Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (174)

Wally 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první epizodě, ze které jsem byl nadšen a strašně se bavil, jsem hned těmi následujícími vystřízlivěl a zjistil jsem, že i přes slibný začátek se ze mne fanoušek T. Pratchetta nikdy nestane. Ostatní díly obsahovaly dva tři dobré vtipy a zbytek se topil v trapnosti (lovec čarodějnic, čarodějka sama apod) a nezachranili to ani skvělí M. Sheen a D. Tennant. ()

Camus 

všechny recenze uživatele

Velmi opatrně bych Good Omens doporučil, zvláště pokud máte rádi Pratchettovi knihy a jeho styl humoru. Já zas tak moc ne a proto byl pro mě seriál spíš průměr. Skvělé je ústřední duo herců – Michaela Sheen a Davida Tenanta. Výprava je moc pěkná a triky jsou sice televizní, ale úplně v pohodě. Horší je to ale s dějem. Spousta nepotřebných odboček, prokreslování vedlejších postav, které jsou ve výsledku v ději skoro k ničemu, natahovaný děj. Na první pohled se zdá, že je ústřední dvojice hybatelem děje a trávíme s nimi spoustu času, ve výsledku se ale ukazuje, že by se vlastně celý děj odehrál skoro stejně bez jejich přičinění (a věci, na kterých v ději záleží udělají náhodou). Je to v seriálu mírně tematizováno, ale to mi ke spokojenosti fakt nestačí. Poslední díl je pak největší zklamání. Mohla to být pěkná dvacetiminutovka, místo toho je to na hodinu natáhnutý epilog. ()

Reklama

forsythia 

všechny recenze uživatele

"I am tne archangel fucking Gabriel!" A jestli mají kachny uši, případně zda by se v devíti kruzích pekla našla taková věc jako gumová kachnička... Jo, takhle nějak si představuju Armagedon. Když je divák dostatečně trpělivý a netrvá mu rok, než se dostane ke třetímu dílu (protože první dva jsou rozjezd), je odměněn jízdou pekelně nebeskou. Já si ty dva rozjezdové nakonec i zopakovala, abych se vrátila do děje, a rozhodně mi to neublížilo. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Sice jsem po většinu seriálu čekal, kdy uvidím poprvé a doslovně ,,anděla s ďáblem v těle", přinejmenším tedy předovýstupku druhého v zadní části prvního, ale co už. Účel splněn, devadesát devítka Radeček přečte knihu. Aha, hvězda dolů za absenci ,,těch druhých" jezdců z Apokalypsy. Chcete-li je poznat, následujte Radkina. Nebudete zklamáni. Nejste-li blbečci. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taký dobrý seriál na odľahčenie, taká príjemná oddychovka, ktorá vám spestrí deň a zlepší náladu. Nemyslím si, že seriál sadne každému, keďže je netaktný, šialený a plné bizarností. Tiež to má vážne špecifický a svojský humor, ktorý je odvážny, ako sme u britského humoru zvyklí. V niektorých prípadoch je to aj dosť kontroverzné, keďže si rád upravuje biblické "pravdy" na svoj obraz. Good Omens je skutočne zábavou paródiou a satirou na do značnej miery skreslenú kresťanskú tematiku, provokatívne pojíma a parafrázuje Bibliu, a všetko toto parádne kĺby so sarkazmom a odľahčeným prístupom. Dynamická dvojica, ktorá pozostáva z anjela Aziraphalea a démona Crowleyho, je proste božia. Michael Sheen a David Tennant sú famózny. A o knižnú predlohu k príbehu sa postaral geniálny Neil Gaiman. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Některé scény, ve kterých Crowley (David Tennant) řídí hořící auto, byly opravdu udělány tak, že Tennant seděl v opravdovém autě, které hořelo. (NiWi)
  • Než vznikl seriál, byla několik desítek let v různých fázích vývoje adaptace filmová. Spoluautor knižní předlohy Terry Pratchett k tomu už v roce 2001 při své návštěvě Prahy v knihkupectví Krakatit řekl: "S Neilem Gaimanem jsme podle Dobrých znamení napsali scénář už někdy v roce 1990. Koupila ho společnost Sovereign. Pracovali jsme na tom velmi tvrdě a nevzpomínám si, že bychom někdy dostali zaplaceno. Sovereign z toho pak navíc začal vyhazovat všechno, co bylo dobré, tudíž to najednou už vlastně nebyla Dobrá znamení. Vyhodili i čtyři motorkáře z apokalypsy, kteří jsou vlastně jediným důvodem, proč by na ten film někdo šel. Naštěstí zbankrotovali dřív, než to mohli zbabrat úplně." Když se pak práce na filmu chopil režisér Terry Gilliam, Pratchett s Gaimanem se zcela úmyslně rozhodli, že se na projektu nebudou podílet, protože "i špatný Gilliamův scénář bude pořád lepší než náš dobrý." Jak by vypadal se ale patrně už nedozvíme. (NIRO)

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama