Reklama

Reklama

Hirošima - počátek atomového věku

(TV film)
  • Česko Hirošima: Následky (více)
Velká Británie, 2015, 45 min

Obsahy(1)

Dosud nezveřejněné archivní záběry zobrazují průběh i následky okamžiku, který navždy změnil svět. V pondělí 6. srpna 1945 přesně v 8 hodin a 15 minut ráno vstoupil svět do atomového věku. Po přibližně patnácti sekundách od svého vypuštění dopadla vůbec první válečně použitá jaderná zbraň na svůj cíl, japonské město Hirošima, a srovnala jej se zemí. Podle minimalistických odhadů zahynulo bezprostředním působením výbuchu na 70 tisíc obyvatel a další desítky tisíc podlehly v následujících hodinách, dnech, měsících a letech zničujícím požárům, nemoci z ozáření či následkem dalších účinků bomby s nevinným označením „Little Boy". Se svými vzpomínkami na osudné okamžiky se podělí očití svědci z řad obyvatel postiženého města i členové posádek doprovodných bombardérů Great Artist a The Necessary Evil, jejichž úkolem bylo změřit sílu výbuchu a vše fotograficky zdokumentovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na lúke rastú kvety, v piesku sa hrajú deti. Z lietadla niečo letí a zlaté slnko krásne svieti. Všetci ľudia rozmýšľajú, ktovie čo nám posielajú. Je to dar od strýka Sama, taký hríb ešte nikto nemal. Hirošima, ty si milá má. Hirošima, ty si milá má, Hirošima. Na lúke horia kvety, na piesku horia deti. V uliciach je čudné vrenie, malo to byť prekvapenie. Výrazne sa oteplilo, prekvapko sa vydarilo. Má to niekto ale šťastie, atomový hríb ešte stále rastie. Hirošima, ty si milá má. Hirošima, ty si milá má. Prší, prší, len sa leje, nezatváraj milá dvere. Milá má, duša má, nezatváraj pred náma. (text bratislavskej punkrockovej hudobnej skupiny Karpina). *** ()

Maryinka

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi způsobil tak strašlivý zážitek, že nejsem schopna ho hodnotit hvězdami - na jedné straně dobře zpracoval téma, na druhé však ukazuje a popisuje takové hrůzy, že se člověku až zvedá žaludek... Vím, že Japonci nebyli žádná neviňátka a krutosti, které za druhé světové války spáchali, se snad ani nedají popsat, přesto při představě neskutečného utrpení nevinných dětí mi je nanic. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Počiatok atómového veku mohol teda vyzerať nejako inak, ale to sme my ľudia, zabíjanie je vždy prvé. Z vojnovej politiky vyplynula nevyhnutnosť použitia atómovej bomby a vytrpeli si to ľudia. Ich výpovede sú aj po 70 rokoch emotívne, neodolajú plaču, vzácne výpovede očitých svedkov sú možno silnejšie ako priame dokumentárne zábery. Aj tie sú otrasné a zostáva len (márne) dúfať, že sa ľudstvo poučí. Šťastie, že sa v Amerike rýchlo upustilo od výroby hračiek s tematikou atômovej bomby alebo voľby miss s rovnakou témou. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nejzrůdnější útok na bezbranné civilní obyvatelstvo v historii lidstva. Na jedné straně těžko představitelné drastické osudy i radioaktivní zamoření na desítky let a na straně druhé ochranné brýle pro posádku bombardéru a cynická americká show! Dokument je celkem kritický, ale mohlo se zajít ještě dál, zvlášť v roce 2015. I zmínka o lidech jako Robert Oppenheimer či Oto Hanh by udělala dokument zajímavějším. Ne každý Američan totiž slavil. Dokument skvěle popisuje situaci POTÉ. Boys, přijíždějící si pro suvenýry (v té době neměli ani iniciátoři tohoto nelidského útoku ponětí o následném působení radiace a tak tam poslali svoje chlapce na výlet), brutální nadvládu Yakuzy (únosy zbloudilých dětí, následná selekce dle pohlaví a nastolení otrockého osudu) nebo detailní pohled na následný americký "výzkum" japonského obyvatelstva. Závěrečné mírové poselství mi přišlo lehce nucené. Skvělý pohled na situaci před i potom nabízí také čs dokument z kontroverzního cyklu Potomci a předkové - Nad propastí ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jedna, respektíve dve bomby urobili z Američanov najväčšieho dravca sveta a z militaristických Japoncov azda najslušnejší národ na svete. Originálne zábery, výpovede svetkov a preživších, medzi nimi aj taká chuťovečka ako po výbuchu v Hirošime videli nejaké čierneho tvora ako zomiera a mysleli si, že je to pes. Po chvíli zistili, že je to ich vlastná mama. Dokument sa neodporúča k obedu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama