Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (174)

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Geniální Tennant a tradičně dobrý Sheen si kradou celý seriál pro sebe. Bez jejich atypické buddy vztahovky by se jednalo jen o neúnosně natahovanou a vlastně dost přihlouplou anekdotu na téma Přichází Satan, ke které je přilepená další úplně zbytečná vyprávěcí linka s čarodějnicemi, lovci čarodějnic a knihou pitomých neomylných proroctví. Typický pratchettovský humor působí v těchhle reálných kulisách mírně rušivě, naopak finální Apokalypsa je bohužel směšná nezáměrně. Trochu to naštěstí napraví nebesko-pekelná soudní dohra, která přijde po konci světa, aneb dvojití agenti to nikdy nemají lehké. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Protože Terryho Pratchetta můžu už od dob Zeměplochy, tak jsem tušil, že mě jeho styl humoru nezklame. A taky se převedení na televizní obrazovky povedlo, i když i tady platí, že nic není dokonalé ... ale chválit se musí. Kromě skvělé předlohy seriál stojí také na hereckých výkonech anděla a démona, jejichž role jim padli jak ulité. Narazíte tu na nezapomenutelné hlášky, božské či ďábelské scény i na nudnější pasáže, ale celé dohromady to směřuje k neodvratnému cíli, který nikoho nepřekvapí, ale důležitější je především cesta. Rozhodně film svým pojetím může popudit některé diváky a nebudete se asi divit, že ho neobjevíte v odkazech na stránkách Krestanfilms ;-). Ostatní by si ho mohli užít a za sebe doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Camus 

všechny recenze uživatele

Velmi opatrně bych Good Omens doporučil, zvláště pokud máte rádi Pratchettovi knihy a jeho styl humoru. Já zas tak moc ne a proto byl pro mě seriál spíš průměr. Skvělé je ústřední duo herců – Michaela Sheen a Davida Tenanta. Výprava je moc pěkná a triky jsou sice televizní, ale úplně v pohodě. Horší je to ale s dějem. Spousta nepotřebných odboček, prokreslování vedlejších postav, které jsou ve výsledku v ději skoro k ničemu, natahovaný děj. Na první pohled se zdá, že je ústřední dvojice hybatelem děje a trávíme s nimi spoustu času, ve výsledku se ale ukazuje, že by se vlastně celý děj odehrál skoro stejně bez jejich přičinění (a věci, na kterých v ději záleží udělají náhodou). Je to v seriálu mírně tematizováno, ale to mi ke spokojenosti fakt nestačí. Poslední díl je pak největší zklamání. Mohla to být pěkná dvacetiminutovka, místo toho je to na hodinu natáhnutý epilog. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Je šílená radost pozorovat dvojici Tennant a Sheen. Fakt jsem si ty dva po boku na obrazovce užívala. Líbilo se mi i pojetí, se kterým byla minisérie natočená. Takový ten nadhled, který Britové umí. Dětští herci byli taky dobře vybráni a vlastně jediní, kdo mi štvali, byl Shadwall s Madame Tracy. Hudba od Queen jen potěšila a skvěle seriál doplňovala. Není to úplně dokonalé, ale jsem spokojená. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem četla a nelíbila se mi (ačkoli si obou autorů vážím a Gaimana jako spisovatele mám jnak moc ráda). Seriálová adaptace je věrná, takže se mi nelíbí ze stejných důvodů - konec světa je tu pojatý jako vtípek, odpolední historka, kterou by si Azirafal a jeho kamarád démon mohli vyprávět nad šálkem čaje. Ale ten humor mi připadá moc chtěný, moc tlačí na pilu. O obou hlavních postavách se během minisérie nic moc zásadního nedozvíte... a vlastně ani o nikom jiném. Je to takové plácnutí do vody, které nikomu nic nepřinese. Málem byl konec světa, ale pak nepřišel a všechno se vrátilo do starých kolejí. Pár scén je dobrých, to ano, ale pak tu jsou až trapné momenty. David Tennant hrát umí, ale tady se polovinu času jen kření. Dětští herci neumí moc hrát. Dokonce i takový charismaťák jako Jon Hamm je zapomenutelný! ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • V epizodě si voják hlídající vojenskou zakladnu čte knihu „American Gods“ od spisovatele Neila Gaimana. (Evra)
  • Dej druhej série už nevychádza z pôvodnej knižnej predlohy, ale je nový. Slúži na preklenutie dejovej linky medzi príbehom pôvodnej knihy a nevydaným námetom knižného pokračovania. (Mandragor)
  • Než vznikl seriál, byla několik desítek let v různých fázích vývoje adaptace filmová. Spoluautor knižní předlohy Terry Pratchett k tomu už v roce 2001 při své návštěvě Prahy v knihkupectví Krakatit řekl: "S Neilem Gaimanem jsme podle Dobrých znamení napsali scénář už někdy v roce 1990. Koupila ho společnost Sovereign. Pracovali jsme na tom velmi tvrdě a nevzpomínám si, že bychom někdy dostali zaplaceno. Sovereign z toho pak navíc začal vyhazovat všechno, co bylo dobré, tudíž to najednou už vlastně nebyla Dobrá znamení. Vyhodili i čtyři motorkáře z apokalypsy, kteří jsou vlastně jediným důvodem, proč by na ten film někdo šel. Naštěstí zbankrotovali dřív, než to mohli zbabrat úplně." Když se pak práce na filmu chopil režisér Terry Gilliam, Pratchett s Gaimanem se zcela úmyslně rozhodli, že se na projektu nebudou podílet, protože "i špatný Gilliamův scénář bude pořád lepší než náš dobrý." Jak by vypadal se ale patrně už nedozvíme. (NIRO)

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama