Reklama

Reklama

Série(6) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Boží dar, tak se jmenuje první šestidílná řada dokumentárního cyklu, který bude věnován potravinám, v kterém se, lépe řečeno, bude děkovat potravinám a budou oslavovány. Pro cyklus Boží dar se stane „celebritou“ základní česká potravina. (Česká televize)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (4)

Buchty (2020) (S04E05) 

To že se dřív jedly buchty na Štědrý den mě pobavilo. Určitě zasytí a když se dovnitř nedá máslo to nikdo nepozná. . ()

Modrý mák (2022) (S06E03) 

"Uz babicky rikali rozjivenym detem je treba dat mak a razek usnou jako spalek" rika Vladislav Benes v dokumentu. Nenapadlo me, ze mak je pochoutka ve vysoke gastronomii. Ale opravdu nejlepsi na dobre veceri neni co jite, ale s kym jite. ()

Hovězí maso (2022) (S06E07) 

Pěkný vzdělávací díl na České televizi. Nevěděl jsem nic o staření masa mokrým a suchým zráním. ()

Gothaj (2022) (S06E08) 

Pro mě asi nejzábavnější díl. Česká mortadela, hospodská klasika gothajský salám německého původu, pro někoho levný salám nevalné kvality kořeněný muškátovým květem, paprikou, česnekem a pepřem, konzumovaný s něčím kyselým, cibulí vonícím, pepřem doslazeným. Nevěděl jsem, že Angličané s Američany k pivu pojídají nakládaná vajíčka, pikantní či kyselá, Ukrajinci slaneček. My prostě studentský řízek , český hamburger. To jsou podoby gothaje. A samozřejmě utopence, neboli nakládané špekáčky což zase nese odkaz k bohatší německé kuchyni wurstu. Poeticky to vystihl geniální Bohumil Hrabal: " Kdo nepil, teskný byl. Kdo se napil pivenka, zčervenal jak dívenka". ()

Reklama

Reklama