Reklama

Reklama

Tokio, planeta Edo

(TV film)
  • Francie Tokyo, planète Edo (více)
Francie, 2006, 51 min

Obsahy(1)

Atraktivní výlet do japonské metropole, o které se mnohé traduje, ale jen část je pravdou. Město dostalo název Edo v době šógunů a v 18. století bylo dokonce největším na světě. I dnes je to prosperující a pulzující, zároveň však přelidněné místo, jakýsi tavící kotel japonské a západní civilizace. Náboženství je v zemi chápáno velmi prakticky. Japonci ho považují za prostředek, jenž jim umožňuje vstoupit do kontaktu s božstvy, která žádají o vyplnění svých přání. Tokio, to je zářící kaleidoskop, který se neustále proměňuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Japonsku. Jedná se však o méně zdařilý projekt. ()

Elyv 

všechny recenze uživatele

Panebože. V originále by to snad nemuselo být ani tak hrozné (vadily mi jen naprosto nelogické střihy a záběry pod sukni či na nohy každé slečně, která se nachomýtla v okolí kamery), ale ty češtinářské hrůzy a popisy jako z náhodného generátoru slov, co v dokumentu zvládli vytvořit "naši" (kromě snad už obligatorních výslovnostních nebo faktických kiksů), to je do nebe volající. Pokud si ale chcete užít pěkné záběry za doprovodu náhodného toku smysl postrádajících slov, určitě neváhejte. Vždyť přeci: „Edo. Tokio. Zdá se, že jejich cesta byla určena už před staletími a náhle v tu nejnepředvídatelnější chvíli přijde něco nečekaného. Vidina se zamlžuje. Domnívali jsme se, že jsme našli správný směr, a náhle se ocitáme někde jinde zbaveni orientačních bodů. V Tokiu se na orientační body snadno zapomene, neboť město je neustále pod vlivem barev, různých technik a odvážných koncepcí, stylů a rytmů. Dnem i nocí hledá město jiné formy, jiné myšlenky. (…) Teprve s dostatečným odstupem se přítomnost vzdaluje a ve světle návěstidel spatříme planetu budoucnost, která bude dost možná velmi blízká planetě Edo.“ ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už řadu kvalitních dokumentů z asijských zemí natočených převážně BBC. Ve srovnání s nimi mi tento snímek připadá průměrný. Nemá žádný výpovědní systém, působí chaoticky, neuspořádaně a amatérsky. Škoda, protože mít možnost natáčet v Tokiu je výsada, kterou nemá každý. Taky náš doprovodný komentář nebyl nic moc. Nesděloval žádná fakta, ať už historická nebo současná. Byla to jen taková barvitá podívaná. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Náhodně poskládané informace, které tak jak jdu za sebou, nedávají smysl, neustálé záběry na něčí nohy, výpovědní hodnota nula nula prd. Ani vizuálně to není poutavé, pěkné, natož komentářem. Mamka u toho dokonce usnula, asi po prvních dvaceti minutách. To už je lepší si to Tokio projít skrze Google View. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama