Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (934)

castor 

všechny recenze uživatele

Další geniální počin legendárního Stanleyho Kubricka. Tematicky se opět vrací ke ztrátě lidskosti. Jeho hrdinové v první polovině snímku procházejí tréninkovým drilem, aby v té druhé mohli na vlastní kůži poznat pravé vietnamské peklo. Chybí jen výraznější děj. Filmu ale vedle toho pak vévodí jakýkoli psychický nátlak ze strany nepřetržitě nadávajícího seržanta Hartmana. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený Kubrick opět nezklamal. Ovověná vesta je jeho dalším geniálním dílem. Vrcholné herecké výkony (V. D'Onofrio, M. Modine a koneckonců i hláškař R. Lee Emery:)), geniální kamera (pohledy zpoza ostřelovače) a na Kubricka opravdu velmi strhující tempo celého filmu (opravdu uteče jako voda!) dotvářejí Kubrickův obraz dokonalosti. Zase je to film o něco jiný, než ostatní mistrovy projekty, a to nejen žánrem válečného filmu. Skvělé rozdělení na dvě poloviny (netroufám si tvrdit, která je lepší - 1. má trochu paradoxně rychlejší tempo, ale ve druhé se zase režisérsky víc vyřádil...). Není co řešit, dalších 5* pro další Kubrickův film. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stanley Kubrick, Michael Herr, Gustav Hasford .. Olověná vesta mi víc než film o válce ve Vietnamu připomínala JEN "depresivní dokument" o zmíněném konfliktu. Úvodní pohled na výcvik s tragickými následky je sice trochu lepší než zbytek, ale nijak extra mě nenadchl. Po výcviku se dostáváme do válečného dění. Vojáci se setkávají s neválčícími "domorodci", střílejí po těch bojujících, sdělují své zážitky do kamery a sem tam umírají. Můj popis možná působí nezáživně, ale stejný dojem jsem měl při sledování filmu, tak se to sem snažím trochu přenést... Od Kubricka zklamání. Nebýt to od mistra, ale od kdejakého režiséra, byl bych nadšenější. Celkově je totiž snímek docela zajímavý, jedno shlédnutí si určitě zaslouží a má určité své kvality, ale zaujímá tak trochu jiný pohled na Vietnam. Olověná vesta působí dost chladně, nezaujatě a takřka s nikým vás neztotožní. K srdci mi určitě nepřirostla.. 65%. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený válečný film s tradičně geniální Kubrickovou kamerou, který nenápadně a inteligentně poukazuje na absurdnost války a zabíjení. Ač se zde nedočkáme žádných velkolepých přestřelek, či výbuchů, film dokáže naprosto perfektně vykreslit sílu jedné vystřelené "celoplášťové" střely... Co to dokáže udělat zbraň s lidskou psychikou a co dokáže provést jedna zbloudilý vietnamka celé četě. Jak dokáže být Full Metal Jacket v první části chytlavým a vlastně i zábavným filmem, tak dokáže v závěru působit devastujícím dojmem. 9/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžete dát srdce Ježíšovi, ale vaše prdel patří námořní pěchotě." Před válkou je nutné mozek vyndat z hlavy, lehce ho oprášit a pak začít důkladné vymývání. Seržant Hartman je přeborník v čistících praktikách a dokáže skvěle motivovat své "milované" chlapce. A pro mě není nic zábavnějšího, než když celá jednotka zběsile klikuje a příčina této zábavičky, vojín Pyle, si mezi ufuněnými postavami v klidu konzumuje koblihu. Jenže pár otcovsky zařvaných rad doprovázených předpisově provedenou "dekou" dokáže z kohokoli udělat vražedné monstrum. Jenom to časování se nepovedlo zcela doladit. To nevadí, chyby se stávají a členové bohem milované "věčné" námořní pěchoty se přesouvají do Vietnamu, aby zde mohli pochopit, jak je těžké osvobozovat někoho, kdo osvobozen být nechce. Tuto zkušenost získávají američtí nositelé svobody již mnoho let, ale zachycení "logiky válečného nesmyslu" se asi nikdy nepodařilo brilantnějším způsobem. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (64)

  • O roli Vtipálka se ucházel Val Kilmer. Ukázky ze zaslané nahrávky jsou možné vidět v dokumentu Val (2021). (Fenk)
  • Film bol zakázaný vo Vietname. (Paldiny)
  • Pro scenérii zničeného města Hue byly využity lokality poblíž Londýna určené demolici, konkrétně plynárna Beckton Gas Works. Ostatně celý film byl realizován v Anglii a natáčení trvalo bezmála rok: od 27. srpna 1985 a 8. srpna 1986. (don corleone)

Reklama

Reklama