Reklama

Reklama

Střelný prach

(seriál)
  • Velká Británie Gunpowder
Trailer 2

Epizody(3)

Londýn, 1605. Robert Catesby, který je oddaným katolíkem i v době, kdy protestantská Anglie katolíky neúnavně pronásleduje, zosnuje spiknutí, jehož cílem je vyhodit do povětří parlament a zabít krále. Seriál předchází zrodu tohoto spiknutí. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (39)

Fr 

všechny recenze uživatele

“NAŠE SESTRA BYLA ROZMAČKÁNA JAKO SEMENA. NÁŠ BRATR ROZSEKÁN JaKO PRASE. BUDOU POMSTĚNI...“ /// Komorní historický drama, plný potírání katolický církve, což není zrovna čin, kterej by mě zrovna rozpálil do ruda. Tak snad děj… hezký mučení, ale taky hodně slov, který nudí (ale ten spánek jsem fakt přemohl!). Seznamování s politickou situací a příprava na akci, ve který má hrát hlavní roli střelnej prach. A samozřejmě muži katolický víry. Komorní je to furt. Venku se toho moc nevodehrává – a když tak kraviny. Závěrečnej díl přináší trochu vzrůša, ale je to takový umělý a nenáročný. Těším se aspoň na finále. Přestřelka je divná, asi proto, že chtěj ukázat nízkou inteligenci tehdejších lidí. Což je asi jediná emoce, která mě přepadá. Divný ne? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu si užít čtvrcení a dušení. 2.) V mých pohádkách prohrává dobro se zlem. 3.) Jsem ochotnej položit život za něco, čemu jsem u prdele. 4.) Thx za titule „Nine9 a LordMazour“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Drsný a pekne výpravne zvládnutý miniseriál o sprisahancoch strelného prachu, ktorí vstúpili do dejín úmyslom spáchať atentát na anglického kráľa Jakuba I. a členov parlamentu. V hrubých rysoch a v kontexte hlavných postáv celkom pekne mapuje tieto udalosti, s blížiacim sa záverom však mnohé reálie okolo postáv autori trocha "prikrášlili" len aby sa viac zapáčili divákovi, čiže nie všetko sa dá brať za bernú mincu. No nevyčítam to, pretože sa na to pozeralo výborne a bol to príjemne strávený filmový čas. Hlavne nedá mi ešte raz nespomenúť - výprava a kostýmová tvorba boli šmakózne. A z Liv Tyler sa podarilo urobiť dokonale strhanú a utrápenú ženu, maskéri mali plno práce, no výsledok stál za to (teda aspoň dúfam, že to bol výsledok maskérskej práce). Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stredovek sa s "heretikmi" nemaznal a to najlepšie bolo byť na trikrát sťatý. Ak sa teda nerozhodli najprv vám vybrať črevá z tela. Tento seriál sa takisto nemazná s ukazovaním scén, ktoré nemusia byť vždy oku lahodiace. Dnes sa totiž nosí ukazovať historické filmy tak naturalisticky, ako to len ide. Nakoniec tá poprava ale vyjde z celej minisérie ako to najlepšie, čo je tam vidieť. Chýba tomu moment prekvapenia, najmä ak vopred poznáte dej vďaka viacerým filmom alebo historickému poznaniu tejto témy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Spiknutí střelného prachu, tak si u nás většina lidí nevybaví nic a pokud, tak si to matně spojí Guyem Fawkesem, na čemž má hlavní podíl V jako Vendeta. V tomto případě je ústřední postavou Robert Catesby, který byl hlavním aktérem celého spiknutí a dostupným historickým faktům odpovídá i celkové zpracování. Bohužel se série nevyhnula určité černobílosti, takže oproti zvyklostem jsou tady hodní katolíci a démoničtí protestanti. Ale jinak se ten odraz tehdejší doby celkem podařil, najde se pár šavlovaček, fandové poprav si také přijdou na své a celkem s přehledem se tvůrci vyrovnali i se zjevným nedostatkem financí. Herecky není co vytknout především aktérům ve vedlejších rolích na čele s Mullanem nebo Liv Tyler, ale Harington uvízl v úloze Jona Sněha a ani tady se mu z ní nepovedlo vymotat. V tomto případě to sice tolik nebilo do očí, ale i tak mi to občas lezlo na nervy. Nicméně i tak jsem spokojen a nelze si než přát víc podobných minisérií. 75% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná historická tří dílná nálož s Johnem Snowem v hlavní roli, který se opět ohání mečem a parádně mu to sedne. Anglie 17. století, nahánění katolíků včetně s brutálními popravami a mučením a plánovaný atentát na krále Jakuba I. Skvělá dávka historie, temné atmosféry, násilí a hereckých výkonů. Dost dobré, chci vidět víc! 80% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Časť série bola natočená v Oakwell Hall, ktorý sa nachádza v meste Birstall v západnom Yorkshire. (Jozko)
  • Pri scéne prestrelky je pomerne detailne zobrazené nabíjanie a obsluha muškiet. Pripaľovanie knôtu, kde strelci už založený knôt prikladajú s celou puškou k otvorenému ohňu, je však historicky nesprávne a nebezpečné - ľahko by tak mohlo dôjsť k predčasnému výstrelu zbrane. (Durgas)
  • Christopher „Kit“ Catesby Harington, který ztvárnil ústřední roli a zároveň s Ronanem Bennettem spoluvytvořil scénář, je jak již napovídá prostřední jméno, skrze matčinu větev rodu skutečným příbuzným Roberta Catesbyho, předobrazu své role a muže, který stál v čele tzv. Spiknutí střelného prachu, skrze které se skupina anglických katolických šlechticů neúspěšně pokusila o atentát na krále Jakuba I. a vyhození do povětří Westminsterského paláce 5. listopadu 1605 v době zahajovacího jednání parlamentu. Zajímavostí je také, že Kit Harington, jak již bylo řečeno, je příbuzným Roberta Catesbyho, vůdce spiknutí  a skrze otcovu větev rodu také skutečným příbuzným krále Jakuba I., který byl cílem atentátu. Jeho předci tedy stáli jako nepřátelé na opačné straně barikády a on, nyní, po čtyřech stoletích je spolutvůrce seriálu, který mapuje tuto historii. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama