Reklama

Reklama

Errementari

  • Španělsko El herrero y el Diablo (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Errementari vypráví příběh kováře Patxiho (Kandido Uranga), který uzavřel smlouvu s ďáblem, aby se vrátil v bezpečí z války za svou milovanou ženou. Když nadejde den, kdy si má ďábel vybrat svůj dluh, skočí na lest vychytralému kováři a stane se jeho zajatcem. Situace se změní, když zatoulaná dívka jménem Usue (Uma Bracaglia) ďábla nevědomky propustí. Proti kováři teď stojí nejen rozběsněný dav vesničanů, kteří si myslí, že Patxi dívku unesl, ale především celé peklo. (Hernycztek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Typ filmu, který mi u nás velmi chybí. Fantasy/pohádka bez kýčovitého dětského balastu, jenž postupně odkrývá hlubší kořeny (ne)lidské povahy. Velmi sympaticky a nečekaně se vyvine jedna postava. Není v tom sama. Odkazy na základní archetypy tíhy lidské života - pojetí hříchu a smlouvy s ďáblem má při správném uchopení vždy velký potenciál a tady je to nesporně v určitých ohledech nadstandard. Errementari bych ideálně doporučil na Štědrý večer po dvaadvacáté hodině. Kvalitní temnější baskické S čerty nejsou žerty. 70%. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohádek bez rozpočtu a Hollywoodských hereckých hvězd. Dantovo peklo, Faust a evropský folklór dohromady v malinko nedopečené jednohubce na nedělní večer. Přitvrdit, vynechat pohádku a udělat z toho čistokrevný horor, bylo by to sakra dobré. Ale mám rád tyhle úchylný podivnosti. Lepší trojka, 65%. ()

Reklama

AloeB 

všechny recenze uživatele

Můj první film v baskickém jazyce. Trochu to ukazuje velký nedostatek ČSFD a to rozdělení filmů ne na základě jazyků, ale pouze zemí původu, což je škoda, protože regionálně je film možná španělský, ale kulturně a jazykově se od všech těch erotických romanťárem a psychologických krimi tvrdě liší. Errementari bych popsal jako hororovou pohádku, trochu na styl Guillerma del Tora včetně podobných masek, znatelně inspirovanou baskickým folklórem, který je jak známo částečně a poněkud roztomile zatížen vlivem křesťanské víry. Snímek silně staví na výborně vybudované atmosféře, která se promítá jak do vizuálu tak i příběhu. Prvky ďábla, kováře, který jej přemohl, tajemného světáka, který přišel do Bohem zapomenutého kraje, nebo kněze jsou použity archetypálně, přesto vhodně a originálně. Baskická jména jsou kouzelná, příběh napínavý a drží si svoji úroveň až do samotného konce. Dočkáme se dokonce i pekla do určité míry, které sice není nijak extra inovativní, ale v rámci snímku velmi funkční a rozhodně ne směšné. Errementari si tedy získal mé srdce a vřele jej doporučuji, nejlépe s původním baskickým zněním, zvlášť pokud byste chtěli poslechnout si jazyk, který doslova nenajdete nikde na světě. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Problém s tímto filmem je, že neví, jestli chce být pohádkou (třeba Francouzi podobně hororové pohádky točili, viz Paleček a obr), hororem, určitým náboženským pamfletem nebo dokonce komedií (pár náznaků zde najdeme, včetně větším pekelníkem odkopnutého malého pekelníka). Má to celé slušnou výpravu, mírně nadprůměrnou kameru, určité množství zvratů (žel, některé jsou odhadnutelné dlouho dopředu, takže se žádné překvapení moc nekoná), ale celkově je to prostě hodně rozpačité a nejednotné. Stojí asi za to film vidět, ale podruhé by mne k tomu už nic netáhlo. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Je to taková lehce Hororová, sem tam vtipná pohádka. Příběh velice poutavý, pěkná atmosféra a parádně udělané peklo. Možná jsem měl počkat a pustit si to 5.12. :o) a možná se tohle stane takovou moji Hororovou povinností pro tento den. Kdo má doma zlobivé děti, pustil bych jim to jako večerníček, haha. (284. hodnocení) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2017 na filmovém festivalu Sitges ve Španělsku. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo od 12. prosince 2016 do 27. ledna 2017 ve Španělsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama