Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (173)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

To je tak keď démona milujete už dávno a do anjela sa behom sledovania seriálu zamilujete, no hodnoďte potom aspoň trochu objektívne! Ak k tomu ešte podávajú herecké výkony aké podávajú. Okrem toho skvelý humor a príbeh, ktorý nepustí. Knihu som nečítala, ale už som si ju zaobstarala a idem sa do nej pustiť a to sa stáva málokedy... ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Je šílená radost pozorovat dvojici Tennant a Sheen. Fakt jsem si ty dva po boku na obrazovce užívala. Líbilo se mi i pojetí, se kterým byla minisérie natočená. Takový ten nadhled, který Britové umí. Dětští herci byli taky dobře vybráni a vlastně jediní, kdo mi štvali, byl Shadwall s Madame Tracy. Hudba od Queen jen potěšila a skvěle seriál doplňovala. Není to úplně dokonalé, ale jsem spokojená. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než už tak výtečná předloha. Co dělalo knihu nápaditou nadpřirozenou komedií a satirou, je dodrženo nebo zvýrazněno, překombinované části jsou díky vizuálním hrátkám srozumitelnější a třeba finále, které mi při čtení přišlo trochu na sílu, je tady zručnou a svižnou třešničkou na dortu. Gaiman se navíc nebojí protěžovat dvojici Sheen-Tennant, protože dobře ví, že většina čtenářsky nezainteresovaných diváků dorazila právě kvůli nim. Díky za tuhle jednohubku, která suverénně ospravedlnila téměř dvouleté čekání. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

"I am tne archangel fucking Gabriel!" A jestli mají kachny uši, případně zda by se v devíti kruzích pekla našla taková věc jako gumová kachnička... Jo, takhle nějak si představuju Armagedon. Když je divák dostatečně trpělivý a netrvá mu rok, než se dostane ke třetímu dílu (protože první dva jsou rozjezd), je odměněn jízdou pekelně nebeskou. Já si ty dva rozjezdové nakonec i zopakovala, abych se vrátila do děje, a rozhodně mi to neublížilo. ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Uff. Vzdycky jsem si myslel, ze zpracovat Pratchetta do vizualni podoby je pri zachovani kvality nemozne (protoze ty vtipy jsou proste PODSTATNE lepsi kdyz je ctete z papiru) a tohle je zel bohu dukaz. Svet, postavy a ostatne cely koncept je samozrejme bozsky a v ramci moznosti se to povedlo prenest solidne. Bohuzel je to cele obrovsky uspechane a tomu kdo to tocil zjevne chybela vize. Vetsine momentu, kterym bych se v knize smal a povazoval je za uzasne vtipne, jsem se na obrazovce nesmal skoro vubec. Vetsina napadu, ktere by v knize byly naprosto genialni, zde pusobi jen jako promarneny potencial a jsou tak akorat na pokrceni rameny. Serial by potreboval byt minimalne dvakrat delsi, aby dobre fungoval, protoze diky brutalne osekanemu scenari nema polovina postav v podstate co hrat a na hercich je videt, ze se citi casto jako figurky v nejakem divnem loutkovem predstaveni (nejpalcivejsi je v tomto ohledu Mireille Enos a jeji War). Vsechny ostatni postavy krome ustredni dvojice angel/demon jsou naprosta bida a to vcetne, pro dej, velmi dulezitych postav. I kdyz buhvi, ono to nakonec mozna ani neni scenarem, ale strihem, ktery je i v konverzacnich scenach naprosto straslivy a nesmyslne usekavani zaberu ke konci vety je joke specielne v poslednich dvou dilech. Jakoby strihac dostal pokyn or rezisera, ze musi usetrit alespon 1-2 sekundy v kazde scene. Kapitolou samou pro sebe jsou pak vsechny dalsi remelsne chyby a nedodelky, pocinaje tim, ze polovina hercu je mluvena nekym jinym a jejich hlasy zni polovinu casu jak kdyby mluvili v male koupelne (Anathema je zdaleka nejhorsi) a konce specialnimi triky, ktere do zaberu casto vubec nesedi a je zjevne, ze je postavy "nevidi" (protoze herci hraji pred zelenym pozadim). Ve vysledku to vypada, ze pres zjevne velky rozpocet, si Amazon Original ukousl vetsi sousto, nez byl schopen spolknout. Z latky, ktera ma na platne potencial byt stejne legendarni jako Monty Python nebo prinejmensim Jistě, pane ministře, tak zbyl jen lehky nadprumer. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Než vznikl seriál, byla několik desítek let v různých fázích vývoje adaptace filmová. Spoluautor knižní předlohy Terry Pratchett k tomu už v roce 2001 při své návštěvě Prahy v knihkupectví Krakatit řekl: "S Neilem Gaimanem jsme podle Dobrých znamení napsali scénář už někdy v roce 1990. Koupila ho společnost Sovereign. Pracovali jsme na tom velmi tvrdě a nevzpomínám si, že bychom někdy dostali zaplaceno. Sovereign z toho pak navíc začal vyhazovat všechno, co bylo dobré, tudíž to najednou už vlastně nebyla Dobrá znamení. Vyhodili i čtyři motorkáře z apokalypsy, kteří jsou vlastně jediným důvodem, proč by na ten film někdo šel. Naštěstí zbankrotovali dřív, než to mohli zbabrat úplně." Když se pak práce na filmu chopil režisér Terry Gilliam, Pratchett s Gaimanem se zcela úmyslně rozhodli, že se na projektu nebudou podílet, protože "i špatný Gilliamův scénář bude pořád lepší než náš dobrý." Jak by vypadal se ale patrně už nedozvíme. (NIRO)
  • Na začátku ve scéně, kdy se děti baví o mimozemšťanech, jedno z nich pronese: „Exterminate!“ Což je hláška mimozemšťanů Daleků ze seriálu Pán času (od r. 2005). (Nathaniell)

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama