Reklama

Reklama

Útěk z vězení v Dannemoře

(seriál)
  • USA Escape at Dannemora (více)
Trailer

Epizody(7)

Obsahy(1)

Seriál Útěk z vězení v Dannemoře je inspirován útěkem z vězení v severní části New Yorku, k němuž došlo v létě roku 2015. Případ podivnější než fikce vedl k celostátnímu pátrání po dvou odsouzených vrazích, jimž pomohla uprchnout vdaná zaměstnankyně věznice, která s oběma muži dlouhé měsíce udržovala poměr. Benicio Del Toro hraje usvědčeného vraha Richarda Matta, hlavního strůjce útěku, který ve vězení působil nejen jako umělec, ale i jako zastrašující síla. Patricia Arquetteová hraje Tilly Mitchellovou, manželku a matku z pracující třídy, která má ve vězení na starosti krejčovskou dílnu. Ta s oběma muži naváže sexuální vztah a nakonec přistoupí na to, že jim do mraženého mletého masa schová pilníky, aby jim pomohla dostat se na svobodu. Paul Dano představuje Davida Sweata, usvědčeného vraha policisty, který k Tilly patrně chová skutečné city a neochotně se stane Mattovým partnerem v jeho komplotu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Janek 

všechny recenze uživatele

Stiller nezaváhal a natočil čistou, filmařsky vyzrálou jízdu, která baví od začátku do konce. Doporučuji si nic dopředu nezjišťovat a být v napětí až do samotného závěru. Šestý díl to zbrzdí, na druhou stranu umě zmanipuluje vybudované sympatie k hrdinům. Klobouk dolů před Starskym (nebo Hutchem?). 90% ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Tak bizarní, že to vlastně musí být pravda a ona i je. O reálném případu jsem nikdy neslyšel, dokud jsem nerozkoukal tuto minisérii, takže jsem byl překvapen, jak to vlastně celé bylo. Ben Stiller ukazuje, že s dobrým scénářem dokáže být mistrovským režisérem a je fakt škoda, že tak velkou část kariéry zasvětil trapným komediím a rodinným blbinám. Režisérská sesle k němu jde o dost víc. Ben má velkou podporu v ústřední trojici, která je hvězdná a především to jsou skvělí herci a jejich ztvárnění "hrdinů" bylo výborné. Celá věznice je fascinující "ekosystém", u kterého je divák vskutku zaskočen, že v ní k onomu útěku mohlo dojít. Celá minisérie je poutavá, i když trošku natáhnutá a flashback díl byl dost zbytečný, ale jinak to můžu doporučit. Po režisérské i herecké stránce je to skvělé a navíc s to má i dokumentární charakter. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je to zřejmě velmi dobře odvedená práce. Co ji v mých očích snižuje, je neskutečná rozvláčnost a zdlouhavost vyprávění. Když se tluče kladívkem do zdi pět minut, je to zkrátka pro mne moc dlouhé. Téměř zde nenaleznete sekvenci, která by zkrácená na polovinu utrpěla. Možná to měl být spíše dvouhodinový dramatický a napínavý film. Mimochodem - těch dílů je osm, nikoliv sedm. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Sakra, Stillere, když umíš takhle točit, proč jsi půl života strávil hraním v pitomých crazy komediích? Odteď už jedině za kamerou! Pro tuto minisérii jsem se rozhodla na základě letošních nominací na Emmy společně s faktem, že v ní hraje můj oblíbenec Paul Dano, ale je spravedlivé uznat, že hlavním tahounem je zde !skvělá! Patricia Arquette, coby obtloustá, životem zklamaná mamina v přechodu, která zoufale touží vymanit se ze stereotypního manželství. Ačkoli Benicio Del Toro a Paul Dano jsou v Útěku z vězení v Dannemoře dobří, ona je prostě úžasná. Vůbec celý cast je vybrán skvěle, oceňuji, že lidé vypadají až do nejmenší roličky jako lidé, nejsou tu žádní bachaři Chrisové Hemsworthové nebo prodavačky Scarlett Johansonové, ale lidé, kteří mají vrásky, kila navíc a obyčejné, mnohdy nevkusné oblečení. Všechno tohle přispívá k podpoření studené, všední atmosféry maloměsta a k realističnosti příběhu. Rovněž oceňuji originální kameru a nápaditý soundtrack. Problémem se bohužel stává roztáhanost a bezdějovost některých dílů, příběh plyne občas velmi pomalu, možná by sérii prospělo, kdyby byla kratší a rozhodně by pomohl kvalitnější scénář, ale i přes mé výhrady, se stále jedná o nadprůměrný počin. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

„Země kriminálníků“, jak říkával můj ožralý strýc, maminkou po dekády dotovaný živitel ctěného senátora Valenty. Pak jsem mu vymáčknul těch jeho pět beďarů na zpoceném čele, zatáhl ho tradičně za prst, poslechl si slavnostně mi uspořený prd a doufal, že snad jednou také budu tím kriminálníkem. Pak snad neumřu ožralý v posteli, opuštěný všemi těmi tolikrát zmlácenými „nevděčnými kurvami“. No, je to pro mé zcyničtělé srdce osvěžující, když mi někdo ukáže amíky až po uši podobné Čechům a dá mi zapravdu, že zlo všeho druhu není žádným privilegiem mocných a bohatých, ale spíš tak nějak patří k životu ve znamení jeho všeobecné nouze. Excelentní usvědčení přehnaně namnoženého lidstva i pána boha, který bohužel netrpělivě sklidil tu hanebnou opičí úrodu a kontaminoval svět svými nezvedenými dítky. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Když se Benu Stillerovi dostala do rukou první verze scénáře (napsaná dva měsíce po útěku), odmítl ji proto, že velká část byla smyšlená kvůli nedostatku veřejně dostupných informací. O pár měsíců později vydala generální inspektorka státu New York oficiální zprávu popisující okolnosti útěku, na jejímž podkladě vznikla finální verze scénáře. (HellFire)
  • Město Dannemora, kde se vězení nachází, nese název po městu ve Švédsku, kde se těžilo uhlí. (HellFire)

Související novinky

Ben Stiller zpátky za kamerou

Ben Stiller zpátky za kamerou

17.06.2020

Herec, komik a režisér Ben Stiller (Walter Mitty a jeho tajný život) po několikaleté pauze chystá další film. Stiller naposledy dělal oceňovanou minisérii Útěk z vězení v Dannemoře, jeho novinka… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

14.08.2018

Benicio Del Toro (Avengers: Infinity War, Sicario 2: Soldado) už za sebou jednu spolupráci s režisérem Oliverem Stonem (Divoši, Četa) na kontě má. Nyní ho ale čeká opáčko, zahraje si totiž hlavní… (více)

Reklama

Reklama