Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Teď, když jsem viděl už i remake Lolity z roku 97 s Ironsem, můžu tvrdit, že Kubrickova Lolita je lepší. Lepší jí dělá nejenom Peter Sellers, kterej ve svejch výstupech opět strhává pozornost na sebe, ale taky podle mě líp rozprostřenej děj, kterej je jako celek pro mě víc zabavnější než už zmíněnej remake. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Ukážka toho, čo dokážu spraviť niektoré ženy. Nebolo to nič prevratné (a napriek režisérovi som od toho veľa neočakával). Sellersove šteky, Riddleova hudba a napokon Kubrickova réžia (i keď nie taká tá známa) to však držali celú tú dobu poctivo nad priemerom. Stanleyho najhorší film. Ale aj napriek tomu slušná filmárčina. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Není divu, že po necelých 40 letech byla Lolita zremakeována, Kubrick samozřejmě nic nezkazil, ale jeho počin jednoduše přestal být aktuální. Co bylo dříve šokující a pobuřující, dnes už tolik není, kde dříve mohl být divák přišpendlen k obrazovce jen díky tomu, že sledoval něco velmi neobvyklého až úchylného a společností zakázaného, dnes akorát zívne. Kubrickova Lolita je jaksi odtažitá, nedostatečně emocionálně prožítá, Kubrickovo pomalé tempo a minimalismus se tentokrát tolik nevyplatil, tedy krom samotného závěru, tam to zafungovalo klasicky skvěle... Bohužel, i tak je Lolita první mistrův film, kterému musím dát pouze lepší 3*. 7/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Majster špekulatívnych filmových klenotov ma znovu usadil do kresla a pripravil mi žánrovú lahôdku. Nie je to také pulzujúce ako remake, pretože vzhľadom na dobu, v ktorej vládlo tabu, si Kubrick žiadne vášnivé kreácie nemohol dovoliť, no i tak je to príbeh odvážny, kontroverzný a v neposlednom rade diskutabilný. Lolita je nádherným stvárnením detskej nevinnosti, ktorá postupne dozrieva v dospelú plnohodnotnú ženu, s čím sa zatrpknutý otec-žiarlivec nedokáže zmieriť. Úchvatný film, ktorý napriek dĺžke vôbec nenudí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden ze slabších Kubricků. Z dnešního pohledu velmi neskandální a strašně rozvláčné. Narozdíl od ostatních nemám potřebu nikterak vyzdvihnout Petera Sellerse, jehož Quilty mě otravoval kdykoli se zjevil (dáno však samozřejmě charakterem jeho postavy, nikoliv herectvím Sellerse), nýbrž Jamese Masona, jehož postava v průběhu filmu vzbudí snad všechny myslitelné emoce. Divácký zážitek mám sice spíše pozitivní, ale opakování projekce myslím nehrozí. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Mimo Anglie se natáčelo ve státech USA – New York a Rhode Island. (Varan)

Reklama

Reklama