Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

iamek 

všechny recenze uživatele

Můj nejslabší Kubrick. Kdyby film měl o 60 minut méně, tak se vůbec, ale vůbec nic nestane, protože mi celý děj přišel natahovaný a nudný. Potěšil výkon Petera Sellerse, kterého mám v hlavě zabudovanáho jako Růžového pantera. Takže jen jeden film se mi od Kubricka nelíbí. To není špatná bilance mistře. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrickov ďalší prejav geniality ktorým trýzni všetkých deviantov sveta. Veľavravná úvodná scéna lakovania nechtov, v ktorej mocná mužská ruka drží majestátne vyloženú útlu nohu nymfičky, je totiž celková erotika tohto filmu. Občas som bol aj ja sklamaný a predstavoval som si, ako by Lolitu natočil Cronenberg... Ale ten koniec (a vlastne aj začiatok) ma fascinoval a zároveň dojal. Toto sú pocity vyvolané maximálnym umením režiséra, toto sú pocity na 5 hviezdičiek. Mladá Sue Lyon bola dokonalá vo svojej úlohe, o Sellersovy nehovoriac (tomu by som dal za jeho schizofrenickú postavu rovno dvoch oscarov), ale James Mason mi fakt občas vadil. Ako mu aj Quilty povedal, vyzeral príliš normálne. A pre mňa preto aj nudne a nevýrazne. Ale keď sme pri tom Quiltym, Kubrick dokázal rozšírením jeho postavy (a eliminovaním vyššie spomínaného atribútu) nemysliteľné. Zobrať jedno dokonalé dielo a nesnažiť sa ho pokorne a s rešpektom spracovať, ale vytvoriť na jeho motívy druhé dokonalé dielo. Another piece of art... ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden ze slabších Kubricků. Z dnešního pohledu velmi neskandální a strašně rozvláčné. Narozdíl od ostatních nemám potřebu nikterak vyzdvihnout Petera Sellerse, jehož Quilty mě otravoval kdykoli se zjevil (dáno však samozřejmě charakterem jeho postavy, nikoliv herectvím Sellerse), nýbrž Jamese Masona, jehož postava v průběhu filmu vzbudí snad všechny myslitelné emoce. Divácký zážitek mám sice spíše pozitivní, ale opakování projekce myslím nehrozí. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Ono se řekne, když ji miluješ, není co řešit... Ale z každého pravidla existuje výjimka a některé věci, je lepší si pořádně rozmyslet. Což nebývá vždycky úplně jednoduché, zvlášť přesune-li se krev z mozku do ohanbí. Následky takové soukromé tragédie pak bývají fatální až kataklyzmatické. Jenže když se proti Vašemu chatrnému svědomí spiknou ještě temná zakoutí šedé kůry, je na malér zaděláno. V každém případě Lyneovu mladší verzi mám radši. Příjde mi taková naléhavější, živočišnější, opravdovější... Mason vynikající, Sellers hodně zvláštní. Kubrick rozhodně uměl, to zas jo. Slabší čtyři*. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vybrat z Kubrickovy a Lyneovy Lolity to nejlepší a dát to dohromady, bylo by to geniální dílo. Zatímco Lyne zcela ignoruje postavu Quiltyho, v Kubrickově verzi naopak (především díky vynikajícímu Sellersovi) zastiňuje samotného Humberta. Kubrick zase (s ohledem na dobu asi pochopitelně) příliš brzy "uhne" pokaždé, když má mezi Lolitou a Humbertem k něčemu dojít. Nemůžu říct, která verze se mi líbila víc, obě jsou dobré, ale mohly být mnohem lepší. Ale Lolitky byly v obou případech skutečně neodolatelné. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Shelley Winters (Charlotte) vzpomínala, že "v jedné scéně jsem tančila s Jamesem Masonem cosi jihoamerického. Během zkoušek tam Stanley Kubrick skoro nebyl, možná se schovával a pozoroval nás tajně. když jsem pak vložila do svých pohybů víc erotiky, stál najednou vedle mě, jako by se vynořil odnikud, a řekl: 'To je ono.' Později jsem byla sama ohromená, jak přesvědčivě a sexy ta scéna vyšla." (NIRO)
  • Osm let po premiéře snímku Stanley Kubrick uvažoval, co by udělal jinak: „Zdůraznil bych erotickou složku jejich vztahu se stejnou razancí jako Nabokov.“ (Zetwenka)
  • Mimo Anglie se natáčelo ve státech USA – New York a Rhode Island. (Varan)

Reklama

Reklama