Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (363)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To byla zase bída. Zajímalo by mě, proč Česká televize na Vánoce raději natočí více (pod)průměrných pohádek, než aby nechala vzniknout jednu pořádnou. Svatojánský věneček drželi jakžtakž nad vodou pouze Eliška Jansová, Bolek Polívka a Ivan Trojan, kteří se snad jako jediní snažili z toho zoufale nudného scénáře vytvořit alespoň nějakou zábavu. Jinak hrůza s opět jen těžko snesitelným Jiřím Mádlem v hlavní roli (PROČ?), příliš dlouhá, nudná a tu a tam přímo trapná (vodopády, mor, pitvoření) - vykrádání Byl jednou jeden král (králova rozmluva s manželkou, večeře s nápadníky) mi vadilo ze všeho nejméně. Jiří Strach zkrátka od Anděla páně (kterého napsala Lucie Konášová) stále čeká na dobrý pohádkový scénář a já mám docela strach, že se ho ani pro Anděla páně 2 (kterého už píše či napsal Marek Epstein) zase nedočká. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Bella idea. Nová vánoční pohádka Jirky Stracha má kupu velice pěkných momentů. Za prvé je to přehršel originálních nápadů: princezna rozumějící matematice, tatínek král vynálezce a z toho pramenící všemožné vtípky a narážky (plesnicivin, pohyblivé obrázky, parní stroj), výborná kamera (krásné přelety kamery nad vory a řekou), dobrá hudba a sympatičtí herci. Teda Jirka Mádl je kapitola sama o sobě. Né že by nebyl sympatický, i hrát si myslím, že umí, ale ruku na srdce milé princezny, je fakt tak přitažlivý, okouzlující a neodolatelný? A navíc, proč ho ta princezna vůbec chtěla - lempl, který sekl s kuchařinou, duchem prostý a když se teda má předvést jako plavec či vorař, tak se zabije... To takový Trojan charisma vyzařuje daleko za hranice daného království a zde vystřihl další ze svých nezapomenutelných rolí. Je rozhodně nejvýraznější postavou celého filmu a klidně mohl být v záběru častěji. Mám v podstatě pouze dvě věci, které mi ne zcela pasovaly. První je příběh, který se odehrává v podstatě na jednom fleku a který mi nepřipadá až zas tak košatý, aby diváka neustále držel v napětí a obavě o hlavní postavy. A druhá je podle mě zbytečná karikatura nápadníků. Proč Rus, Němec, Angličan a k tomu Jack Sparrow (jinak výborný a ovládající se Pavel Liška)? Své charaktery mohli nápadníci předvést i jiným způsobem, než oblečením a přízvukem, přestože děj pohádky a příběh jako takový jejich postavy až na Lišku celkem nikam neposouvaly. Naštěstí tady máme pana Režiséra, který celý Svatojánský věneček svázal pevně dohromady, takže se nerozpadá, příjemně voní a tu a tam na něm jde najít nejedno krásné kvítečko, kvůli kterému si pohádku příště zase nenechám ujít. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pohádka,která mě potěšila obsazením,ale zklamala scénářem,ten trochu příliš sází na to,že bude Jiří Mádl děsně roztomilý,ale ono to vůbec nefunguje,princezna mi byla protivná jako pověstná osina v ... a král vynálezce,který řídí království stejným způsobem jako nejmenovaný ranč.Tři hvězdičky uděluji ze dvou důvodů:1)ze tří českých pohádek,které jsem letos o Vánocích viděl,byla tahle nejlepší 2)Ivan Trojan. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

I v lepších šlechtických rodinách se jednou za pár století stalo, že incestní plemenitba poněkud oslabila genofond a vymazlení potomci jen napůl pospávali, napůl chlípně ojížděli nohu od stolu. Třeba v parlamentu. Pak tedy přišel čas doplnit čerstvou krev. Nejsem si však jist, zda by princeznička uspěla zrovna s Mádlem, ba naopak, jsem si takřa sichr, že by jejich potomek měl zaječí pysk až do půli čela, ruce delší nohou a (děkuji Žambochu) rozeklaný penis. Obzvláště, šlo-li by o děvče. No, tolik k Jiříkovi. Mádlů, ne Strachů. Ten druhý zde trošičku ujel, přiznejme si. Ale některé herecké výrony fakt žůžo, i úsměv se omylem dostaví, tak nadhodnotím na triádu. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Skrz na skrz průměr z průměrů až podprůměrů. Neskutečně nablblý scénář, kde se všichni chovají značně debilně, k tomu pár úsměvných fórků, spolu s výbornými herci, kteří se snaží v tomhle zmetkovi hrát docela solidní výkony (Liška, Trojan i princezna), i několik režisérských vychytávek potěšilo, ale když je to celé zabalené v tak nesympatickém a těžce televizním stylu, tak bohužel nemůžete čekat nějaké zázraky, i kdyby se Strach snažil na sto devadesát procent. Bylo to šedivé, nudné, utahané, i když vyložený megaprůser z toho cítitl nebyl, přesto bohužel další vánoční vyhoření. 45% ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Když se Markýzovi (Pavel Liška) vojáci dobývají za Ondrou (Jiří Mádl) a Verunkou (Eliška Jansová) do místnosti s královými vynálezy, je zevnitř dveří zámek vpravo a panty vlevo. Přitom zvenku místnosti jsou panty dveří taktéž vlevo, čili by byly panty na obou stranách dveří. Tím pádem se jedná o jiné dveře. (rakovnik)
  • Herci trávili před nástupem na plac 1,5 hodiny v maskérně. Nejnáročnější přípravy vyžadovala postava barona Wajsmana (Jaroslav Plesl), která představuje dvě osoby v jednom těle. (SONY_)

Reklama

Reklama