Reklama

Reklama

Bratři za hrob

(TV film)
  • angličtina Brothers Beyond the Grave (festivalový název)
Česko, 2017, 58 min

Režie:

Martin Jazairi

Scénář:

Martin Jazairi

Kamera:

Martin Jazairi

Hrají:

Apolena Veldová (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Jejich rodiče přijeli do ČSSR v srpnu 1968 s okupačními vojsky, dnes se „milovické děti" ocitají na opačných stranách fronty v rusko-ukrajinském konfliktu. Tito „bratři" předurčení k "přátelství na věčné časy" po sobě dnes střílejí. Jak vnímají naši zemi a současné Rusko děti někdejších důstojníků z Milovic? Po srpnové okupaci v r. 1968 strávilo mnoho dětí sovětských důstojníků část dětství v ČSSR. Dokumentární film Martina Jazairiho, bývalého zpravodaje ČT v Rusku, zkoumá "milovické děti" dnes: jak se vztahují ke své minulosti v ČSSR i k naší současné vlasti, jak prožili rozpad SSSR, vznik nových zemí a s čím se identifikovali? Sledujeme příběh dvou vojáků, které spojuje minulost "okupantů" bývalé ČSSR, jenže dnes se ocitají na opačné straně rusko-ukrajinského konfliktu a bojují proti sobě: German je etnický Rus, ale bojuje na straně Ukrajiny proti proruským separatistům, Jurij je etnický Ukrajinec bojující na straně separatistů proti Ukrajincům. Film si klade otázky po možných paralelách s okupací Československa v r. 1968 a je sondou do rozpadu sovětského konceptu bratrství i absurdity války. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

mira007 

všechny recenze uživatele

Pohled na válku na Východní Ukrajině očima dvou vojáků, kteří kdysi byli "spolu" součástí okupačních vojsk v Milovicích a dnes stojí v boji proti sobě. Každá strana má svoji pravdu, ale u pána z východu je hodně patrná propaganda, která mu vštípila dogmata, že na Ukrajině jsou fašisti ( kteří mají dnes prezidenta s židovskou krví ) , že okupace Československa byla bratrská pomoc, jinak by nás uchvátili Američani, že Majdan sponzorovali Američani, že oni se sami rozhodli být s Ruskem ( což je divné, když ti fašisti měli aspoň svobodné volby, zatímco na východě nikdo nehlasoval o vstupu cizích vojsk) Celkem mrazivý pohled na určitou fanatičnost a nenávist. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jazairiho kolega z ČT Josef Pazderka se ve svém dokumentu o invazi 1968 až didakticky opakoval, Remunda to téma Ukrajiny rozdělené válkou zase natočil trochu zmateně (i když stále velmi působivě, nutno dodat!). Až Jazairimu se podle mě povedlo propojit podstatná témata (rodina, vlast, výchova, válka) způsobem, který leccos z toho nepochopitelného (vraž)dění na Východě osvětluje. A 63 %? To je výsměch dobrému vkusu. Dokument si rozhodně zaslouží skončit v červených číslech. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Rusům jsem nevěřili, nepřátelili jsme se s nimi, když tohle řekne bývalý občan cé cé cé pé, tak to, má jistou výpovědní hodnotu... Ten sladký vzkaz od toho rusaka na závěr, abysme byli hodní, je přesně ten polibek smrti, který se od zamindrákovaného národa dá čekat... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama