Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (96)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tohle ale bylo velice milé překvapení! Takový malý příběh v rámci velkých dějin, kde si to uprostřed Afriky rozdají žoldáci z legie proti irským zelenáčům. I když je nejspíš politická linie trochu zjednodušená a třeba té facce generálovi jen těžko lze věřit, je to fakt povedený a historicky docela přesný film. Oceňuju, že si tvůrci odpustili dneska tolik oblíbenou hru na city a různé odbočky. Film díky tomu pěkně odsýpá a v zásadě všemu, co se děje, jde docela dobře věřit. V Netflixovském rozpočtu jsem dostal mnohem víc, než jsem čekal! ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Když pro Netflix točil Fukunaga, vytřískal z minimálního rozpočtu (6 milionů USD) tématicky, obsahově, herecky, režijně i technicky film, kterej to dotáhnul do TOP desítky toho nejlepšího, co jsem kdy viděl. Nevim sice jak velkej byl rozpočet pro Jadotville, ale je zjevný, že tady to o penězích tak úplně nebylo. Totiž debutující režisér, byť je údajně velmi schopnej klipař a reklamář, právě v režii dost selhává. Zaměřte se na davový záběry, kdy určití členové armády útočící na Jadotville jenom hloupě čumí a vlastně neví, co mají dělat. Film postrádá (vzhledem k tématu) i adekvátní napětí a ani práce s postavami není na takový úrovni, abych se o kteroukoli z nich nějak zajímal. Dokonce ani akce nemá moc co nabídnout. Rozhodně z toho šlo (i přes limitující rozpočet) vytřískat mnohem víc – víc napětí, emocí a třeba i vizuálních hrátek (film nemá žádnej ksicht). Ale zřejmě nešlo o velký ambice, jako spíš poukázat na méně známej konflikt, o kterém většina lidí nemá vůbec ponětí. ()

Reklama

cukorek 

všechny recenze uživatele

Raz za čas padne vhod aj film menej náročný na dejové zauzlenie ako to bolo tento krát. Misku váh však s prehľadom naklonila slušná pozemná, ale aj letecká vojenská akcia. Nájdu sa veci, ktoré filmu uberajú na kvalite ako pád raneného vojaka z helikoptéry, ktorého zachránili, či klamlivý počet írskych vojakov, keď ich veliteľ povedal, že ich 150 tak to znásobil 3 krát. Plusom však bola aj ukážka svinského počínania politickej osobnosti a úplným bonusom sa stala neschopnosť Francuzského veliteľa, ktorý si nedokázal poradiť s mladíkmi, ktorý v živote nebojovali. 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další příklad toho, že je Jamie Dornan opravdu dobrý herec a v odstínech mu šlo jen o prachy. Velice zajímavý válečný film, který mi hodně připomněl legendární film Zulu s Michaelem Cainem. I přes minimální rozpočet, dokáže film překvapit povedenými válečnými scénami a hlavně hereckými výkony, na které se film zaměřuje více než na válečné peklo. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený válečný snímek, jehož hlavním kladem je to, že případným zájemcům o moderní historii přibližuje polozapomenutou kapitolu afrických dějin, tragický osud Patrice Lumumby a jepičí existenci Tshombeho (který si je tu docela podobný) loutkového pseudostátu Katanga. Jinak bezzubá OSN již tradičně ve vleku velmocí a z vysoka seroucí na místní i své vlastní lidi. A Boltonovi tentokrát opět zjevně chybělo alespoň těch 20 dobrých mužů navíc :-). ()

Galerie (55)

Zajímavosti (4)

  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)
  • Výzbroj írskych vojakov sa skladá z belgických útočných pušiek FN FAL, švédskych samopalov Carl Gustav m/45 a ďalej z britských ľahkých guľometov Bren, opakovacích pušiek Lee–Enfield No. 4 Mk I a vodou chladených guľometov Vickers. (Jello Biafra)
  • Natáčelo se v Jihoafrické republice. (BMW12)

Reklama

Reklama