Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 4

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (477)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Nejspíš můj vůbec první slovenský horor... mohlo to dopadnout lépe, mohlo to ale dopadnout i mnohem hůře. Film těží z parádní knižní předlohy (se kterou se ale vůůůbec nemůže rovnat, pač to byla jedna z nejlepších hororových knížek za iks posledních let) a pak taky z fajn herců, kde jsem, na rozdíl od knihy, fandil i hlavnímu hrdinovi Igorovi. Bohužel snímek klouže jen tak po povrchu (ale to je problém i těch současných z halyvůdu), ty jednotlivé scény z předlohy jen nastíní a zase hop na další. Tudíž a propos pokud jste s Karikovou předlohou ještě neměli tu čest (chyba!), určitě si jí, pro lepší pochopení tohoto, prvně přečtěte. A na film se už pak vlastně ani dívat nemusíte :-) A kdo si po přečtení/dokoukání nevyhledal na YT toto, tak kecá :-) ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Dokážem si predstaviť, ako báječne si film užil divák bez znalosti predlohy. Mnohé závažné a šokujúce dejové zvraty sa totiž vo filme vo vzťahu ku knihe zopakovali jedna k jednej, logickou otázkou teda je, čo také mohlo osloviť čitateľa, ktorý mal naopak to šťastie, že najprv zhltol knihu. Film totiž stavil na vysokú popularitu literárnej predlohy. Je to jednoduché. Mária Havranová (ktorá si mala ponechať toto nádherné dievčenské meno) je najväčší súčasný slovenský ženský sexsymbol, a to sa zaobíde úplne bez mejkapu (!). Matej Marušin najväčším mužským sexsymbolom bude až vo chvíli, keď sa ostrihá nakrátko, je šťastie, že vo filme ho vidno väčšinou v čiapke. Už jeho fyziognómia stojí za návštevu kina ako nejaký špeciálny bonus. Režisér je však určite zvedavý na iné, takže - široko-ďaleko neexistuje lepší mysteriózny triler. To menej lichotivé nasleduje. Niektoré scény sú zostrihané príliš unáhlene (doslova blesková návšteva cvokhausu v noci), vidno, že strih primárne slúžil tomu, aby bola dĺžka materiálu určená pre seriál prispôsobená potrebám filmu. Uprednostniť seriál pred kvalitami filmu je niečo, čo nikdy nepochopím, aj keď žijem v kapitalistickej spoločnosti. Režisér sa totiž do dejín kinematografie zapisuje filmami, nie seriálmi. Z dôležitých vecí tu hapruje budovanie napätia. Ak viem, že robím hororový mysteriózny triler, alfou a omegou je napätie, ktoré by síce malo byť kolísavej intenzity, ale nikdy nezmiznúť (vo filme Votrelec je tam permanentne, bez odľahčujúcich scén). Ak idem do kina na niečo strašidelné, potrebujem sa báť k posraniu (napr. oceňujem zvuky, ktoré vydáva to malé chlapča v lese). Napätie musí vystupovať z plátna vo "vysokom reliéfe", ako asambláž, a to i v úvodnej polhodinke. Čosi také sa najlepšie dosahuje hudbou, či skôr - v tomto žánri - nápaditým hudobným alebo zvukovým motívom, ktorý by mal jemne vibrovať aj v pokojnejších častiach (motív v Trhline však zďaleka nie je tak dobrý, ako sa píše). Aby si to človek uvedomil, nemusí mať štátnice z dejín kinematografie. Keďže dávam štyri hviezdy, všetko ostatné je samozrejme fajn a nepociťujem potrebu to rozoberať. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem se chystal, že si přečtu knihu, až vyšel film a tak jsem se jako fanda do Tríbečské záhady pustil rovnou do něj, takže nemůžu srovnávat. Film vystihuje pak jedno slovo a to rozporuplný. Ta první půlka převážně v tom blázinci mě nebavila ani nijak nevtáhla do děje, takže první půlku jsem přetrpěl, ale jak se konečně vyrazí na výlet tak je to jiný kafe. Bál jsem se další kopírky Blair Witch, ale trhlina si jede svou cestou. Uznávám, že herci jsou vesměs nezajímaví s výjimkou Maštalíře jehož přerod z velkýho suveréna do borce kterýmu z toho jebne mě hodně bavil navíc je tu i zajímavá pointa ohledně jeho postavy. Atmoška na výletě je precizní jak málo stačí perfektní kamerový nájezdy na sychravý podzimní les prostá hra světel v tmavé noci potkávání osob které tam prokazatelně nemůžou být atd. Fakt škoda tý nezaživný první půle jinak bych hodnotil výš.50% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně docela prima překvápko.. Ze začátku to sice moc šustí papírem a celkově to rámování s uneseným spisovatelem se ukázalo jako naprosto zbytečné, ale od chvíle kdy se na scéně objeví postava Davida fackující sarkasmem svého neúnavného oponenta Andreje, začíná být film poměrně zábavný.. Samotné psycho v lese je zvládnuté vlastně lépe než většina podobně laděných pokusů které v posledních letech platformy jako Netflix chrlí jako na běžícím páse.... Jako odpočinkovka OK ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení od sousedů. Herecké výkony moc dobré a po delším, jemně zbytečně natahovaném, rozjezdu, naběhne vynikající atmosféra hlubokého lesa, podložená a hodně supportovaná vážně povedenou hudbou, za kterou by se nemusel stydět kdejaký hollywoodský flák. Potenciál lesního mystic hororu ale dost pokazí samotný závěr, který je jednak zmatený a celkově vlastně úplně o ničem. Jinak ale celková spokojenost, jsem rád, že se u sousedů snaží o tenhle, v našich krajích, autorsky, nepopulární žánr. 3,5* ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • V knihe sa uvádza, že cesta zo Zlatých Moraviec do Nitry je cesta smrti. Z knihy nie je jasné, v akom čase sa príbeh odohrával, ale v súčastnosti už táto cesta nie je taká nebezpečná, pretože existuje rýchlostná cesta PR1BINA, na ktorú sa presunula väčšina premávky. Otvorená bola v roku 2011. (Milsa)
  • Autor knižky Jozef Karika (lesník Samšály) si dal pred sfilmovaním a podpisom zmluvy podmienku, že vo filme dostane nejakú dôstojnú rolu, aby bola primeraná jeho významu. Svoju cameo rolu nakrúcal ale až štyri dni a podľa jeho slov chcel tomu dať primeranú hĺbku a neexistujú malé role, takže bolo to, samozrejme, náročné naštudovať. (Raccoon.city)
  • Vo filme si zahral malú rolu zmiznutého lesníka samotný autor predlohy Jozef Karika. (lemonova)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama