Reklama

Reklama

Čínské zdi

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Film tematizuje ambivalentní vztah současných Čechů k Číně, Číňanům a čínské politice i ekonomice. Stále více Čechů studuje čínštinu čistě z ekonomických, pragmatických důvodů zatímco o nositeli Nobelovy ceny za literaturu, v Číně zakázanému a perzekvovanému spisovateli Gao Xingjianovi, je velký problém byť jen promluvit na čínské ambasádě v Praze. Tento významný literát se stává jednou z postav filmu.
Fascinace „velkou Čínou" a všudypřítomná atmosféra strachu čínských zastupitelů i opatrnost a utilitárnost v řadě výpovědí českých občanů odkazuje nejen k novodobé cenzuře v zemi s překotně se rozvíjející ekonomikou, ale i k významné prastaré kulturně-filozofické tradici Číňanů.
Film se snaží prostřednictvím výpovědí, analytické reflexe i archivních materiálů přiblížit křehkost a mnohoznačnost našeho vztahování se k Číně. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Marze

Marze (hodnocení, recenze)

Čína nikdy světová velmoc nebude. Nemají úspěšnou vědu protože většina obyvatel je nevzdělaných na venkově. Daleko menší Japonsko má mnohem více Nobelových cen. Vše se kopíruje.V Číně je hrozné životní prostředí a všichni bohatí lidé se stěhují na západ. Ve velkých městech není žádná kultura, nemůžete jít do divadla apod. Jazyk jak zaznělo v dokumentu je velmi obtížně naučitelný...Potěšil mě příspěvek mého oblíbeného Vladimíra Komárka o budoucích pročínských politických stranách u nás v důsledku předluženosti Evropy a půjčování peněz.

Uživatel Marze smazal svůj příspěvek.

 (hodnocení, recenze)

Ztotožňuji se s názorem onoho staršího člověka, že očekávání budoucích konkurenčních výhod na základě znalostí čínského jazyka ze strany českých studentů jsou velmi nadhodnocená až naivní. Čínští businessmani mezi sebe cizince skutečně jen tak nepustí. Proto - opět v souladu s názorem toho pána - je mnohem lepší umět pořádně anglicky.

Reklama

Reklama