Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (935)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ho CI Min je darebak a nestoji mu ptak! tyto a dalsi perly v podani serzanta Hartmana spolu s jeho propandistickymi myslenkami davani zabijaku jako Osvald za vzor a nelidsky metody slouzi k dokonalymu vymyti mozku Ermey podava zivotni vykon na nevojaka je to fakt slusna palba a je pro mne osobne zahadou proc s tak skvele nastartovanou karierou natocil po tomto filmu zhruba 50 dalsich ale jeden horsi nez druhej prvni pulka na vycvikaci je bezchybna a libila se mi i ta druha z Vietnamu byt tu nejsou akce v dzungli jako v cete nebo hamburger hillu ale tom to zase tak neni protoze olovena vesta neni zrovna v pravym slova smyslu valecnej film nekde sem cetl charakteristiku protivalecna satira a to si myslim ze sedi naprosto presne Kubrick tu predevsim upozornuje na naprostou absurditu valky jako takovy dokazuje to treba i rozpolcenosti hlavniho hrdiny kterej ma na helme napsano rozeny zabijak a na prsou odznak miru kazdopadne skvelej film kterej naprosto ultimatne vtahne do deje a nedovoli se odtrhnout od obrazovky dokud neni definitivne konec jo a taky jeden z mala filmu kterej bych si po jeho skonceni klidne pustil znovu ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Kubrickův film. Jedná se určitě o jedno z nejlepších válečných dramat, jaké jsem měl možnost vidět. Film je rozdělen na dvě části. Ta první nás zavede do vojenského tréninkového kempu zatímco ta druhá část se odehrává ve Vietnamu. Mě osobně se více líbí ta první část, neboť je o poznání realističtější. Přesto ta druhá není špatná, ale z daleka nedosahuje tak čistého zpracování jako část první. Proto nemůžu dát plné hodnocení. Fuck you Cowboy, fuck all of you assholes! Nakonec plné hodnocení přeci jen dávám. Po shlédnutí nedabované verze to ani nešlo jinak. ()

Reklama

maxi6 

všechny recenze uživatele

Absurdnost válek, přesně jak je zobrazeno na plakátu...... "co to máte napsáno na přilbě a co ten odznak".....???? Vlastně celý film vás podvědomě směřuje k protiválečnému smýšlení a cítění. Přes jeho vcelku značnou krutost je zcela realistický, tomu všemu měli přidat nekonečně dlouhé dialogy v první polovině a dále nenávist k vietnamcům. "Přesto, že si mysleli, že roboti nejsou, bohužel ve většině případů to pravda byla". Na to, že se Kubrick bál létat v letadle a veškeré natáčení z "Vietnamu" probíhalo v Anglii, je vše opět profesně na úrovni a očividně skutečné a pravé..................... ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

První třetina je nezapomenutelná, dokonalá, úžasná a neopakovatelná. Výcvikový tábor se sadistickým velitelem, který dokáže deset minut nadávat bez toho, aniž by se opakoval, je skutečně sousto z nejchutnějších. Ovšem, když potom vojáci vyražejí do akce, dochází Kubrickovi šťáva. Jak je v jiných jeho filmech rozvleklost většinou kladem, tady působí opačně. Nicméně je to stále velmi nadprůměrný film s nezapomenutelným úvodem! Až po zhlédnutí Olověné vesty pochopíte, odkud se vzali všichni ti drsní velitelé výcvikových táborů :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO ,,Většina z vás půjde do Vietnamu. Někteří z vás se nevrátí. A pamatujte si: pěšáci umírají – proto tu jsme! Ale PĚCHOTA JE VĚČNÁ! Což znamená, že I VY JSTE VĚČNÍ!“…. Každému zajisté utkví v paměti 5ti minutový monolog seržanta Hartmana. Obdivuji S. Kubricka, že bez velkých davových scén dokázal natočit film, který má výborné vypravěčské tempo a maximální napětí. Již v roce 1987 do něj dal všechno to, co i dnes očekáváme od válečných filmů. Soustředí se na jiné věci než ,,Četa“, přesto celkové vyznění je neméně alarmující. Skvěle dávkovaná a časovaná hudba Abigail Mead (Vivian Kubrick), pomáhá divákům získat ,,ten pohled“, jakoby VIDĚT MIMO REALITU! Přiznám se, že na konci MÁM VE TVÁŘI TEN VÝRAZ a mrzí mě, že je konec. PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE ***** NAPĚTÍ ***** ()

Galerie (107)

Zajímavosti (64)

  • Pro scenérii zničeného města Hue byly využity lokality poblíž Londýna určené demolici, konkrétně plynárna Beckton Gas Works. Ostatně celý film byl realizován v Anglii a natáčení trvalo bezmála rok: od 27. srpna 1985 a 8. srpna 1986. (don corleone)

Reklama

Reklama