zážitek, vtažení do děje nastalo automaticky hned na začátku. Tohle se prostě povedlo. Chesley Sullenberger znám pouze z dobových dokumentu, ale Tomu Hanksovi se opravdu zadařilo vystihnout jeho charakter i gestigulaci. Skvělý film na páteční večer v kruhu přátel, padl nám všem do noty. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěné drama, které relativně úsečný příběh zpestřuje několika chytře načasovanými změnami perspektivy. Eastwood režíruje konzervativně a drží na uzdě patos, což se v průběhu hned několikrát zúročí, když se ze "současnosti" vrátíme na palubu letu 1549. Jediný problém je vlastně postava Sullyho, která je tak jednorozměrně pokorná, dobrá a sebe-pochybovačná, že aby film vůbec mohl fungovat jako drama, musí démonizovat vyšetřovatele z NTSB. Všichni kolem zázračného letu 100% vykonávají svou práci, film je doslova ódou na běžné pracující Američany, kteří věří svému zadku víc než počítačům nebo institucím. Mám ale pocit, že dělat z NTSB skupinu zaujatých, manipulativních a nepřejících kravaťáků, je i v případě "fiktivní dramatické rekonstrukce" hodně sporné. Hlavně když mezi nimi působí mnoho bývalých pilotů a prokazatelně obvykle velmi těžko nesou selhání svých kolegů. Takhle se zdá, že nehodu obklopovaly samí profíci krom samotných vyšetřovatelů. Proč tenhle exkurz? Sully je vlastně hodně řídký a jednostrunný film. Zábavný, ale prostinký. Budiž mu přáno, nemohl jsem od něj odtrhnout. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Lacem. Jako kousek na jednorázový shlédnutí to neurazí, ale ani to není nějaká strhující pecka. Aspoň tradičně jistý Hanks to drží a Clint se naštěstí vyvaroval nějakých vlasteneckých úletů jako v American Sniperovi. Pokud se však zajímáte o reál a nechcete vědět nic víc než fakta bez zbytečnýho okecávání, tak si radši tuhle událost dejte v rámci cyklu letecké katastrofy. Film nepřichází z ničím novým.60% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (22)

  • Letoun, se kterým kapitán Sully v roce 2009 nouzově přistál na řece Hudson, byl Airbus A-320. Odstartoval z letiště v New Yorku a měl namířeno do Charlotte v Severní Karolíně. Na palubě bylo celkem 155 lidí, z toho 5 členů posádky a 150 pasažérů. (maseer2)
  • Taktiež skutočný detektív Robert Rodriguez a detektív Michael Delaney z N.Y.P.D. Scuba Team / Air Sea Rescue Unit (v preklade jednotka New Yorkského policajného oddelenia zameraná na potápačov) si zopakovali svoj skok z vrtuľníku na mieste nehody. (Astonko)
  • V momentě, kdy Sully (Tom Hanks) běží v noci po Times Square, je možné zahlédnout billboard na film Gran Torino (2008). To mělo premiéru ve stejném roce, ve kterém se odehrává tento film a režíroval jej taktéž Clint Eastwood. (MATADOR)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama