Reklama

Reklama

Setkání s Plutem

(TV film)
  • USA Mission Pluto (více)

Obsahy(1)

Téměř po deseti letech na cestách se vesmírná sonda New Horizons připravuje završit svou základní misi: objevit planetu Pluto. V této chvíli ve vzdálenosti téměř 5 miliard kilometrů proniká NASA sonda zvaná New Horizons vnější částí solární soustavy rychlostí desetkrát vyšší než je rychlost kulky. Vydává se do poslední velké nezmapované sféry naší sluneční soustavy označované jako třetí sféra. Cílem je zdokumentovat neprozkoumaný svět deváté planety Pluto. Nikdo doposud neví, jak Pluto opravdu vypadá, ale jisté je, že nastane revoluce v planetární vědě. Možná najdeme odpovědi na některé z nejvýznamnějších otázek ohledně vývoje sluneční soustavy nebo vzniku Země. (National Geographic)

(více)

Recenze (4)

Dreamer 

všechny recenze uživatele

Ak cakate na nove fotky ci objavy, zabudnite, je to nieco ako preview, ci reklama na to, co sonda objavi, v dokumente by boli asi rovnake informacie, aj keby ho natocili o 5 ci o viac rokov skor, absolutne nic nove. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pro mne velké zklamání. Moderátor Jon Silva, známý také z Mozku v akci, se sice snaží být vtipný, ale celkově pořad nenabídne nic, co by zájemci neznali. Podíváme se na fotku Pluta z Hubbleova teleskopu, na samotnou sondu, přičemž nepřiměřené množství času je věnované možné srážce s jakýmkoliv, i sebemenším tělesem, o Plutu samotném se dozvíme zatím jen teorie, uvidíme ještě tak fotku Pluta deset dní před dosažením styčného bodu, a pak jásot, když sonda v pořádku kolem Pluta proletí a odešle informace. Jaké? To prý budou vědci teprve zkoumat. Je to podobné, jako když v detektivce čekáte na to, kdo je vrah, a nakonec vám řeknou, že je to vlastně jedno. ()

Reklama

TonyStark 

všechny recenze uživatele

V lednu 2006 odstartovala k planetě Pluto sonda New Horizons. V srpnu téhož roku se inteligenti na Astronomickém kongresu v Praze dohodli, že Pluto už nebude planeta. Sondě byla naštěstí tahle taškařice u zádele a tak doletěla po devíti letech a pěti miliardách kilometrů k cíli. Že to dopadlo dobře už všichni víme a přitom stačilo, aby jí během těch devíti let trefilo jediné smítko a bylo by po všem... Dokument slouží jako životopis sondy, která ještě zdaleka neřekla poslední slovo (pokud se najdou prachy v rozpočtu, který byl naplánován jen do konce roku 2016). ()

Ace Liver 

všechny recenze uživatele

Dokument nejvíce trpí na snaze být prvním. Prvním dokumentem o odvážné desetileté misi k Plutu. To je samozřejmě velice lákavé téma, generující velké množství potenciálních diváků. Bohužel v honbě za prvenstvím autoři tak nějak pozapomněli, že vlastně ještě nemají o čem točit. A tak tu máme naprosto plytký dokument, hrající na obrovskou senzaci, avšak absolutně nicneříkající. Nejen že v době natáčení byla známa pouze jedna fotka Pluta (a tu nám autoři ukážou v nějakých třech letmých problicích), ale dokument prakticky nijak nerozvádí ani známá fakta. Stavba sondy, start, cesta, astronavigace atd. - to jsou všechno témata o kterých lze hovořit celé hodiny, avšak i na tyto informace pohlíží dokument velmi laciným a povrchním způsobem. Jednoduše - nekoukejte na to. Ušetříte si tak 45 minut zírání na moderátorovu super afektovanou držku. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama